2022-01-13 12:20:05
Φωτογραφία για Νέο σεμινάριο τεχνικών συγγραφής διηγήματος, χρονογραφήματος  και δοκιμίου από την Αλεξάνδρα Χειμώνα στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

 

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 16:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Τεχνικές συγγραφής: διήγημα, χρονογράφημα και δοκίμιο» με καθηγήτρια την Αλεξάνδρα Χειμώνα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!  

 

Δώσε την επικαιρότητα με τη δική σου ματιά μέσα από ένα χρονογράφημα, μοιράσου τις σκέψεις σου για οποιοδήποτε θέμα με ένα δοκίμιο και γράψε το δικό σουδιήγημα.

 

Γνωρίστε την καθηγήτρια μέσα από το παρακάτω βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=bMiMAm5V4K8&feature=emb_title

 

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα μυστικά της συγγραφής, εφαρμόζοντάς τα σε είδη κειμένων που εναρμονίζονται με τις ανάγκες της εποχής, συντομία, αποτελεσματικότητα, ευχαρίστηση. Φυσικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην πρακτική εφαρμογή όσων μάθουμε, αφού οι σπουδαστές καλούνται με βάση ένα θέμα ή άρθρο της επιλογής τους, να γράψουν ένα χρονογράφημα, ένα ευθυμογράφημα, ένα δοκίμιο κι ένα διήγημα.

 

Οι σπουδαστές θα μάθουν τις βασικές τεχνικές του διηγήματος και τις μεθόδους διαφοροποίησής του από το μυθιστόρημα και τη νουβέλα. Θα εξασκηθούν γράφοντας τα δικά τους μικρά διηγήματα με την καθοδήγηση της καθηγήτριας. Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές θα γνωρίσουν το χρονογράφημα και την αξία που έχει όλα αυτά τα χρόνια. Θα μάθουν πώς να αποτυπώνουν χιουμοριστικά τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, θα εξασκηθούν σε ένα ιδιαίτερο και καυστικό χιούμορ. Επίσης, θ’ ασχοληθούν με το ευθυμογράφημα και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας θα μάθουν να μετουσιώνουν περιστατικά της καθημερινότητας σε αξιόλογα, ενδιαφέροντα  κείμενα. Οι σπουδαστές θα έρθουν σε επαφή και με τα δύο είδη δοκιμίου: αποδεικτικό και λογοτεχνικό. Θα μάθουν πώς ν’ ασχολούνται ολόπλευρα με ένα θέμα, καλύπτοντας κάθε πτυχή του. Επιπρόσθετα, εντοπίζουμε τις συγγραφικές αρετές που καθιστούν ένα κείμενο ενδιαφέρον και παράλληλα προσιτό στο ευρύ κοινό, αφού τα δοκιμιακά κείμενα μπορούν ν’ αποτελέσουν τρόπο συγγραφής στα blog.

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:

 

·         Το διήγημα ανά τους αιώνες. Χαρακτηριστικά του διηγήματος ανάλογα με το λογοτεχνικό ρεύμα που ακολουθείται (κλασικό, ρομαντικό, ρεαλιστικό, νατουραλιστικό, μοντερνιστικό κ.λπ)

·         Μελέτη έργων επιφανών διηγηματογράφων (Παπαδιαμάντη, Τσέχωφ, Βιζυηνού κ.ά) Εντοπίζουμε τα χαρακτηριστικά τους και χειριζόμαστε δημιουργικά τα κείμενά τους.

·         Είδη διηγήματος, ανάλογος χειρισμός (αστυνομικό, αισθηματικό, επιστολικό κλπ)

·         Το παιδικό διήγημα και η νουβέλα

·         Δομή και πλοκή διηγήματος: Έκθεση – Περιπλοκή – Δράση / Κρίση – Κλιμάκωση – Επίλυση

·         Χαρακτήρες και μηνύματα του έργου

·         Μετατροπή νουβέλας σε διήγημα ή το αντίστροφο.

·         Πρακτική εφαρμογή

·         Βασικές αρχές κι εκπρόσωποι του χρονογραφήματος.

·         Δομή και μελέτη χρονογραφημάτων (π.χ Καλαμίτσης)

·         Χρονογράφημα κι ευθυμογράφημα (π.χ Ακρίτα, Γερμανός). Ποια τα κοινά σημεία και ποιες οι διαφορές τους;

·         Πρακτική εφαρμογή: Με βάση ένα θέμα ή άρθρο της επιλογής σας γράφετε ένα χρονογράφηα και ένα ευθυμογράφημα.

·         Βασικές αρχές δοκιμίου. Η εξέλιξή τους ανά τους αιώνες.

·         Αποδεικτικό δοκίμιο: Δομή, τρόπος γραφής, ανάγνωση έργων γνωστών συγγραφέων.

·         Λογοτεχνικό δοκίμιο: Δομή, τρόπος γραφής, ανάγνωση έργων γνωστών συγγραφέων.

·         Πρακτική εφαρμογή: Γράψτε το δικό σας δοκίμιο.

 

Το σεμινάριο ξεκινάει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και αποτελείται από 20 δίωρα μαθήματα.

 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 16:00-18:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: [email protected]

 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ:https://tabula.gr/NEW/?page_id=21019Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ