2021-11-29 08:31:51
Φωτογραφία για MediaTek: ήρθε το chipset Dimensity 9000 5G σε διαδικασία 4nm



 Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της MediaTek που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, η εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών με έδρα την Ταϊβάν ανακοίνωσε το τελευταίο της chipset 5G που ονομάζεται Dimensity 9000. Είναι το πρώτο τσιπ TSMC στον κόσμο που βασίζεται στη διαδικασία 4nm – το οποίο θα βελτιώσει την απόδοση ενώ θα βελτιώσει την ισχύ αποδοτικότητα. 

Το νέο chipset 5G sub-6GHz είναι το πρώτο τσιπ smartphone που χρησιμοποιεί πυρήνα Cortex-X2 χρονισμένο στα 3,05 Ghz και είναι το πρώτο chip smartphone στον κόσμο που περιλαμβάνει Bluetooth 5.3.Το SoC είναι διατεταγμένο σε διάταξη 1+3+4. Εκτός από αυτόν τον μοναδικό «υπερπυρήνα» Cortex-X2, έχει ένα σύμπλεγμα 3Χ «super πυρήνων» Cortex-A710 χρονισμένους στα 2,85 Ghz και ένα σύμπλεγμα 4 πυρήνων απόδοσης Cortex A510 με χρονισμό 1,8 Ghz. Το chipset θα υποστηρίζει ταχύτητες RAM LPDDR5x έως και 7500Mbps σε smartphone. Διαθέτει επίσης 14 MB προσωρινής μνήμης, κάτι που η Mediatek λέει ότι βελτιώνει την απόδοση κατά 7% και την κατανάλωση εύρους ζώνης κατά 25% έναντι μόλις 8 MB προσωρινής μνήμης

. Στην προκαταρκτική απόδοση του Geekbench, το Dimensity 9000 ξεπέρασε τις βαθμολογίες της «ναυαρχίδας του Android» (ίσως το Snapdragon 888) και είχε παρόμοιο σκορ με «flagship SoC του 2021», που σήμαινε έμμεσα το τελευταίο A15 Bionic της Apple.

Για τα γραφικά, υπάρχει μια νέα GPU Mali-G710 με 10 πυρήνες. Υπάρχει ένα νέο SDK ανίχνευσης ακτίνων για προγραμματιστές για να φέρουν νέες οπτικές βελτιώσεις για να έρθουν πιο κοντά στην απόδοση γραφικών σε επίπεδο υπολογιστή. Υπάρχει ενημερωμένη συνδεσιμότητα με Bluetooth 5.3 για πρώτη φορά σε τσιπ smartphone. Υποστηρίζει επίσης Wi-Fi 6E 2×2, είναι Bluetooth Audio LE-ready με «Dual-Link True Wireless Stereo Audio» και υποστηρίζει ένα νέο πρότυπο Beidou III-B1C GNSS. Ο ISP (Image Signal Processor) του Dimensity 9000 μπορεί θεωρητικά να καταγράψει βίντεο 4K HDR από τρεις κάμερες ταυτόχρονα. Η MediaTek εξηγεί ότι καταγράφοντας τρεις εκθέσεις ταυτόχρονα από τρεις κάμερες, καθεμία από τις οποίες περνά από έναν από τους τρεις ISP, μπορεί να επεξεργαστεί συνολικά 270 καρέ ανά δευτερόλεπτο για την έξοδο βίντεο 18-bit 4K HDR. Ο ISP υποστηρίζει επίσης αισθητήρες κάμερας έως 320MP.



Το μόντεμ 5G συμμορφώνεται με το πρότυπο 3GPP Release-16. Αν και αυτή τη φορά δεν υπάρχει mmWave, το μόντεμ υποστηρίζει 5G κάτω των 6Ghz με θεωρητικές μέγιστες ταχύτητες λήψης 7Gbps με 3CC Carrier Aggregation (300Mhz). Αυτό είναι επίσης το μόνο μόντεμ smartphone 5G που υποστηρίζει εναλλαγή R16 UL Tx για συνδέσεις που βασίζονται σε SUL και NR UL-CA. Το μόντεμ προσφέρει επίσης βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας τόσο για ενεργές όσο και σε αναμονή συνδέσεις 5G. Η νέα APU (AI Processing Unit) υποστηρίζει έως και 4 φορές καλύτερη απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και οδηγεί στην απόδοση στο ETHZ, μια δοκιμή αναφοράς AI. Η MediaTek ισχυρίζεται ότι το Dimensity 9000 υπερτερεί του Google Tensor κατά 16% σε απόδοση AI. Η MediaTek λέει ότι τα πρώτα smartphone με το Dimensity 9000 θα φτάσουν στα τέλη του 1ου τριμήνου παγκοσμίως.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ