2022-02-15 23:16:51
Φωτογραφία για Το μυστήριο με τη «Ρωσική γρίπη»: Είναι ένας ανεξερεύνητος κορονοϊός;
ΦΩΤΟ: New York Times

Η «Ρωσική γρίπη» γνωστή και ως «Ασιατική γρίπη» είναι ακόμη μία μυστήρια πανδημία που σάρωσε στο παρελθόν τον πλανήτη, όμως ενδέχεται να κρύβει το μέλλον για την πορεία του κορονοϊού.

Δημοσίευμα των nytimes.com με τίτλο «Ένας ανεξερεύνητος κορονοϊός; Το μυστήριο της “Ρωσικής γρίπης”» εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο ασθένειες να συνδέονται και συγκεκριμένα η πρώτη να είναι πρόγονος του SARS-CoV-2, που ταλαιπωρεί τον πλανήτη από το 2020.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η πανδημία που σάρωσε την περίοδο 1889 –1890 έγινε γνωστή με το όνομα «Ρωσική γρίπη» ή «Ασιατική γρίπη», ενώ ήταν η τελευταία μεγάλη πανδημία του 19ου αιώνα και από τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία. Η κορύφωση έγινε από τον Οκτώβριο του 1889 έως τον Δεκέμβριο του 1890, ενώ συνολικά σκότωσε 1 εκατ. άτομα, όταν ο συνολικός πληθυσμός ήταν 1,5 δισ.

Με βάση στοιχεία της εποχής, φαίνεται πως ο ιός διαδίδονταν γρήγορα και ήταν επιθετικός σε ηλικιωμένους και μεσήλικες, αλλά αρκετά ήπιος στους νέους, κάτι που ήδη συμβαίνει με τον τωρινό ιό. Μάλιστα, φαίνεται πως η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα υπήρξε όταν επικράτησαν ήπιες θερμοκρασίες, ή ακραίο κρύο με μεγάλη συγκέντρωση ατόμων σε οριοθετημένους χώρους.


Έτσι, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία, που παραπέμπουν σε ένα πρόγονο, ο οποίος θα μπορούσε να δείξει την πορεία που θα ακολουθήσει η σημερινή πανδημία.

Ενστάσεις στη θεωρία

Παρόλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με την παραπάνω άποψη. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι τα ουσιαστικά κοινά σημεία εντοπίζονται μόνο στη θεωρία και όχι στην πράξη.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι είναι δύο τελείως διαφορετικά στελέχη, που απλά τυγχάνουν να έχουν κοινά, επειδή αυτοί οι ιοί έφτασαν στο επίπεδο της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα, είπε, που να συνδέει ξεκάθαρα την πανδημία της Ρωσικής γρίπης με έναν κορονοϊό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Peter Palese, ερευνητής της γρίπης και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ