2021-11-13 09:30:12
Φωτογραφία για «Βαγόνι Αριθμός 6» ένα αργό ταξίδι προς έναν άγνωστο προορισμό
Από τις σημερινές επιλογές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεχωρίζουν το δίχως άλλο δύο ταινίες, τις οποίες όλα δείχνουν πως το ελληνικό κοινό θα μπορέσει να απολαύσει και στις αίθουσες.

 

Η μία από αυτές είναι η ταινία «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της πολυταξιδεμένης και πολυβραβευμένης ήδη Ζακλίν Λέντζου και η δεύτερη είναι η νέα ταινία ενός Φινλανδού σκηνοθέτη που μπορεί να θυμάστε από το αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο του «Η πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι», το οποίο κέρδισε το βραβείο του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ Καννών (2016) και το οποίο το ελληνικό κοινό είδε για πρώτη φορά πάλι εδώ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2016. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Βαγόνι Αριθμός 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν.

Η Λόρα (Σέιντι Χάαρλα) μια φοιτήτρια αρχαιολογίας η οποία μένει στη Μόσχα, ξεκινά ένα ταξίδι με τρένο, για να δει προϊστορικά πετρογλυφικά του Μούρμανσκ, ένα λιμάνι στον ρωσικό αρκτικό κύκλο. Μοιράζεται την καμπίνα της με τον Λιόχα (Γιούρι Μπόρισοφ), έναν θορυβώδη Ρώσο μεταλλωρύχο, με τον οποίο φαίνεται πως δεν έχουν τίποτα κοινό. Το ταξίδι προς τον αρκτικό κύκλο όμως είναι μακρύ και καθόλου σύντομο και οι πρωταγωνιστές έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για να γνωρίσουν και να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο.


Μια ταινία που πατάει φρένο και σε βάζει σε ανθρώπινους ρυθμούς, σαν αυτούς που χρειάζεσαι για να ενδιαφερθείς για έναν ήρωα, σαν ένα αργό ταξίδι με τρένο προς έναν άγνωστο προορισμό. Σου αφήνει αυτή την υπέροχη αίσθηση που έχεις από την ικανοποίηση πως η ταινία που μόλις είδες, δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο και δεν κατέληξε στο προφανές. Μια υπομονετική και ικανή ταινία για την ανθρώπινη κατάσταση και την παντοτινή ανάγκη του ατόμου για ανθρώπινη επαφή.

Βαγόνι Αριθμός 6 (Hytti nro 6 / Compartment No 6)

Φινλανδία, Ρωσία, Εσθονία, Γερμανία, 2021, Έγχρωμη

Δράμα, 107’

Σκηνοθεσία: Γιούχο Κουοσμάνεν

Σενάριο: Άντρις Φελντμάνις, Ρόσα Λίνκσομ (μυθιστόρημα), Λιούμπα Μουλμένκο, Γιούχο Κουοσμάνεν, Λίβια Ούλμαν

Πρωταγωνιστούν: Σέιντι Χάαρλα, Γιούρι Μπόρισοφ

athensvoice.gr

hsidirodromikanea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ