2022-03-12 21:47:35
Φωτογραφία για Σ.Φ.Σ. ΑΘΗΝΑΣ: ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ 4ΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (10 έως και 13 Ιουνίου 2022)
Ο Σύλλογος μας , μετά την «απελευθέρωσή» μας από τους περιορισμούς της πανδημίας, επανέρχεται δριμύτερος οργανώνοντας μία εκδρομή στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Το πρόγραμμα της εκδρομής :

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

08:50 Συγκέντρωση στην αποβάθρα όπου η γραμμή 8 του Σταθμού Λαρίσης και επιβίβαση στην αμαξοστοιχία IC 52 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη .

09:22 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας

13:19 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πλατέως. Αποβίβαση και μεταφορά των αποσκευών μας στο μισθωμένο από τον Σ.Φ.Σ. λεωφορείο τύπου πούλμαν, το οποίο θα μας αναμένει εκεί, και το οποίο θα μας τις μεταφέρει στην Έδεσσα. Επιβίβαση στην αμαξοστοιχία που θα αφιχθεί στον Σταθμό από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Έδεσσα και την Φλώρινα.

13:49 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας

14:44 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον πανέμορφο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Έδεσσας
. Αποβίβαση από την αμαξοστοιχία και επιβίβαση στο μισθωμένο λεωφορείο, στο οποίο θα βρίσκονται και οι αποσκευές μας. Μετάβαση στο ξενοδοχείο ΑΙΓΑΙΣ, 4 αστέρων, σε μία απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου από τον Σταθμό, όπου θα διανυκτερεύσουμε τις τρεις νύχτες της διαμονής μας στην περιοχή. Απόγευμα και βράδυ ελεύθερο για περιήγηση , φαγητό και διασκέδαση στην Έδεσσα.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

09:00 Επιβίβαση στο ίδιο λεωφορείο και αναχώρηση για την Σκύδρα, την περιοχή της Αριδαίας και την πόλη της Αριδαίας, επισκεπτόμενοι τα ίχνη και τα κτίρια του δικτύου που έμεινε στην ιστορία ως το «Τραίνο της Καρατζόβας» (0,60 εκ πλάτος γραμμής τύπου Decauville), την οποία κατασκεύασε κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου ο Γαλλικός Στρατός για τις ανάγκες του πολέμου, αλλά λειτούργησε και για επιβατικό και εμπορευματικό έργο μέχρι το 1929. Θα απολαύσουμε επίσης το όμορφο τοπίο της κοιλάδας. Στην πόλη της Αριδαίας στάση για ξεκούραση. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε το όρος Πάικο και θα επισκεφτούμε τον χώρο όπου έγινε, το 1918, η περίφημη μάχη του Σκρά, κοντά στο ομώνυμο χωριό, μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού, η οποία και οδήγησε στην παράδοση των Γερμανοβουλγαρικών δυνάμεων στους συμμάχους και στην λήξη του πολέμου στο «Βαλκανικό Μέτωπο» (περιοχή της «Στρατιάς της Ανατολής» της "Entente Cordiale"). Θα επισκεφτούμε επίσης και την περίφημη «Σμαραγδένια Λίμνη» και τους καταρράκτες. Κατεβαίνοντας από το Πάικο θα καταλήξουμε στον συνοριακό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ειδομένης. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τον παραδοσιακό οικισμό της Γουμένισσας, στην περιοχή της οποίας παράγεται το «ονομασίας προέλευσης» κρασί με την ομώνυμη ονομασία, που γίνεται από μία διαφορετική ποικιλία ξινόμαυρου σταφυλιού. Διερχόμενοι από τα Γιαννιτσά θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας. Βράδυ ελεύθερο. Το μεσημέρι φαγητό , ή στην Ειδομένη, ή στη Γουμένισα.

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022 09:30 Επιβίβαση στο μισθωμένο λεωφορείο και αναχώρηση για την περιήγησή μας σε μια άλλη όμορφη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά την Έδεσσα, κινούμενοι προς τα δυτικά αυτή τη φορά, θα διασχίσουμε το όμορφο τοπίο της βόρειας πλευράς της λίμνης του Άγρα, όπου και ο ομώνυμος Σιδηροδρομικός Σταθμός. Στην συνέχεια, θα περάσουμε από την κωμόπολη Άρνισσα, πάνω στην λίμνη Βεγορίτιδα και θα συνεχίζουμε την ωραία διαδρομή παράλληλα με την λίμνη. Θα καταλήξουμε στον φημισμένο παραδοσιακό οικισμό, και γνωστό θέρετρο, του Νυμφαίου γνωστού και με το παλαιό του όνομα Νέβεσκα. Εκεί θα γευματίσουμε , θα περιηγηθούμε και θα απολαύσουμε αυτόν το καλοδιατηρημένο οικισμό. Στην επιστροφή στον ξενοδοχείο θα κάνουμε μία στάση στο Ξινό Νερό. Βράδυ ελεύθερο.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

08:45 Φορτώνουμε στο λεωφορείο μας τις αποσκευές μας.

09:00 Αναχώρηση του λεωφορείου με προορισμό την Πιερία. Θα επισκεφτούμε τους παραθαλάσσιους οικισμούς του Μακρύγιαλου και της Μεθώνης, από όπου διέρχονταν η γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης , πριν κατασκευασθεί η νέα γραμμή υψηλών ταχυτήτων. Θα δούμε τους παλιούς σταθμούς και ότι άλλο θυμίζει τον σιδηρόδρομο. Θα δούμε την φημισμένη Αλυκή και θα επισκεφτούμε και την Αρχαία και Βυζαντινή Πύδνα. Την Πύδνα στην οποία ηττήθηκαν οι Μακεδόνες από τους Ρωμαίους, με αποτέλεσμα η Μακεδονία να μετατραπεί σε «Ρωμαϊκή Επαρχία». Φαγητό στην όμορφη αυτή περιοχή. Αναχώρηση για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κατερίνης όπου θα επιβιβαστούμε στο τραίνο που θα μας πάει στην Αθήνα.

16:00 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας

19:24 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στην Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης).

Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή ανέρχεται σε 265 € για τα ταμειακώς εντάξει μέλη του συλλόγου και σε 285 € για τα μη μέλη και τα μη εντάξει ταμειακώς μέλη.

Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται:

Όλες οι διαδρομές, τόσο με τραίνο (Αθήνα - Πλατύ, Πλατύ - Έδεσσα και Κατερίνη - Αθήνα), όσο και με το μισθωμένο λεωφορείο, οι τρείς διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο των 4 αστέρων Αιγαίς, και η μεταφορά των αποσκευών με το λεωφορείο από το Πλατύ στο ξενοδοχείο μας στην Έδεσσα.

Η διανυκτέρευση σε μονόκλινο δωμάτιο επιβαρύνει το κόστος της συμμετοχής κατά 25 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση. Επομένως, όποιος επιλέξει να διανυκτερεύσει σε μονόκλινο δωμάτιο θα επιβαρυνθεί με 75 ευρώ επιπλέον.

Όποιος επιθυμεί, και εφόσον θα συμπίπτουν με το πρόγραμμα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από την Έδεσσα στη Φλώρινα, δύναται, την Κυριακή 12 Ιουνίου, με δική του επιβάρυνση, να επιβιβαστεί στο τραίνο στην Έδεσσα και να τον παραλάβουμε στην Άρνισσα ή στο Αμύνταιο.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να επέλθουν αλλαγές , χωρίς προηγούμενη αναγγελία, αν αυτό καθίσταται αναγκαίο λόγω απρόβλεπτων γεγονότων ή αλλαγών στα δρομολόγια.

Δηλώσεις συμμετοχής κάθε Τετάρτη , μεταξύ 18.30 και 21.30 στην Λέσχη μας, επί της οδού Λιοσίων 301 (τηλέφωνο 210-5130300), ή στον κ. Μιχάλη Θεοφανόπουλο τηλέφωνο 6978686308

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλώστε σύντομα συμμετοχή διότι οι θέσεις είναι περιορισμένες, λόγω περιορισμένου αριθμού δωματίων. Επίσης, όσοι δηλώσουν αργοπορημένα, μετά δηλαδή την κράτηση θέσεων στο τραίνο, πιθανόν να μην καταστεί δυνατόν να τους δοθεί θέση στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους εκδρομείς, αλλά και να μην είναι εφικτό να συνταξιδεύσουν με άτομα της προτιμήσεώς τους .

Φωτογραφία εξωφύλλου: Η μία εκ των τριών μεταλλικών γεφυρών στο ορεινό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Έδεσσας-Άγρα, στο χ.Σ.116 με το IC_81 Θεσσαλονίκης-Κοζάνης.

Το τραινάκι της Καρατζόβας στον Σ.Σ. Αρδέας.

Το τρενάκι της Καρατζόβας άρχισε να κατασκευάζεται και ολοκληρώθηκε το 1916. Ο λόγος κατασκευής του ήταν η χρησιμοποίηση του από τις δυνάμεις της Αντάντ (Α' Παγκόσμιος πόλεμος). Κατασκευή γραμμής πλάτους 60 εκατ., από τη Σκύδρα μέχρι την Ξιφιανή. Οι σύμμαχοι μετά τη λήξη του πολέμου, εγκατέλειψαν τη γραμμή αυτή, που περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο ανέθεσε την εκμετάλλευσή της σε εταιρία με την επωνυμία "Τοπικοί Σιδηρόδρομοι Μακεδονίας Α.Ε." .

Φωτογραφία εξωφύλλου: Η μία εκ των τριών μεταλλικών γεφυρών στο ορεινό τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Έδεσσας-Άγρα, στο χ.Σ.116 με το IC_81 Θεσσαλονίκης-Κοζάνης.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ