2021-12-13 23:37:24
Φωτογραφία για Ανοιχτό το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης και ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊό
 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορoνοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, άφησε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μόνο με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη». 

Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι για τους νοσήσαντες, αντί να δίνεται η δόση στους έξι μήνες μετά τη νόσηση, θα δίνεται στους τρεις μήνες ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και διπλός εμβολιασμός μετά τους τρεις ή έξι μήνες. Πάντως, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.795.000 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,7% του πληθυσμού, έναντι 66,8% του μέσου όρου της ΕΕ.


Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά

Με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού στην ηλικία 5-11 ετών, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έρχονται σε επαφή μαζί τους ενώ κάλεσε τους γονείς να μην αναβάλουν το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τα λοιμώδη νοσήματα.

«Τα εμβόλια θα συμβάλλουν στην προστασία των παιδιών. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά στο περιβάλλον, προστατεύοντας έμμεσα τα ευάλωτα άτομα δίπλα στα παιδιά. Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων μειώνει και τις μεταλλάξεις. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C που εμφανίζεται 1 περίπτωση στις 3.000. Όσον αφορά τις παρενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές που είναι εξοικειωμένοι οι γονείς όπως λίγος πυρετός και αντίδραση στο σημείο της ένεσης. Να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για COVID δεν πρέπει να οδηγήσει αναβολές στο βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών. Για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει διάστημα που να περιορίζει τον εμβολιασμό λοιμωδών νοσημάτων», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου. 

«Οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά είναι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το θεωρώ απίθανο ένα παιδί να είναι αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών. Πάρα πολλά παιδιά έχουν διαφόρων τύπων αλλεργίες και αυτό θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό τους, κάτι που δεν θα έπρεπε», κατόπιν πρόσθεσε. 

Περισσότερα από 29.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Σήμερα η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων για τα παιδιά και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην αύξηση των εμβολιασμών για πρώτη και αναμνηστική δόση στους άνω των 60 ετών. Πάντως η πρώτη ηλικιακή ομάδα που ξεπέρασε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων είναι οι 75-79 ετών.

Τρίτη δόση στα παιδιά - Ποιες οι παρενέργειες 

Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από 3 μήνες. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στο βασικό εμβολιασμό παιδιών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ανάλογες με αυτές των παιδικών εμβολίων, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα περιορισμού για τα βασικά εμβόλια, πρόσθεσε.

«Παιδί που έχει νοσήσει λαμβάνει 2η δόση μετά τους 3 μήνες. Μέχρι σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εγκρίνει την 3η δόση σε παιδιά με ανοσοκαταστολή 12-17 ετών. Ο FDA ενέκρινε την 3η δόση σε υγιείς εφήβους, 6 μήνες μετά τη 2η δόση. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet «από τη Σκωτία που αφορά στον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών με COVID με μη ελεγχόμενο άσθμα. Από τη μελέτη βρέθηκε ότι παιδιά 5 -17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω COVID».

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως «έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα - ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη». Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ