2022-02-09 21:39:46
Φωτογραφία για Σταθμός Αγ. Σοφίας: Πρόσθετη αρχαιολογική ανασκαφή στο βόρειο τμήμα
Με την συμπληρωματική ανασκαφή που θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο τμήμα του Σταθμού Αγία Σοφία του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα στο συγκεκριμένο κεντρικό σταθμό, έναν εκ των δύο σταθμών της βασικής γραμμής του Μετρό με τα πλέον σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Άννη Καρολίδου

Ήδη από προχθές, μετά από αίτημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μηχανικοί και τεχνικοί της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του εργολάβου, δημιουργούν πασσαλοδιάφραγμα στο βόρειο τμήμα του σταθμού, σε χώρο περίπου 100 τ.μ., μεταξύ της εισόδου και του μεγάλου αρχαιολογικού σκάμματος που βρίσκεται στην πάνω πλευρά της Εγνατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, η τοποθέτηση πασσάλων και αντιστηρίξεων θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η αρχαιολογική έρευνα και στο μικρό αυτό τμήμα του εργοταξίου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αρχαιολογική ανασκαφή στο τμήμα αυτό, δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την κατασκευή του σταθμού. Ο σταθμός «Αγία Σοφία» έχει άλλωστε κατασκευαστεί και σε τούτη φάση γίνονται εργασίες αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές, ενώ μέσα στο 2023 θα είναι έτοιμος για να τεθεί σε εμπορική λειτουργία.


Σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του βορείου τμήματος του σταθμού, την διαμόρφωσή του και την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στα προηγούμενα χρόνια, θα εκπονηθεί ειδική μελέτη από τον ανάδοχο, στο πλαίσιο της 4ης συμπληρωματικής σύμβασης των αρχαιολογικών εργασιών.

Σημειώνεται ότι με την πρόσθετη αυτή σύμβαση, των 45,3 εκατ. ευρώ, θα εκτελεστούν οι υπολειπόμενες αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις υπολειπόμενες εργασίες περιλαμβάνονται οι μελέτες και οι εργασίες για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων στη βόρεια πρόσβαση του Σταθμού Αγίας Σοφίας και την επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στον Σταθμό Αγίας Σοφίας, όπως τμήματα του κρηναίου, μιας πλατείας και ενός ψηφιδωτού (το τελευταίο στο εσωτερικό του σταθμού).

Από τη σύμβαση αυτή θα καλυφθούν και οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Σταθμό Βενιζέλου. Συνολικά, με αυτή την τελευταία πρόσφατη σύμβαση, για τις αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουν διατεθεί 164 εκατ. ευρώ.

grtimes.gr

sidirodromikanea.blogspot.com

 


sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ