2021-12-02 10:26:39
Φωτογραφία για DIY Κατασκευές και Διακοσμήσεις με ξύλινες σκάλες
Ένα μεγάλο μέρος από τα πολύ ιδιαίτερου design έπιπλα και γενικώς αντικείμενα για το σπίτι που θα βρείτε στην αγορά, βασίζουν την ...αστρονομική κατά κανόνα τιμολόγησή τους όχι τόσο στην πραγματική αξία του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα, πολλές φορές μάλιστα πρόκειται για αντικείμενα φτιαγμένα από ευτελούς ή πολύ μικρής αξίας υλικά, ούτε καν στον κόπο που χρειάζεται για την δημιουργία τους, ειδικά όταν δεν αναφερόμαστε σε χειροποίητα κομμάτια,  όσο στον μικρό αριθμό κομματιών που παράγονται, σε σχέση με τα μαζικής παραγωγής έπιπλα και κυρίως στην ...ιδέα και την ...φαντασία του δημιουργού.

Αυτός είναι ο λόγος που  π.χ απλές πλαστικές πολυθρόνες σε πολύ ιδιαίτερα σχήματα λουλουδιών, ζώων κλπ. και με ...διάσημες υπογραφές στην ...ούγια :) κοστίζουν χιλιάδες euro ή ένα απλό ράφι που όμως αντί για ευθεία έχει καμπυλωτή ή σπειροειδή μορφή στοιχίζει εκατοντάδες φορές παραπάνω απ΄όσο το ίσιο αντίστοιχό του φτιαγμένο από το ίδιο ακριβώς υλικό, αυτός είναι και ο λόγος που π.χ για μια κρεμάστρα τοίχου που χρησιμοποιεί για γάντζους απλά στραβωμένα πηρούνια θα πρέπει πολλές φορές να την πληρώσετε σαν να πρόκειται για πηρούνια από ...χρυσό :)


Η ιδέα και η φαντασία  δεν μπαίνουν σε όρια και κανόνες όταν πρόκειται να εκτιμηθούν και είναι προσωπικό θέμα του καθενός αν θα δικαιολογήσει τη σχέση τιμής και πραγματικής αξίας τέτοιου είδους επίπλων και αντικειμένων που εμπεριέχουν το στοιχείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας,  με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία που ένα ανυπολόγιστης αξίας έργο αφηρημένης τέχνης  για κάποιους μπορεί να είναι η απόλυτη δημιουργία, για κάποιους άλλους ένα απλός καμβάς γεμάτος τυχαίες πιτσιλιές από χρώμα.

Τέτοιου είδους λοιπόν ιδέες και ...ντιζαϊνάτα μοναδικά κομμάτια, είναι εύκολο να δημιουργήσετε κι εσείς για το δικό σας σπίτι, αρκεί να μπορέσετε πίσω από την κλασσική όψη του κάθε αντικειμένου και επίπλου να διακρίνετε μια πιθανή ...κρυμμένη του μορφή και κυρίως μια διαφορετική χρήση απ΄αυτή για την οποία αρχικά σχεδιάστηκε.

Παράδειγμα, μια κλασσική ...ξύλινη σκάλα  που εκτός από το να σας βοηθά να φτάνετε στα ψηλότερα ντουλάπια, μπορεί να σας φτάσει και ...διακοσμητικά  σε πραγματικά μεγάλα ...ύψη. :)

1. σαν ...ραφιέρα/κρεμάστρα μπάνιου

Πέραν της πρωτοτυπίας του πράγματος, είναι βέβαιο ότι πρόκειται για λύση εξαιρετική σε μικρά μπάνια χωρίς αποθηκευτικούς χώρους. Κρεμάστε πάνω της πετσέτες αλλά ακόμα και ρούχα για στέγνωμα  και εκμεταλλευθείτε το μεγάλο της πλεονέκτημα σε σχέση με παρόμοιου είδους σταθερές  κατασκευές που είναι η δυνατότητα  να την ...μετακινείτε  εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο είναι κάθε στιγμή περισσότερο απαραίτητη.

Φυσικά αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο, απλά αντικαταστήστε τα σκαλοπάτια μιας ανοιγόμενης σκάλας με κανονικά ράφια και χρησιμοποιείστε την σαν πραγματικά να ήταν μια κανονική ραφιέρα για κάθε είδους αντικείμενο και ρουχισμό στον χώρο του μπάνιου.

Το χρώμα, η υφή του ξύλου κλπ. είναι στοιχεία που μπορείτε εύκολα να διαφοροποιήσετε ανάλογα με το τι ταιριάζει στο γενικό ύφος του μπάνιου σας, π.χ βάψτε την σκάλα σε όποια απόχρωση θέλετε, χρησιμοποιείστε μια σκάλα φτιαγμένη από ακατέργαστο ξύλο κλπ.

 2. για ...ρούχα και παπούτσια

H ...χαρά της γόβας και κάθε παπουτσιού με έστω και ελάχιστο τακούνι αυτού του τύπου η παπουτσοθήκη,  αλλά και τις ...μπαλαρίνες και τα αθλητικά μια χαρά θα τα βολέψετε.

Ακόμα κι αν δεν θέλετε να δώσετε στην κρεβατοκάμαρά σας ατμόσφαιρα από θεατρικό   καμαρίνι,  με τα παπούτσια σας σε δημόσια θέα, μπορείτε να "κρύψετε" μια τέτοια παπουτσοθήκη πίσω από μια πόρτα, ένα παραβάν κλπ. ή να προσαρμόσετε τις διαστάσεις της σκάλας έτσι που να την χωρέσετε σε κάποιο σημείο μέσα στην ντουλάπα σας.

Τα ...σκαλοπάτια είναι επίσης το ιδανικό ...κρέμασμα για να μένουν πραγματικά ατσαλάκωτα ρούχα και αξεσουάρ όπως μαντήλια, εσάρπες, κασκόλ που αν τα στριμώξετε σε συρτάρια ή ντουλάπια σίγουρα θα τσαλακωθούν αλλά και τραπεζομάντηλα, σεντόνια κλπ. που επίσης μ΄αυτό τον τρόπο θα διατηρηθούν όπως ακριβώς όταν τελειώσατε το σιδέρωμα.

Και φυσικά σε μια τέτοια σκάλα θα ...τακτοποιηθούν κομψά αλλά και πρακτικά όσο πουθενά αλλού κοσμήματα και κυρίως μακριά κολιέ, χωρίς ποτέ μπερδευτούν, χωρίς να πρέπει να τα βγάλετε όλα από τη θέση τους για να διαλέξετε αυτό που θέλετε, όπως συνήθως συμβαίνει όταν τα τοποθετούμε σε κάποιο συρτάρι, κουτί ή καλάθι και κυρίως με το να τα βλέπετε είναι σίγουρο ότι θα ...θυμάστε και να τα φορέσετε πράγμα που όσο είναι ...σωριασμένα σε ένα κλειστό σημείο δεν συμβαίνει.

Ο πρακτικότερος πάντως τρόπος για να αξιοποιήσετε μια τέτοιας μορφής ...γκαρνταρόμπα, είναι αφού στερεώσετε με βίδες την σκάλα σ΄ένα σημείο του τοίχου ώστε να μην σας ανησυχεί ένα πιθανό της  ...γκρέμισμα από το βάρος των αντικειμένων πάνω της, να προσθέσετε στα πλαϊνά σημεία αλλά και στην μπροστινή όψη κάποιων σκαλοπατιών απλά καρφάκια ή γαντζάκια απ΄όπου θα μπορείτε επίσης να κρεμάτε ρούχα ή κοσμήματα αλλά και απλές κρεμάστρες ρούχων, με τα ρούχα π.χ που θέλετε να βάλετε το επόμενο πρωϊ για να να μην τα ψάχνετε στην ντουλάπα κλπ. όπως και στη θέση ενός σκαλοπατιού να τοποθετήσετε ένα κανονικό ράφι που θα μπορείτε να ακουμπήσετε κάθε είδους μικροαντικείμενα.

Και μην δεσμεύετε την ...φαντασία σας σε ότι αφορά τις διαστάσεις, αν πραγματικά σας αρέσει η ιδέα μιας τέτοιας "ανοιχτής ντουλάπας" μπορείτε να παραγγείλετε σ΄ένα κατάστημα με είδη ξυλείας μια τέτοια σκάλα με όποιο πλάτος και ύψος σας εξυπηρετεί ή και να χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρεις ίδιες σκάλες στην σειρά στερεωμένες στον ίδιο τοίχο ή με μόνο μία απλή σκάλα ακουμπισμένη δίπλα στο κρεβάτι να δημιουργήσετε το απόλυτου design και αισθητικής ...κομοδίνο.

3. σαν ...βιβλιοθήκη

Στο καθιστικό, στην κρεβατοκάμαρα σε κάποιο χωλ. 

Αν θα χρησιμοποιήσετε μια σκάλα μονή, μια ανοιγόμενη αλλά κλειστή, μια ανοιγόμενη ανοιχτή, από τι είδους ξύλου και σε ποιον χρωματισμό, είναι καθαρά θέμα γούστου και θα το καθορίσετε και ανάλογα με το τι ταιριάζει στη συνολική διακόσμηση του χώρου που θα την τοποθετήσετε.

Αν δεν σας φτάνει μία χρησιμοποιείστε απλά περισσότερες, στερεώστε τες στον τοίχο είτε εντελώς κάθετα είτε με μια ελαφριά κλίση, ξεκινώντας από το δάπεδο ή από κάποιο ψηλότερο σημείο, γενικά προσαρμόστε την ...γενική ιδέα στις ανάγκες του δικού σας χώρου.

Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι θα χωρέσει όσα ακριβώς και μια κλασσική σύνθεση με ράφια κι αν πραγματικά βρείτε την κατάλληλη σε εμφάνιση σκάλα για τον χώρο σας, σίγουρα θα προσθέσει πολύ περισσότερους ...διακοσμητικού πόντους στην εικόνα του  σε σχέση με τα συνηθισμένα έπιπλα ραφιέρες.

4. επί τοίχου ...κρεμάμενη

Και μάλιστα ...οριζοντίως.

Στερεώστε την στον τοίχο με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε για ένα οποιοδήποτε ράφι τοποθετημένο κατά μήκος του τοίχου και χρησιμοποιήστε την είτε σαν ραφιέρα/βιβλιοθήκη είτε για να τοποθετήσετε κάδρα, φωτογραφίες και κάθε είδους διακοσμητικό αντικείμενο.

Είναι μια εξαιρετική ιδέα και για να αναδείξετε με ιδιαίτερο τρόπο συλλογές κάθε είδους από νομίσματα, γραμματόσημα, πορσελάνες κλπ. είτε μεμονωμένα είτε και τοποθετημένα μέσα σε κορνίζες και τα ...εκθέσετε κρεμώντας την κάθε κορνίζα πάνω στον τοίχο μέσα σε κάθε ένα από τα χωρίσματα που δημιουργούν τα σκαλοπάτια.

Και φυσικά σε χώρους μοντέρνας και εντελώς minimal αισθητικής, απλά κρεμάστε την ή τις σκάλες στον τοίχο, χωρίς καμιά παραπάνω προσθήκη, σαν ...έργο τέχνης και μην ...ρωτάτε, καλύτερα να μην ξέρετε πόσο θα μπορούσε πληρωθεί ένας διάσημος διακοσμητής γι΄αυτή την ιδέα και ακόμα περισσότερο πόσο ο δημιουργός που θα αναλάμβανε να φτιάξει μια τέτοια απλή σκάλα ειδικά και μόνο για ...εσάς, ειδικά και ...μόνο γι΄αυτό το decor.

5. στο ...ταβάνι

Απλά μετατρέψτε μια απλή σκάλα σ΄αυτό που ...πραγματικά είναι.

Ένα συναρμολογημένο σύνολο από ξύλα βαλμένα στη σειρά και  που το κάθε ένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί  διακοσμητικά αλλά και χρηστικά όπως ακριβώς κι ένα οποιοδήποτε ξύλο ή δοκάρι που θα βρισκόταν κρεμασμένο ...πάνω από το κεφάλι σας.

Κρεμάστε λοιπόν την σκάλα με στέρεες αλυσίδες από το ταβάνι ή στερεώστε την γερά από τοίχο σε τοίχο και σε όποιο ύψος σας εξυπηρετεί και χρησιμοποιείστε τα σκαλιά της για να κρεμάσετε απλώς τα ...πάντα.

Μαγειρικά σκεύη και ογκώδη αντικείμενα στην κουζίνα, κρεμαστά διακοσμητικά και φωτιστικά στον χώρο της τραπεζαρίας, φιγούρες ηρώων και παιχνίδια στα παιδικά δωμάτια ή μια σειρά από κρεμαστές γλάστρες ή φανάρια στο μπαλκόνι, που πραγματικά θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα του.

Είναι μια πραγματικά όμορφη και πρωτότυπη πρόταση ειδικά για χώρους διακοσμημένους σε country ή σε γενικά χωριάτικο στυλ αν και μπορείτε εύκολα να την προσαρμόσετε σε κάθε χώρο αρκεί να επιλέξετε την κατάλληλη μορφή και  απόχρωση της σκάλας.

6. σαν ...τραπεζάκι

Όσο μπορείτε κατά τις ανάγκες και τα γούστα σας να μεγαλώσετε τις διαστάσεις μιας τέτοιας κατασκευής σε σχέση με το συνηθισμένο μέγεθος μιας σκάλας, άλλο τόσο μπορείτε και να τις μικρύνετε.

Χρησιμοποιείστε λοιπόν μια μικρού ύψους ανοιγόμενη σκάλα ή απλά ...χαμηλώστε μια ψηλότερη, κόβοντας όσο μέρος δεν σας χρειάζεται και αποκτήστε ένα πολύ ιδιαίτερο κομοδίνο ή βοηθητικό τραπεζάκι για κάθε σημείο του σπιτιού. 

Αν σας χρειάζεται περισσότερο πλάτος στα ράφια αντικαταστήστε κάποια ή και όλα τα σκαλοπάτια με κανονικά ραφάκια  και βάψτε την σκάλα σ΄έναν έντονο χρωματισμό ταιριαστό με τα συνολικά χρώματα του δωματίου,  η ...έμπνευσή σας έτσι θα αναδειχθεί πολύ καλύτερα.

7. για ...εφημερίδες, περιοδικά

Ακόμα κι αν αρχικά και πριν το δοκιμάσετε αμφισβητήσετε την ικανότητα μιας σκάλας να κρατήσει σε απόλυτη ...τάξη παπούτσια, ρούχα ή βιβλία, ότι μπορεί να το καταφέρει με τις εφημερίδες και τα περιοδικά περισσότερο από οποιοδήποτε καλάθι, κουτί, ντουλάπι ή συρτάρι είναι παραπάνω κι από αυτονόητο και προφανές.

Γι΄αυτήν τη χρήση, εκτός από την απλή σκάλα βαμμένη σε όποια απόχρωση θέλετε και ακουμπισμένη στον τοίχο, μπορείτε να επιλέξετε και μια αντίστοιχη μικρού μεγέθους και προσαρμοσμένη σε  διαστάσεις τέτοιες που να μπορείτε να την στερεώσετε σε ένα χαμηλό σημείο του τοίχου ή και στο εξωτερικό μέρος ενός ντουλαπιού, σαν μια σταθερή και απείρως πρακτική θήκη για εφημερίδες περιοδικά αλλά και βιβλία αφού όχι μόνο θα μπορείτε εύκολα να βρείτε το κάθε ένα αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και σαν ...σελιδοδείκτης κρατώντας τα πάντα στη σελίδα που τα ...αφήσατε.

8. στον ...κήπο

Κι αν μια σκάλα μπορεί να βρει τον τρόπο να ...σταθεί σε τόσα διαφορετικά σημεία μέσα στο σπίτι για τόσες κι άλλες τόσες χρήσεις, ε τότε είναι βέβαιο ότι στην αυλή ή στον κήπο, που είναι και το ...φυσικό της περιβάλλον ακόμα πιο εύκολα θα βρει τη θέση της.

Με μια σκάλα, μερικές γλάστρες και μερικά ακόμα διακοσμητικά στοιχεία εξωτερικού χώρου ή και μόνο με ...ιδιόμορφες, πρωτότυπες γλάστρες, φτιάξτε πραγματικά ...μοναδικές συνθέσεις  για τους εξωτερικούς σας χώρους.

Ούτε εδώ έχει σημασία ο τύπος της σκάλας που θα χρησιμοποιήσετε, είναι όλα θέμα γούστου και κυρίως φαντασίας αφού δεν είναι μόνο αυτή η μοναδική πιθανή χρήση μιας σκάλας στον κήπο.

Kαι αυτό θυμηθείτε το όταν θα είστε προς ....αναζήτηση ενός καφασωτού/ στηρίγματος για ένα αναρριχώμενο φυτό ή θα ψάχνετε τον τρόπο να οριοθετήσετε τα σημεία που έχετε φυτέψει διαφορετικά λαχανικά ή λουλούδια ή απλά θα θέλετε να κάνετε τα παρτέρια σας περισσότερο ...ιδιαίτερα.

Eιδικά στην αυλή ή τον κήπο είναι πραγματικά αμέτρητες οι ιδέες για να αξιοποιήσετε την παρουσία μιας σκάλας τόσο καθαρά διακοσμητικά αλλά και άκρως χρηστικά.

Για παράδειγμα πολύ λίγες λύσεις είναι περισσότερο πρακτικές, αν σας λείπει ο απαιτούμενος χώρος στον κήπο ή και σ΄ενα μπαλκόνι για να συγκεντρώνετε νεοφυτεμένα γλαστράκια μέχρι να έρθει η ώρα τα φυτά να βρουν την μόνιμη θέση τους, μια σκάλα είναι από τις πιο καλές ιδέες για το γεγονός και μόνο ότι αξιοποιεί το ύψος ενώ ταυτόχρονα καταλαμβάνει τον μικρότερο δυνατό χώρο σε πλάτος,  βασική διακοσμητική αρχή όταν πρόκειται για μικρούς χώρους.

Επίσης, σε μια χαμηλή σκάλα μπορείτε να προσαρμόσετε καρφιά ή κάποια ραφάκια για να τακτοποιείτε τα εργαλεία της κηπουρική σας και μερικές γλάστρες πάνω σε μια σκάλα βαμμένη σε χρωματισμό ταιριαστό με κάποιο άλλο στοιχείο  όπως ένας φράχτης, ένας τοίχος, μια πόρτα κλπ. θα δημιουργήσουν με ελάχιστο κόπο και σχεδόν μηδενικό κόστος, ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο στην αυλή, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας,  εναρμονισμένο απόλυτα με το γύρω φυσικό περιβάλλον.

Είτε λοιπόν μέσα είτε έξω από το σπίτι, αξιοποιείστε ποικιλοτρόπως και τα ...σκαλοπάτια και κυρίως εξασκηθείτε γενικά σ΄αυτή την λογική και οπτική "ένα αντικείμενο χίλιες χρήσεις", οι επαγγελματίες δημιουργοί πληρώνονται αδρά πουλώντας παρόμοιες ιδέες, δεν είναι καθόλου δύσκολο κι εσείς πληρώνοντας μόνο σε ...φαντασία να δημιουργήσετε μόνοι σας μοναδικά πραγματικά κομμάτια ιδιαίτερης αισθητικής για τους χώρους σας.
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ