2022-02-04 08:52:53
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Δύο πρωτεϊνικά εμβόλια έρχονται στην Ελλάδα. Οι διαφορές με τα mRNA
Η πανδημία δεν παύει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, όχι μόνο εμάς, τους πολίτες, αλλά και τους ειδικούς. Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που από την μια ημέρα στην άλλη, τα δεδομένα αλλάζουν.

Έτσι, ενώ όλα έδειχναν ότι το επόμενο διάστημα θα βλέπαμε και άλλη χαλάρωση στα μέτρα, όλα πάγωσαν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, έβαλαν φρένο στις όποιες σκέψεις για χαλάρωση λέγοντας: «Έχουμε καιρό ακόμα για να φτάσουμε σε μαγικά νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα προγνωστικά μοντέλα που έχουν στην διάθεσή τους οι ειδικοί, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα παραμένουν κοντά στους 500. Και μπορεί αυτός ο αριθμός να δείχνει αποκλιμάκωση των λεγόμενων σκληρών δεικτών, αλλά οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι άνω των 70 θα εξακολουθούν να χάνουν την ζωή τους.


Με αυτά τα δεδομένα δεν θα επανέλθουν τόσο γρήγορα, αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα, όρθιοι σε μπαρ και αλλού, περισσότεροι πελάτες ανά τραπέζι στην εστίαση, από έξι που είναι σήμερα, αλλά και μείωση της τηλεργασίας. Όσο για την μάσκα, οι ειδικοί λένε σε όλους τους τόνους ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα καταργηθεί.

Τελευταίο χαρτί για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Οι επόμενοι μήνες φέρνουν στην ζωή μας δυο νέα εμβόλια τα οποία έχουν την ίδια τεχνολογία και ακριβώς επειδή δεν είναι mRNA, θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς ότι θα κάνουν κάποιους από τους ανεμβολίαστους να το ξανασκεφτούν και προχωρήσουν στο «τσίμπημα».

Εκτός λοιπόν από το εμβόλιο Novavax, το οποίο στο τέλος Φεβρουαρίου θα αρχίσει να καταφτάνει στην Ελλάδα, άλλο ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi, αναμένεται τον Απρίλιο. Το Vidprevtyn, μπορεί να μην έχει λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όμως θεωρείται ζήτημα χρόνου.

Έχει την ίδια τεχνολογία με το ήδη εγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax και έχει αντίγραφα της πρωτεΐνης – ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη ακίδα ως εισβολέα και έτσι προχωρά στην παραγωγή αντισωμάτων εναντίον της. Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια.

Το υποψήφιο εμβόλιο προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με τα υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών).

Όπως λέει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, το συγκεκριμένο εμβόλιο εισάγει στον οργανισμό την πρωτεΐνη ακίδας, από την οποία εισέρχεται ο ιός στα κύτταρά μας και έτσι τον βοηθάει να αναπτύξει ανοσία. Τα mRNA εμβόλια εισάγουν στα κύτταρα τα εργαλεία, προκειμένου να παράξουν την πρωτεΐνη και μετά να δημιουργηθεί ανοσία.

«Άρα το συγκεκριμένης τεχνολογίας εμβόλιο μπορεί να απαλλάξει από τους φόβους, όσους είναι αρνητικοί απέναντι στα MRNA εμβόλια. Δημιουργεί ελπίδες ότι οι συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών θα πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν, αφού δε υπάρχει σε αυτό η τεχνολογία mRNA», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μανωλόπουλος.

Αποτελεσματικό κατά 90%. Συνηθισμένες οι παρενέργειες

Κατά τον ίδιο, το εν λόγω εμβόλιο της Novavax είναι κατά 90% αποτελεσματικό και ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες, προκειμένου να πειστούν και να εμβολιαστούν, όσοι φοβούνται. Στις 21 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα προμηθευτεί 168.000 δόσεις ως πρώτη παρτίδα από το συγκεκριμένο εμβόλιο και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν από το Μάρτιο. Στη συνέχεια αναμένονται στη χώρα και άλλες περίπου 360.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο της Novavax.

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου, ο κ. Μανωλόπουλος σημειώνει ότι προκαλεί τις ίδιες με τα άλλα εμβόλια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον πληθυσμό. Οι εμβολιασμένοι παρουσιάζουν την πρώτη ημέρα χαμηλό πυρετό και αισθάνονται μία σχετική ατονία.

Πιθανότατα νέος κύκλος εμβολιασμών το φθινόπωρο

Κατά τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία που ακολουθεί η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει ένας ακόμα κύκλος εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό το ερχόμενο φθινόπωρο. Για τη συνέχεια εκτιμάει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ιός μπορεί να γίνει ενδημικός και να εμβολιαζόμαστε μία φορά κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό συμπλήρωμα σιδήρου από την αγορά. Ο λόγος της απόφασης

«Είναι πολύ πιθανό ο ιός να αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα και να προχωρούμε σε εμβολιασμούς μία φορά το χρόνο. Εκτιμώ ότι το πιθανότερο είναι να γίνει ένας ακόμα κύκλος εμβολιασμών το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας μίας τέταρτης δόσης εμβολίων αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι στο Ισραήλ ήδη εφαρμόζεται αυτό, σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, δε φαίνεται να προχωράει αυτή η επιλογή», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ