2022-02-11 23:01:11
Φωτογραφία για Πού μας φέρνει ο Δρόμος του Μεταξιού αν κλιμακωθεί η πολιτική ένταση;
Ενώ η Κίνα εξακολουθεί να γιορτάζει την Πρωτοχρονιά ειρηνικά, δεν υπάρχει πολλή ειρήνη στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Οι διαφωνίες και οι αναταραχές εξαπλώνονται κατά μήκος του ευρασιατικού διαδρόμου και θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Είναι ο κλάδος προετοιμασμένος για τα πράγματα να πάρουν τη λάθος τροπή;

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος

Γενικά, οι πρωταρχικές και οι εναλλακτικές διαδρομές του Νέου Δρόμου του Μεταξιού επηρεάζονται από τη γεωπολιτική σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Στα βόρεια, η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό. Το ίδιο ισχύει για τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία, οι οποίες διέκοψαν τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές τους σχέσεις.

Στα νότια, η Κεντρική Ασία βρίσκεται στη μέση μιας περιόδου με γεγονότα: η αναταραχή στο Καζακστάν έχει καταπνιγεί από την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε αντίθεση, καθυστερώντας την πρόοδο των σιδηροδρομικών έργων στον Καύκασο.


Η Ανατολική Ευρώπη στις πολιτικές φλόγες

Παρόλο που η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πει ότι η σύγκρουσή τους δεν θα κλιμακωθεί σε πόλεμο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί φαίνεται να αναλύουν την κατάσταση με μια στάση «pep talk». Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι εάν οι δύο χώρες έρθουν σε σύγκρουση, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ακολουθούμενες από την ΕΕ. Η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακόπτοντας τις σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, η Λιθουανία ήταν μια υποχρεωτική στάση μεταξύ Κίνας και Καλίνινγκραντ. Ωστόσο, λόγω των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Λιθουανίας, τα απευθείας κινεζικά τρένα προς τη χώρα της Βαλτικής σταμάτησαν τη λειτουργία τους στα τέλη του περασμένου έτους. Τα τρένα που κατευθύνονται προς το Καλίνινγκραντ δεν σταματούν πλέον στο Βίλνιους , καθιστώντας την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων πολύ περίπλοκη.

Σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Κίνας και Ευρώπης μέσω Λιθουανίας.

Επιπλέον, οι σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας επιδεινώνονται. Οι Λιθουανικοί Σιδηρόδρομοι δεν μεταφέρουν πλέον λιπάσματα από ποτάσα της Λευκορωσίας , μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2021. Σε αντίποινα, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας είπε ότι θα απαγορεύσει τη διέλευση τρένων από τη Λιθουανία από το έδαφός της και προετοιμάζει περαιτέρω δρακόντεια μέτρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης, τα λιθουανικά τρένα εξετάζουν τη δυνατότητα εκτροπής μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας.

Εύθραυστη ισορροπία στην Κεντρική Ασία

Ας ξεκινήσουμε με το Καζακστάν, μια κύρια χώρα διέλευσης για τα τρένα Κίνας-Ευρώπης. Οι βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη χώρα νωρίτερα τον Ιανουάριο οδήγησαν την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η Καζακστάν Railways KTZ ισχυρίστηκε αργότερα ότι τα τρένα διέλευσης δεν είχαν επηρεαστεί και ότι θα διασφάλιζε την ομαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών στο μέλλον. Ωστόσο, η κατάσταση στη χώρα σίγουρα προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες στον κλάδο, ο οποίος ξαφνικά είδε έναν πυλώνα της ευρασιατικής αλυσίδας εφοδιασμού έτοιμο να καταρρεύσει. Χάρη στην παρέμβαση τρίτου μέρους (Ρωσία), η αναταραχή σταμάτησε για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η αναταραχή εξακολουθεί να είναι αισθητή στη χώρα.

Η περιοχή του Καυκάσου υπόκειται επίσης σε αναταραχή. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν επιλύσει τη σύγκρουσή τους, η οποία από έναν ανοιχτό πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, έχει πλέον μετατραπεί σε μια γεωπολιτική παρτίδα σκακιού . Οι δύο χώρες μοιράζονται αμφισβητούμενα εδάφη που αποτελούν επίσης μέρη ζωτικών διαδρόμων. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) θα πρέπει να διέρχεται από την επικράτεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια γκρίζα περιοχή, ο διάδρομος δεν χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες σιδηροδρομικές συνδέσεις και είναι πρακτικά μη λειτουργικός.Με κόκκινο χρώμα: η αμφισβητούμενη περιοχή και τα περίχωρά της.

Ποια είναι η συνέχεια;

Μέχρι στιγμής, ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του και τα τρένα δεν αντιμετώπισαν μεγάλη ενόχληση λόγω των εξελίξεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ωστόσο, το μοτίβο που παρατηρείται στους ευρασιατικούς διαδρόμους γίνεται εμφανές. Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Δρόμου του Μεταξιού, η πολιτική σταδιακά καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στις ευρασιατικές μεταφορές.

Ο συνδυασμός επιχειρήσεων και πολιτικής δεν είναι ασυνήθιστος, και οι επαγγελματίες του κλάδου το γνωρίζουν αρκετά. Ωστόσο, τι συμβαίνει με τις εναλλακτικές; Η κατάσταση μεταξύ της Λιθουανίας και της Κίνας ή της Λευκορωσίας ενδέχεται να μην είναι τόσο σημαντική, δεδομένου ότι οι όγκοι του Δρόμου του Μεταξιού μέσω αυτής της διαδρομής είναι σχετικά χαμηλοί.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν. Τι γίνεται αν μια από αυτές τις χώρες γίνει απρόσιτη; Τι θα γινόταν αν κλιμακωθεί η αναταραχή στο Καζακστάν και διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις; Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία ή εάν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και οι τελευταίες σταματούσαν τη διέλευση των τρένων Κίνας-Ευρώπης;

Ο κλάδος εξακολουθεί να μην μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι ανθεκτικός σε εξωτερικούς παράγοντες. μετατοπίζεται και μεταμορφώνεται, αλλά και παραμένει ίδια λίγο πολύ. Η εξάρτηση από συγκεκριμένες διαδρομές και χώρες είναι λογική, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει προβλήματα μετά από ένα σημείο. Θα έπρεπε η περισσότερη ευελιξία και ευελιξία να γίνουν το κύριο επίκεντρο για τις μελλοντικές εξελίξεις του Δρόμου του Μεταξιού; Αυτό είναι σίγουρα κάποια τροφή για σκέψη.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ