2022-01-11 12:01:27
Φωτογραφία για Δεν αναμένεται χαλάρωση των μέτρων. «Φρένο» στη μουσική σε εστίαση και διασκέδαση βάζουν τα σχολεία



Η ειδική επιτροπή συνεδριάζει την Τετάρτη προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία της πανδημίας, αλλά και τι θα γίνει με τα μέτρα που είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τις 30 Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 16 του Ιανουαρίου, αναμένεται να πάρουν παράταση έως το τέλος του μήνα και θα επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας πριν από λίγο στο ΣΚΑΪ είπε πως η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών, χωρίς να έχει θέσει κανένα πλαίσιο συζήτησης. Ωστόσο ερωτηθείς για πιθανή παράταση των μέτρων και πόση θα είναι η χρονική διάρκεια είπε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τα μέτρα θα μπορούσαν να επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Πώς ξεκίνησε η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων

Χθες βέβαια κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή χαλάρωση των μέτρων, άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτροπή των ειδικών θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της Τετάρτης και θα κάνει σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση.



Ωστόσο ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να καταγραφεί τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται πως θα οδηγήσουν την επιτροπή να εισηγηθεί σε 15ήμερη παράταση των μέτρων. Εξάλλου προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ήδη από το μαζικό testing έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 25.000 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου

Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Οι δύο αλλαγές στα μέτρα που εξετάστηκαν

Στο πλαίσιο μίας μικρής χαλάρωσης των μέτρων, είχε πέσει στον τραπέζι το ενδεχόμενο της επιστροφής της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να μεταβληθεί καμία άλλη από τις απαγορεύσεις που ισχύουν. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή και συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να παρθούν βεβιασμένες αποφάσεις και παραπέμπουν το θέμα στην επιτροπή, χωρίς η κυβέρνηση να επιμείνει για κάποια αλλαγή.

Η δεύτερη αλλαγή ήταν στην αύξηση του αριθμού των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ