2022-02-03 09:00:07
Φωτογραφία για Ηλίας Φιλίππου: «Τα πρώτα μου τραγούδια τα έγραφα σε χαρτοτραπεζομάντηλα με σπίρτο – Το “Φεύγοντας” γράφτηκε μέχρι να ανάψει το φανάρι»

 



Ο πολυγραφότερος στιχουργός της Ελλάδα, που επάξια μπήκε στα ρεκόρ Guinness, Ηλίας Φιλίππου, βρέθηκε καλεσμένος στο The 2night Show και μίλησε για το όνειρο της ζωής του που έγινε πραγματικότητα, για τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά και για τις συνεργασίες που έκανε στην καριέρα του με πάνω από 500 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα, όπως Νίκος Βέρτης, Πέγκυ Ζήνα, Νίκος Κουρκούλης, Γιάννης Πλούταρχος, Πασχάλης Τερζής, Λευτέρης Πανταζής και πολλοί άλλοι.

Επίσης, αναφέρθηκε στον Κυριάκο Παπαδόπουλο, το καλλιτεχνικό του «έτερον ήμισυ», και στο πώς διακρίνει αν ένα τραγούδι θα γίνει επιτυχία. Τέλος, μοιράστηκε ιστορίες που κρύβονται πίσω από πολύ αγαπημένα τραγούδια και εξήγησε πως για εκείνον το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η οικογενειακή του ηρεμία.

«Είμαι ο πολυγραφότερος στιχουργός που υπάρχει στην Ευρώπη. Είναι περίπου 4.600 τραγούδια, δισκογραφημένα». εξήγησε αρχικά και συνέχισε:

«Το ’75-76 ξεκίνησα να γράφω, ήμουν μαθητής Γ’ γυμνασίου. Από 9-10 χρονών ξεκίνησα να γράφω, κόβοντας τα χαρτοτραπεζομάντηλα. Αν δεν είχα στηλό, έπαιρνα το σπίρτο. Ο πρώτος που έδωσα στίχους ήταν ένας φίλος, ο Τάκης Γαλάτης, μαέστρος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που έμενε στη γειτονιά».

«Ο Άκης Πάνου, που τον υπεραγαπούσα είχε πει ότι οι δημιουργοί φτιάχνουν ένα οικοδόμημα και ο καλλιτέχνης είναι πάνω στον όροφο και φωνάζει από το μπαλκόνι ελάτε να δείτε τι ωραία διαμερίσματα έχουμε», σχολίασε για τη διαφορά ανάμεσα στους δύο.

«To “Φεύγοντας” το έγραψα μέχρι να ανάψει ένα φανάρι. Ήταν το πιο γρήγορο τραγούδι που έγραψα. Καταλαβαίνω αν ένα τραγούδι θα κάνει επιτυχία. Όταν το ακούσω ξέρω και ποιος τραγουδιστής θα το πει», αποκάλυψε και συνέχισε: «Το “Φεύγοντας” το είχα δείξει στον Μάκη Χριστοδουλόπουλο και σε άλλους και δεν το ήθελαν. Οι καλλιτέχνες σε θέλουν δίπλα τους να είσαι ειλικρινής, αλλά όχι μαζί τους. Όταν το κάνεις γίνεσαι εχθρός. Μια αλήθεια είναι ότι “δεν κάνεις για να πεις αυτό το τραγούδι”».

«Ξένα τραγούδια δεν έχω γράψει ποτέ, μπήκα στη διαδικασία αλλά βγήκα. Υπάρχει Έλληνας τραγουδιστής που θα κάνει καριέρα στο εξωτερικό με ξένα τραγούδια; Τώρα υπάρχει η δυναμικότητα και ο τρόπος κάποιοι νέοι καλλιτέχνες που χειρίζονται καλά τη γλώσσα και υπάρχει και ο μηχανισμός», πρόσθεσε.

Πρώτους δίσκους έχει κάνει σε Πέγκυ Ζήνα, Νίκο Βέρτη, Νίκο Κουρκούλη. «Στον Νίκο Κουρκούλη έχω γράψει τους έξι πρώτους δίσκους. Ήταν ένα καθαρά δικό μου δημιούργημα».

«Και ο Γιάννης Πλούταρχος ήταν από τα παιδιά που ξεκινήσαμε μαζί, είναι μεγάλος τραγουδιστής», συνέχισε: «Το ελληνικό τραγούδι έχει ανάγκη από ωραίες φωνές».

Δεν υπάρχει τραγουδιστής που δεν δέχτηκαν τραγούδια μου. «Υπάρχουν τραγουδιστές που δεν συνεργαστήκαμε λόγω συνθηκών. Ήμασταν σε άλλες εταιρίες, ή δεν πήραν τραγούδι μου κάποιοι, επειδή έκαναν δύσκολο ολοκληρωμένο με άλλων στιχουργό και το σεβάστηκα, όπως έγινε και το αντίθετο».

Το 2022 το χαρακτήρισε ως «ερωτηματικό» και έδωσε ως παράδειγμα τον Γιώργο Λιβάνη, στον οποίο έχει γράψει τις δύο τελευταίες επιτυχίες του, ωστόσο ακόμα δεν έχει λάβει την αξία τους.

Για τον Ηλία Φιλίππου τα αγαπημένα του τραγούδια είναι πάρα πολλά, ωστόσο ξεχωρίζει ιδιαίτερα το «Φεύγοντας».



Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ