2022-02-25 00:27:30
Φωτογραφία για Φόβοι για νέο προσφυγικό με 1-3 εκατ. εκτοπισμένους Ουκρανούς - Προετοιμασίες για υποδοχή αμάχων σε όλη την Αν. Ευρώπη.
Περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες ετοιμάζεται να υποδεχτεί η Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg, ύστερα από την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τη μεγαλύτερη πίεση αναμένεται να δεχτούν, ειδικά σε πρώτη φάση, τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη.

Η εντολή Πούτιν για επίθεση πυροδότησε μια από τις χειρότερες κρίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Πολωνία, στην οποία ούτως ή άλλως κατοικούν πολλοί Ουκρανοί, θα αποτελέσει τον πρώτο προορισμό όσων επιδιώκουν να γλιτώσουν από τη βία.

Κομβόι από αυτοκίνητα έχουν ήδη κατακλύσει τους δρόμους που οδηγούν έξω από το Κίεβο των 2,9 εκατομμυρίων, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει στα πέριξ της πόλης. Οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση κοντά στα σύνορα.

«Ουκρανική έξοδος» στην Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει μια «ουκρανική έξοδο». Γι' αυτό τον σκοπό, η κυβέρνησή του έχει ήδη συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό όργανο για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων.


«Η Πολωνία θα επηρεαστεί κατά κύριο λόγο, όχι μόνο λόγω της εγγύτητάς της, αλλά και λόγω της σημαντικής ουκρανικής κοινότητας που ζει στη χώρα και η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο», είχε δηλώσει ήδη πριν από την εισβολή η Magdalena Majkowska-Tomkin, επικεφαλής μεταναστευτικών υποθέσεων του Open Society Foundations.

Αρκετές κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης είχαν αρνηθεί τα τελευταία χρόνια να δεχτούν μετανάστες. Ωστόσο, η τρέχουσα προοπτική μιας τεράστιας εισροής τις ανάγκασε να τοποθετηθούν διαφορετικά. Οι αρχές των τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία -της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας- δηλώνουν προετοιμασμένες.

Όρμπαν: Θα δεχτούμε πρόσφυγες

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, υπέρμαχος των αντιμεταναστευτικών πολιτικών που μάλιστα βρίσκεται ενώπιον σκληρής εκλογικής αναμέτρησης σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, είπε ότι η χώρα του θα δεχτεί πρόσφυγες. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε εκδώσει σοβαρές σχετικές προειδοποιήσεις.

«Στον απόηχο της στρατιωτικής επίθεσης, δυστυχώς περιμένουμε αύξηση του αριθμού των Ουκρανών πολιτών που φτάνουν στην Ουγγαρία και πιθανότατα θα ζητήσουν άσυλο», δήλωσε την Πέμπτη μετά τη σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. «Είμαστε έτοιμοι να τους φροντίσουμε και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση γρήγορα και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Ουρές αυτοκινήτων είχαν ήδη σχηματιστεί στα σύνορα της Ουγγαρίας νωρίς την Πέμπτη, Η χώρα, που είχε αρνηθεί να δεχθεί μετανάστες από τη Μέση Ανατολή στην προσφυγική κρίση του 2015-16, θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον μεταναστευτικού κύματος που θα ξεπεράσει τις αφίξεις από τους πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, έχει προειδοποιήσει ο Όρμπαν.

Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης, που έχει συγκρουστεί με το Κίεβο για τα δικαιώματα των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία, αυτή την εβδομάδα μετέφερε στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της αλλά και να προετοιμαστεί για ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε επιφυλακή και η Γερμανία

Το αν οι πρόσφυγες θα ξεπεράσουν ή όχι το 1 εκατομμύριο εξαρτάται από το εύρος μιας σύγκρουσης, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πολλά εξαρτώνται από τον σχεδιασμό και την ικανότητα των ανατολικών κρατών μελών να αντεπεξέλθουν στην έκτακτη ανάγκη και διαχειριστούν τις εισροές.

Πολωνοί παρατηρητές εικάζουν ότι οι πρόσφυγες θα είναι πολύ περισσότεροι. Ο Tomasz Hanczarek, επικεφαλής προσωπικού εταιρείας που προσλαμβάνει εργαζομένους από το εξωτερικό, εκτίμησε ότι θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια.

Η Γερμανία, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg απορρόφησε τη συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Βαλκανίων πριν από έξι χρόνια, δήλωσε ότι πρώτα θα προσφέρει βοήθεια στα όμορα κράτη της Ουκρανίας.

«Αναμένουμε αρχικές μετακινήσεις εντός της Ουκρανίας και θα παρακολουθούμε στενά κατά πόσο θα κινηθούν προς τις γειτονικές χώρες, ίσως και και τη Γερμανία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.

Με τα πόδια στη Ρουμανία

Οι ρουμανικές αρχές δήλωσαν ότι Ουκρανοί άρχισαν να φτάνουν, κυρίως με τα πόδια, στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίντσου είπε ότι η χώρα είναι σε θέση να δεχτεί περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες. Και στη γειτονική Μολδαβία, κράτος εκτός ΕΕ σφηνωμένο μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, συρρέει κόσμος, ενώ η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι βορειότερες επαρχίες της Ρουμανίας, που συνορεύουν με την Ουκρανία, προετοιμάζουν κέντρα υποδοχής προσφύγων ώστε να παράσχουν θέρμανση και ηλεκτρισμό, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η Σλοβακία, τέλος, επίσης ενισχύει τους διαθέσιμους χώρους υποδοχής, έχοντας στείλει ταυτόχρονα 1.500 στρατιώτες στα σύνορα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ