2022-03-14 21:27:29
Φωτογραφία για Η ΓΑΙΑΟΣΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του σταθμού Πλαταμώνα
Η ΓΑΙΑΟΣΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την Αναπαλαίωση και αξιοποίηση κτηρίου τέως Σ.Σ. Πλαταμώνα που κατέθεσαν οι βουλευτές Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ στην απάντησή της αναφέρει:

 Απάντηση του με αρ. 3585/28.02.2022 ερωτήματος των Βουλευτών Α Θεσσαλονίκης, κ. Αποστόλου Αβδελά και Β ' Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Χήτα.

Σχετικά: Η υπ' αριθ. 3585/28.02.2022 ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών από

των Βουλευτών Ά Θεσσαλονίκης, κ. Αποστόλου Αβδελά και Β' Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Χήτα.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας εγγράφου, σας γνωρίζουμε ότι η ιδιοκτησία του ΟΣΕ εν συνόλω διέπεται από ειδικό θεσυικό και πολεοδουικό πλαίσιο (Ν. 3891/ 2010). Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ν. 4254/2014 (άρθρο 6Α ως συνέχεια του άρθρου 6 του Ν. 3891/2010) καθορίσθηκε η δημιουργία ειδικού συστήματος χρήσεων γης για την κατάταξη των σιδηροδρομικών ακινήτων, ανάλογα με τα βασικά τους χαρακτηριστικά και την πολεοδομική λειτουργία τους, καθώς και το σύστημα όρων και περιορισμών δόμησης όλων των σιδηροδρομικών ακινήτων, ανάλογα με τη βασική χωροθετική λειτουργία τους.


Τούτων δοθέντων, προϋπόθεση για την ανάπλαση και αξιοποίηση του συγκροτήματος των κτιρίων της Παλαιός Σιδηροδρομικής Γραμμής Πλαταμώνα, μέσω της ανάπτυξης χρήσεων και εκτέλεση συναφών επεμβάσεων επί των διατηρητέων κτιρίων και κατασκευών του θέματος, με γνώμονα τη βέλτιστη ανάδειξη και εν 'γένει προστασία του ακινήτου, αποτελεί η εφαρμογή των ανωτέρω ειδικών διατάξεων.

Με γνώμονα τη βέλτιστη ανάδειξη και εν γένει προστασία του υπό μελέτη Σιδηροδρομικού Ακινήτου, η ΓΑΙΑΟΣΕ βρίσκεται σε διαδικασίες κατάστρωσης του σχεδίου ανάπτυξής του. μέσω της μελετητικής του ωρίμανσης και οργάνωσης, με εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3891/2010.

Ο ΔΙΕΥΟΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αναπαλαίωση και αξιοποίηση κτηρίου τέως Σ.Σ. Πλαταμώνα» 

Κύριε Υπουργέ, Κατόπιν της προτιθέμενης βούλησης του ΥΠΥΠΜΕΤ, βάσει της υπ΄ αριθμ. απάντησής του με Αρ.Πρωτ.:299355/25-10-2021 στην υπ΄ αριθμ. 6194/21-04-2021 ερώτηση του Βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Κωνσταντίνο Χήτα περί «Αποχαρακτηρισμού της Σιδηροδρομικής Γραμμής “Νέοι Πόροι - Πλαταμώνας’’», καθίσταται σαφές ότι «…θα προτείνει τον χαρακτηρισμό της παλαιάς γραμμής Ν. Πόροι – Πλαταμώνας ως κατηργημένης γραμμής…». Συνεπώς, το ιστορικό κτήριο του τέως Σιδηροδρομικού Σταθμού Πλαταμώνα συμπαρασύρεται και μετατρέπεται σε ανενεργό κτήριο άνευ μέριμνας, φροντίδας και ενδεχομένης αξιοποίησης. Στην Ευρώπη, κτήριο, όπως του τέως Σ.Σ. Σταθμού Πλαταμώνα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής ενταγμένο σε ένα ιδιαίτερα μοναδικό τοπίο με ένα βυζαντινό κάστρο ν’ αγναντεύει από ψηλά τον ορίζοντα, θα είχε δεόντως αξιοποιηθεί για τουριστικούς λόγους. 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Προτίθεστε, και κατόπιν της ειλημμένης απόφασής σας περί οριστικής κατάργησης της παλαιάς γραμμής Ν. Πόροι - Πλαταμώνας, όπως το κτήριο του τέως Σ.Σ. Πλαταμώνα να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί, προκειμένου να ενισχυθεί η ιστορικότητά του και να αναδειχθεί ως τοπικό αξιοθέατο; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

 ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ