2021-11-26 11:09:03
Φωτογραφία για ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ...ΚΗΛΕΣ
Γράφει ο Γιώργος Σάμπαλης

Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος

Διευθυντής Χειρουργός Ευρωκλινικής Αθηνών

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που μπορεί να απασχολήσει μία γυναίκα και μπορεί να είναι από «ενοχλητικό» έως και «επικίνδυνο», είναι η κήλη.

Τι είναι κήλη; Η κήλη είναι μία διαταραχή που συμβαίνει σε ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος και προκαλεί σταδιακά επερχόμενη «ρήξη» των μυϊκών στρωμάτων και περιτονιών του σημείου εκείνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προς τα έξω προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου.

Σε μία γυναίκα τα κύρια αίτια που μπορεί να δημιουργήσουν κήλη είναι η εγκυμοσύνη, τα περιττά κιλά, ο χρόνιος βήχας, το σήκωμα βάρους κλπ.

Τα πιό συνήθη μέρη που μπορεί να παρουσιαστεί μία κήλη στην γυναίκα είναι ο ομφαλός (ομφαλοκήλη), η βουβωνική χώρα (κυρίως μηροκήλη) και το επιγάστριο (επιγαστρική κήλη).

Τα συμπτώματα είναι κυρίως πόνος, «κάψιμο» στην αρχή της δημιουργίας της κήλης που ακολουθείται από μία ξαφνική παρουσία ενός «μαλακού» όγκου στο σημείο εκείνο, το οποίο μεταβάλλεται με την κίνηση, την κατάκλιση, τον βήχα κλπ., ή και πολλές φορές επανεισάγεται στο σώμα (ανατάσσεται).

Η φυσική εξέλιξη της κήλης είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, αποτέλεσμα της αύξησης του μυϊκού ανοίγματος, με επακόλουθη μεγαλύτερη προβολή προς τα έξω ενδοκοιλιακού σπλάχνου.

Η εμφάνιση μιας κήλης, μπορεί να έχει και επιπλοκές όπως είναι η περίσφιγξή της, η οποία συμβαίνει όταν το μυϊκό άνοιγμα, εγκλωβίσει και «στραγγαλίσει» το σπλάχνο που προβάλλει από το μυικό τοίχωμα με επακόλουθο την απόφράξή του.

Τις περισσότερες φορές η απόφραξη περιλαμβάνει έντερο, πράγμα το οποίο δημιουργεί αποφρακτικό ειλεό, με συμπτωματολογία εμετούς, μεγάλο κοιλιακό πόνο, διάταση κοιλιάς κλπ. Η επιπλοκή αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, μια και αφορά αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος και την τελευταία 20ετία με την ανάπτυξη της της πλέον σύγχρονης και επαναστατικής μεθόδου που είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική, η επέμβαση χαρακτηρίζεται από το αναίμακτο, ανώδυνο και αισθητικά ιδανικό αποτέλεσμα.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με τοποθέτηση πλέγματος έχει καθιερωθεί παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, ως μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση και ιδανική για την θεραπεία της, βασισμένη στις αρχές της «ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής» με άριστα πλεονεκτήματα όπως είναι :

· Απουσία τομής και ουλής

· Αμεση αποκατάσταση και επάνοδο στις δραστηριότητες

· Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο

· Αναίμακτη επέμβαση με απουσία ραμμάτων

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, με τη δημιουργία μίας μικρής τομής ενός εκατοστού κάτω από τον ομφαλό και άλλες δύο των 5 χιλιοστών, χωρίς να γίνει διατομή μυών και τοιχωμάτων.

Τοποθετείται πλέγμα διαστάσεων αναλόγων με το άνοιγμα της κήλης και καθηλώνεται με ειδικά clips (απορροφήσιμα ή τιτανίου).

Πολλές φορές η λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και μέ άλλες μή φλεγμονώδεις επεμβάσεις (γυναικολογικές, πλαστικές κλπ), γεγονός που ωφελεί τα μέγιστα την γυναίκα.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι εξαιρετική. Η ασθενής σηκώνεται σε λίγες ώρες, σιτίζεται αμέσως, εξέρχεται από την κλινική την επομένη το πρωί, και μπορεί να πάει στη δουλειά της μετά από λίγα 24ωρα.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ