2021-11-28 22:47:34
Φωτογραφία για Το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται lockdown.Τα 3 εφεδρικά μέτρα
Η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλαξης ''Όμικρον'' σε πολλές χώρες του Πλανήτη, έχει σημάνει συναγερμό στην Κυβέρνηση και τις Υγειονομικές Αρχές, που παραμένουν σε απόλυτη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων περαιτέρω ''θωράκισης'' της χώρας, εάν χρειαστεί.

Εκτός σχεδιασμού συνεχίζει να θέτει η κυβέρνηση τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown, ενώ στην παρούσα φάση λέει όχι σε νέα μέτρα, βλέποντας την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε σαφή και ταχεία αύξηση των εμβολιασμών.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.


Πέραν του lockdown, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα άλλες παρεμβάσεις ενόψει Χριστουγέννων και ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.

«‘Εχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που πρέπει προληπτικώς και φυσικά και εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει ακριβώς γιατί όπως ανέφεραν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς

Στο οπλοστάσιο του εφεδρικού Plan B της κυβέρνησης, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο, εξετάζονται:

-Η αύξηση των rapid test σε 3 από 2 εβδομαδιαίως για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους είτε ή απαίτηση να είναι ημερήσια αντί 48ωρου

-Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού

-και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ως ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ακόμη και με αρνητικό rapid test.

Δριμεία κριτική ασκεί πάντως η αντιπολίτευση, ζητώντας περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως μία κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να λέει ότι η ενίσχυση που κάναμε στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι επαρκής, την ώρα που υπάρχουν συμπολίτες μας που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ ή πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», δήλωσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Εκτός συζήτησης συνεχίζει να θέτει η κυβέρνηση τα σενάρια καθολικού ή τοπικών lockdown, ενώ στην παρούσα φάση λέει όχι σε νέα μέτρα, βλέποντας την εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών με επίκεντρο τους ανεμβολίαστους να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε σαφή και ταχεία αύξηση των εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως παρά την έντονη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν καταρρέει και θα συνεχίσει να ενισχύεται. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ