2022-02-26 10:20:10
Φωτογραφία για Πρεμιέρα νέου κύκλου για την σειρά  ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2
Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Φωτεινά Μονοπάτια», με την Ελένη Μπιλιάλη, συνεχίζει το οδοιπορικό της, για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα της χώρας μας.

Στα νέα επεισόδια του τέταρτου κύκλου, ταξιδεύει στη Βέροια και γνωρίζει από κοντά την ιστορία του σημαντικότερου προσκυνήματος του Ποντιακού Ελληνισμού, της Παναγίας Σουμελά.

Επισκέπτεται την Κρήτη και το ιερότερο σύμβολο της κρητικής ελευθερίας, την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Μας ξεναγεί στο ιστορικό μοναστήρι της Ιεράς Μονής Αγκαράθου αλλά και σε μία από τις πιο γνωστές μονές της Μεγαλονήσου, την Ι. Μ. Πρέβελη.

Ακολουθεί το Φαράγγι του Λουσίου ποταμού στον νομό Αρκαδίας και συναντά το «Άγιον Όρος της Πελοποννήσου», μία πνευματική κυψέλη του μοναχισμού, αποτελούμενη από τέσσερα μοναστήρια.

Μας γνωρίζει τις βυζαντινές καστροπολιτείες της Μονεμβασιάς και του Μυστρά, αλλά και τη βυζαντινή πόλη της Άρτας.


Μας ταξιδεύει για ακόμη μία φορά στα Ιωάννινα και στα εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» με νέα επεισόδια, από την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και κάθε Κυριακή στις 10:30 το πρωί, στην ΕΡΤ2.

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 10:30

Πρεμιέρα Δ′ Κύκλου – Eπεισόδιο 1ο: «Παναγία Σουμελά,

το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού»

Στην Ελληνική Μυθολογία ο Πόντος εμφανίζεται ως γιος της Μάνας Γης και πατέρας του Νηρέα.

Οι Έλληνες αποίκησαν στις περιοχές του από τον 8ο αιώνα π.Χ., μεταφέροντας πολιτισμό αιώνων.

Παναγία Σουμελά, δύο λέξεις που συμβολίζουν και σηματοδοτούν τη μαρτυρική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πήρε το όνομά της από το όρος Μελά, όπου βρέθηκε θαυματουργικώς το εικόνισμά της. Στα ποντιακά, Σου-Μελά, σημαίνει στο Όρος Μελά.

Από τον Αύγουστο του 1952, η εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται στον ναό της που χτίστηκε στο Όρος Βέρμιο, στη Βέροια.

Δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά βρίσκονται δύο ακόμη πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται με μεγάλη ευλάβεια για αιώνες.

Το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και ο Σταυρός, που δώρισε στην παλαιά Μονή στην Τραπεζούντα το 1390, ο γιος του αυτοκράτορα Αλεξίου, ο Μανουήλ Γ΄.

Η εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, πραγματοποιήθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1914, με την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μέχρι και το 1923, με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατέφυγε στην Ελλάδα, ενώ σημαντικός αριθμός των Ποντίων βρέθηκαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία.

Το εικόνισμα της «Πρόσφυγος Παναγίας», της Παναγίας Σουμελά, γίνεται το σύμβολο και η ελπίδα των Ελληνοποντίων.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», την Kυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 10:30, στο πρώτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, ταξιδεύουν στη Βέροια και αναδεικνύουν την ιστορία που συνοδεύει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Επισκέπτονται το Κειμηλιοφυλάκειο της νέας Μονής στο Βέρμιο, εκεί όπου φιλοξενούνται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων του Πόντου αλλά και κειμήλια, που μαρτυρούν τον πολιτισμό που δημιούργησαν οι Έλληνες εκεί για 3.000 χιλιάδες χρόνια.

Στην Ελένη Μπιλιάλη μιλούν και ξεδιπλώνουν την ιστορία της Παναγίας Σουμελά -με σειρά εμφάνισης- οι: Αθανάσιος Καραθανάσης (ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), Γιώργος Τανιμανίδης (πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά»), αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας (ηγούμενος της Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά), Αντώνης Δάλλας (διευθυντής του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά).

Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ