2021-11-06 08:31:37
Φωτογραφία για Facebook και Google «τοποθετούν» την Ελλάδα στον χάρτη των υποθαλάσσιων καλωδίων τους
Στο χάρτη των τεχνολογικών κολοσσών που σχεδιάζουν μεγάλα πρότζεκτ υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών φιλοδοξεί να μπει η Ελλάδα, έχοντας ήδη βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον των κοινοπραξιών που έχουν συστήσει Facebook και Google για την ανάπτυξη καλωδίων παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι προαναφερθείσες κοινοπραξίες που έχουν δημιουργήσει Facebook και Google για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες διερευνητικές επαφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να αποτιμήσουν τις προοπτικές που θα είχε η προσθήκη της χώρας μας στον χάρτη των χωρών που θα διασυνδέσουν μέσω των υποθαλλάσιων καλωδίων που αναπτύσσουν.

 Ειδικότερα, το ελληνικό επιτελείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία που έχει δημιουργήσει η ιταλική Sparkle με την Google μέσω της οποίας προβλέπεται να αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη τριετία δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών τα Blue και Raman για να διασυνδέουν την Ασία με την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη
. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Sparkle, στόχος είναι μέχρι το 2024 το καλώδιο με την ονομασία Blue Submarine Cable να ξεκινά από το Ισραήλ και να διασυνδέει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία ενώ το Raman Submarine Cable να συνδέει την Ιορδανία με τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Στο Blue Submarine Cable θα ενταχθεί και το υποθαλάσσιο καλώδιο BlueMed το οποίο είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζει η Sparkle ήδη από το 2019 με στόχο να συνδέει την Ιορδανία με τις Γαλλία, Ελλάδα (Κρήτη) και Ιταλία καθώς και με τις Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Τουρκία Κύπρο και άλλες. Να υπενθυμίσουμε ότι η ιταλική Sparkle είναι η εταιρεία που δημιούργησε το πρώτο υπερατλαντικό καλώδιο στη Νότια Αμερική, το 1925 και σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα υποθαλάσσια καλωδιακά δίκτυα στον κόσμο, τα οποία αναπτύσσει είτε μόνη της είτε με κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει. Στην περίπτωση της χώρα μας μάλιστα η εταιρεία στεγάζει εδώ και καιρό τρία Data Center, δύο στην περιοχή της Αττικής (Μεταμόρφωση και Κορωπί) κι ένα στο νομό Χανίων στην Κρήτη. Η κοινοπραξία Google-Sparkle όμως δεν η μοναδική με την οποία βρίσκεται σε συζητήσεις το υπουργείο. Σε διερευνητικές επαφές έχει προχωρήσει και με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Facebook μαζί με τις China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, stc, Telecom Egypt, Vodafone and WIOCC. Εφόσον οι συζητήσεις ευδοκιμήσουν, η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο υποθαλάσσιο καλώδιο Africa 2 , το οποίο και κατασκευάζει το κοινωνικό δίκτυο με στόχο να ενώσει την Αφρική με την Ευρώπη. 

Το εν λόγω καλώδιο υπολογίζεται να έχει συνολικό μήκος 37.000 χλμ, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και στον μέχρι τώρα σχεδιασμό του οι ευρωπαϊκές συνδέσεις που περιλαμβάνει αφορούν την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Ιταλία. Δεδομένου βέβαια του μεσογειακού προσανατολισμού του, στόχος είναι να συμπεριληφθεί και η διασύνδεση του με την χώρα μας, είτε μέσω της Κρήτης, είτε μέσω της Αττικής. Παράλληλα με τις προαναφερθείσες συζητήσεις ένα νέο καλώδιο οπτικών ινών ετοιμάζεται να ποντιστεί στο βυθό του Ιονίου από την ανεξάρτητη πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών Islalink, που ανήκει στη Fiera Infrastructure και την Elettra, θυγατρική κατά 100% της Orange. Το εν λόγω υποβρύχιο καλώδιο θα συνδέει την παραθαλάσσια ιταλική πόλη Crotone με την Πρέβεζα, θα φέρει την ονομασία ΙONIAN και αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022. Το μήκος του θα είναι 330 χλμ και η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών που θα συνδέουν το σύστημα με τις πόλεις του Μιλάνου και της Ρώμης στην Ιταλία, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Το IONIAN θα είναι εξοπλισμένο με 24 ζεύγη οπτικών ινών τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δυνητικά από πολλαπλούς συμβατούς παρόχους και διαφέρει αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα καλώδια σε Αδριατική και Μεσόγειο αφού, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσφατα, το 75% αυτού θα είναι τοποθετημένο στην επιφάνεια του βυθού, κάτω δηλαδή από τα 1.000 μέτρα, ώστε να προστατεύεται από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του. Στόχος είναι να υποστηρίξει υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ώστε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποτελέσουν περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών.

 Σε αυτό το πλαίσιο δε, το Ionian θα διακινεί και τα δεδομένα του υπό κατασκευή data center, Athens 3 της Lamda Hellix. Αν οι συζητήσεις ευδοκιμήσουν δύο νέα καλώδια θα έρθουν να προστεθούν στην πενιχρή μέχρι σήμερα υποθαλάσσια υποδομή συνδεσιμότητα της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι το βασικότερο καλώδιο που έχει ποντιστεί στις ελληνικές θάλασσες είναι το MedNautilus, το οποίο είχε ενεργοποιήσει η Sparkle τον Νοέμβριο του 2001. Το καλώδιο είναι μήκους 7.000 χιλιομέτρων και δεδομένης της διάρκειας ζωής των υποθαλάσσιων καλωδίων αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό έως και τα τέλη του 2026. Αντίστοιχα και η OTEGLOBE, το όχημα του Ομίλου ΟΤΕ για την παροχή διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε παρόχους τηλεφωνίας και πολυεθνικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί έναν δραστήριο παίκτη υποθαλάσσιων καλωδιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπη την οποία και διασυνδέει με την Ασία. Η εταιρεία το 2017 είχε φέρει στην Ελλάδα το νέο διεθνές υποθαλάσσιο καλώδιο AsiaAfricaEurope–1 (AAE-1) το οποίο κατασκεύασε σε κοινοπραξία με δεκαεννέα από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Το υποθαλάσσιο καλώδιο AAE-1 ενώνει τη χώρα μας με τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα της Ασίας. Επιπλέον στο Ιόνιο η εταιρεία είχε ποντίσει ήδη από το 2004 ένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 700 χλμ, το οποίο ενώνει την Κέρκυρα με το Μπάρι της Ιταλίας. 

 Τα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών που θα διασυνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα ελληνικά νησιά και με την Κύπρο, βρίσκονται ψηλά και στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την δυνατότητα χρηματοδότησης τους να έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με αρχικό ποσό 89 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής οπτικών ινών μάλιστα σε συνδυασμό με την κινητικότητα που παρατηρείται στον κλάδο των data center θα συνέβαλε αισθητά στο να αποκτήσει η χώρα μια περίοπτη θέση στον χάρτη συνδεσιμότητας της ευρύτερης περιοχής και ενδεχομένως στο να μετατραπεί σε ψηφιακό κόμβο της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και τη Αφρικής.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ