2021-11-05 17:20:35
Φωτογραφία για ΑΒΑΞ: Έδωσε την καλύτερη προφορά για έργο 72,8 εκατ. της ΕΡΓΟΣΕ.
Ο ΑΒΑΞ έδωσε την καλύτερη προσφορά για το σιδηροδρομικό έργο της ΕΡΓΟΣΕ που αφορά στην ηλεκτροκίνηση στο Τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα

Η εισηγμένη έδωσε έκπτωση της τάξης του 11,4% (64,8 εκατ. ευρώ) για το έργο συνολικής αξίας 72,8 εκατ. ευρώ επικρατώντας των προσφορών της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mytilineos και της Intrakat – Σιδηροδρομικά Έργα.

Γεράσιμος Σεραφειμίδης

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της σύμβασης. Από εκεί και έπειτα αναμένεται η εκκίνηση των εργασιών, η οποία εκτιμάται πως θα χρειαστεί 30 μήνες.

Γεγονός και το οποίο σημαίνει, πως εάν τα έργα ξεκινήσουν εντός του 2022, τότε το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης στη μονή γραμμή από το Παλαιοφάρσαλο έως την Καλαμπάκα, η οποία έχει μήκος 81,2 χιλιόμετρα.


Το εν λόγω τμήμα θα είναι ηλεκτροκινούμενο και θα περιλαμβάνει συστήματα Σηματοδότησης και Τηλεπικοινωνιών και αυτόματη προστασία συρμών ETCS. Έτσι το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θεσσαλία, για το οποίο αναμένεται και η προκήρυξη άλλων έργων θα γίνει εφάμιλλο με αυτό των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων.

Οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» και οι μνηστήρες

Ο εν λόγω διαγωνισμός εντάσσεται στο σύνολο των υπο δημοπράτηση έργων αξίας 515 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν έχει αναδειχθεί ως ανάδοχος για το τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη αξίας 84 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-Mytilineos δίνοντας έκπτωση της τάξης του 18% επικρατώντας των Intrakat και ΑΒΑΞ.

Επίσης, για το διαγωνισμό που αφορά στη Β΄φάση Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών αξίας 42,1 εκατ. ευρώ, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους οι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-Mytilineos, ΑΒΑΞ και Intrakat-Σιδηροδρομικά Έργα και σύντομα αναμένεται η ανάδειξη του προσωρινού μειοδότη.

Ταυτόχρονα, «τρέχει» και ο διαγωνισμός για το τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο αξίας 175 εκατ. ευρώ, όπου μαζί με τις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-Mytilineos, ΑΒΑΞ, Intrakat-Σιδηροδρομικά έργα, κατέθεσε προσφορά και ο Όμιλος Ελλάκτωρ μέσω της ΑΚΤΩΡ διασκεδάζοντας τις αναφορές που έγιναν το τελευταίο διάστημα περί μη συμμετοχής της στα δημόσια έργα της ΕΡΓΟΣΕ.

Οι νέοι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση των λιμένων

Επιπλέον, ετοιμάζεται και μία νέα «φουρνιά» έργων που αφορούν στη διασύνδεση των λιμανιών με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έξι έργα συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ που αφορούν την Πάτρα, το Λαύριο, τη Ραφήνα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών να αναμένεται έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Όπως, έχει ήδη γράψει το mononews, το ενδιαφέρον των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστικών είναι αυξημένο, ενώ και διεθνείς παίκτες αναμένεται να υποβάλλουν προσφορές με το όνομα της Vinci να φιγουράρει ψηλά στη λίστα. Είναι σίγουρο, δε, πως και εδώ θα υπάρξουν μεγάλα σχήματα προκειμένου να έχουν αυξημένες πιθανότητες για να αναλάβουν τα έργα.

Όσον αφορά στην κοινοπραξία «έκπληξη» των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-Mytilineos, δεν αποκλείεται να συμμετάσχει με το ίδιο σχήμα και σε αυτά τα έργα. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ πάντα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με μεγάλους ελληνικούς κατασκευαστικούς και διεθνείς ομίλους κρατώντας «ανοιχτή την πόρτα» για επικερδείς και συμφέρουσες συνεργασίες.

Από την άλλη πλευρά η Mytilineos, δεν βλέπει το λόγο για τη διακοπή της συνεργασίας καθώς το πείραμα έχει ήδη πετύχει.

mononews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ