2022-03-14 21:37:07
Φωτογραφία για 14 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Μαρτίου 2022:  Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες πέρασαν από την ημερομηνία που ανέλαβε τα «ηνία» της Τρενοσέ η Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε.



Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Με αφορμή τη 14ηΣεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της έως και τότε υπό κρατική ιδιοκτησία Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, ιδιωτικό φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να εκθέτουμε έναν απολογισμό των σιδηροδρομικών πεπραγμένων, ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

         Επιχειρώντας λοιπόν την «ιχνηλάτηση» στις αλλαγές οι οποίες που προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Σεπτεμβρίου 2021 έως και τις 14 Μαρτίου 2022, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής αρχικά των «αρνητικών» ειδήσεων, οι οποίες προύκυψαν στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα, διαγραμμίζοντάς τες με «κίτρινο», στη συνεχεία τις «θετικές», οι οποίες και διαγραμμίζονται με «πράσινο», ενώ όσες ειδήσεις δεν κρίνονται ούτε αρνητικές ούτε θετικές, δηλαδή είναι μάλλον «ουδέτερες», διαγραμμίζονται με «γαλάζιο»:

·           1Ουδ

. Η νέα περίοδος για την σύνταξη της επόμενης «εξαμηνιαίας έκθεσης περί των σιδηροδρομικών πραγμάτων στην Ελλάδα» ξεκινά με μια είδηση – «βόμβα»: Παραιτήθηκε από τη ισχυρή θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τρενοσέ, αλλά και από την εταιρία(!) ο Καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης, το τελευταίο και μοναδικό στέλεχος του Δ.Σ. της Τρενοσέ με ελληνική υπηκοότητα. Ο Καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης ήταν επίσης ο μοναδικός από το Δ.Σ. της Τρενοσέ ο οποίος είχε διατελέσει στην ίδια θέση τόσο υπό κρατική όσο και υπό ιδιωτική ιδιοκτησία. Για την παραμονή του επί μακρόν στη θέση αυτή αναμφισβήτητα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι ακαδημαϊκές σπουδές του εν λόγω ανδρός στη γείτονα Ιταλία και η γνώση της νοοτροπίας των Ιταλών. Για τη θέση αυτή οι υπεύθυνοι της μητρικής εταιρίας πρότειναν έναν δικό τους άνθρωπο ονόματι Maurizio Capotorto, του οποίου η μετάφραση του ονόματός του στα ελληνικά μάλλον δεν μας προδιαθέτει και τόσο… αισιόδοξα: Μαυρίκιος Στραβοκέφαλος (!) και ευελπιστούμε ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν τόσο… μαύρα και… στραβά για τα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα. Ο τέως πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της Τρενοσέ συνόδεψε την παραίτησή του με μία σύντομη επιστολή η οποία αν και δεν της φαίνεται αρχικά, μάλλον είναι πλήρης εμπαθούς… «καλοσύνης» αφού αφήνει υπονοούμενα για όλους εμάς που του ασκήσαμε – δικαίως ή υπερβολικώς – κριτική ότι τώρα «χάνεται και ο τελευταίος Έλληνας στο Δ.Σ. της Τρενοσέ και για να δούμε τι θα κάνετε τώρα όλοι εσείς που ασκούσατε κριτική όταν ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι και Ιταλός και ελληνικά δεν θα ξέρει ώστε να διαβάζει τις (παλιο)κριτικές σας(!)»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_27.html#more

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_217.html

·           1Α. Δεν θα λέγαμε ότι η ταχύτητα των συνεργείων της Εργοσέ / Οσέ είναι για να δημοσιευθεί στο βιβλίο Γκίνες: Δόθηκε μετά από περίπου είκοσι (20) ημέρες ξανά σε κυκλοφορία το τμήμα γραμμής μεταξύ Σ.Σ. Λευκοθέας – Σ.Σ. Φωτολίβους, έπειτα την αποκατάσταση από τον ΟΣΕ των ζημιών στη γραμμή, οι οποίες προκλήθηκαν στις 25 Αυγούστου εξαιτίας εκτροχιασμού και ανατροπής δύο εκ των έντεκα βαγονιών της με αριθμό 80610 εμπορικής αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_692.html

·           1θ. Καθήκοντα (Νέας) Γενικής Γραμματέως Υποδομών, αναλαμβάνει από σήμερα, η πολιτικός μηχανικός Μαρία – Έλλη Γεραρδή ύστερα από την αναβάθμιση σε υφυπουργό του προκατόχου της, Γιώργου Καραγιάννη του οποίου υπήρξε σύμβουλος έως σήμερα. Παρήγορο το γεγονός ότι τη νευραλγική αυτή θέση την καταλαμβάνει μία γυναίκα, από την οποία σίγουρα αναμένουμε να αλλάξει το στάσιμο τοπίο στα σιδηροδρομικά έργα, ευχόμενοι καλή επιτυχία στο έργο της:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_398.html

·           2Α. Ούτε μία λέξη δεν ειπώθηκε στη φετινή ΔΕΘ για τη Σιδηροδρομική Εγνατία:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/epiruspostgr.html

·           3Α. Τρέχουμε να προμηθευτούμε τις ακριβότερες (γαλλικές κατά προτίμηση) σαμπάνιες, να τις ανοίξουμε με το άκουσμα της ακόλουθης είδησης: Από σήμερα, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου η (αξιολογούμενη εδώ και χρόνια με άριστα) Τρενοσέ επανακυκλοφορεί τα δύο ζεύγη δρομολογίων 600 Α και 91 μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης. Όχι φυσικά σε όλο το μήκος της διαδρομής σιδηροδρομικώς αλλά ως εξής: από Θεσσαλονίκη έως Δράμα σιδηροδρομικώς και εν συνεχεία από Δράμα έως Αλεξανδρούπολη με μετεπιβίβαση σε λεωφορείο και όλα αυτά μόνο σε… οκτώμισι ώρες:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_226.html

·           4Α. Ακόμα και αυτό το (τραγικό) δρομολόγιο δεν μπόρεσε να εκτελέσει σύμφωνα με τα ορισθέντα ωράρια στην πρώτη ημέρα της επανακυκλοφορίας του η (πάντοτε αξιολογούμενη με «άριστα») Τρενοσέ: Η αμαξοστοιχία 600 Α ενώ πλησίαζε το σταθμό Δράμας ακινητοποιήθηκε στο Χ.Σ. 187+500 πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Δράμας λόγω πτώσης δένδρου στις γραμμές, η οποία με τρεις (3!) επιβάτες και μετά την παρέμβαση της πυροσβεστικής έφτασε στον σιδ/κό  σταθμό της Δράμας με καθυστέρηση (μόλις) 60 πρώτων λεπτών της ώρας:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_857.html

·           5Α. Σιδηροδρομική σύνδεση με τον λιμένα του Βόλου ζητάει από το Υπουργείο Υποδομών ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (το έργο υποτίθεται ότι θα εντασσόταν στα έργα της β΄ φάσης της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου) ενώ «απαράδεκτο ένα μεγάλο λιμάνι σαν του Βόλου να μην συνδέεται με τον σιδηρόδρομο» φαίνεται να δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτης Αναγνώστου μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, αλλά τόσο στο Υπουργείο Υποδομών όσο και στις Ελληνικές Σιδηροδρομικές εταιρίες δεν «ιδρώνει» κανενός «το αυτί»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_867.html

 https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_823.html#more

·           6A. Ένα και μοναδικό είναι το ζεύγος του δρομολογίου το οποίο συνδέει καθημερινά τη Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες και αυτό κατάφερε να συγκρουστεί με φορτηγό σε ισόπεδη διάβαση στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας Θεσσαλονίκης! Μήπως η Τρενοσέ θα πρέπει επιτέλους να μεταβάλει την πολιτική της σε ότι αφορά στην προαστιακή / υπεραστική σύνδεση των κοντινών πόλεων πέριξ της Θεσσαλονίκης πυκνώνοντας κατά πολύ τα σιδηροδρομικά δρομολόγια;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_833.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_530.html

·           7Α. Τα ταξίδια με τα τρένα ωφελούν την ψυχική υγεία των επιβατών, αναφέρει σχετική έρευνα και ίσως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στην Ελλάδα το Υπομεδί και οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες έχουν βαλθεί να ελαττώσουν όσο μπορούν περισσότερο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τα εκτελούμενα σε αυτό δρομολόγια:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_491.html

·           2θ. Κανονικά η είδηση έπρεπε να καταχωριστεί ως «κίτρινη» επειδή ο ορισμός του προσωρινού μειοδότη εργολάβου καθυστέρησε σημαντικά. Την ανακήρυξη και επισήμως της ένωσης οικονομικών φορέων «ΑΒΑΞ - ALSTOM Transport», ως προσωρινού ανάδοχου, με μέση τεκμαρτή έκπτωση 10,5 %, και με συνολική προσφορά ύψους 40.973.034 ευρώ του σιδηροδρομικό έργου «Θεσσαλονίκη – Ειδομένη», αποφάσισε προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για το έργο «Εγκατάσταση Σύγχρονου Συστήματος Σηματοδότησης καθώς και ETCS – Level 1 στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και Αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης», δηλαδή η εγκατάσταση σηματοδότησης στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 72 μήνες (5 χρόνια), εκ των οποίων οι 24 μήνες αφορούν την περίοδο κατασκευής. Η αρχή του έργου οριοθετείται στον Σ.Σ. ΤΧ1 (είσοδος από ΤΧ2) και το τέλος στον σταθμό Ειδομένης (Χ.Θ. 77+521 – πέρας Σ.Σ. Ειδομένης, μέτρηση Θ-Ε). Στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη, το έργο εκτείνεται κατά μήκος της νέας παραλλαγής της γραμμής. Το συνολικό μήκος του άξονα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη (ΤΧ1) – Ειδομένη (μέσω της νέας παραλλαγής Πολυκάστρου – Ειδομένης), στο οποίο θα εγκατασταθεί το σύστημα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ETCS, είναι περίπου 70,5 χιλιόμετρα. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκατάσταση νέου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης ηλεκτρονικού τύπου, σηματοτεχνική εξασφάλιση της πλευρικής προστασίας ανοικτής γραμμής, αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς με νέες, σε εντοπισμένους σταθμούς του τμήματος, για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης, εγκατάσταση 4 νέων αλλαγών τροχιάς και κατασκευή έργων επιδομής νέας παρακαμπτηρίου γραμμής, εγκατάσταση παθητικού δικτύου οπτικών ινών, εγκατάσταση δικτύου τηλεπικοινωνιών, εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, αναβάθμιση / αντικατάσταση περιφερειακού εξοπλισμού σταθμών κ.α. Δεν παρατηρείται όμως πουθενά η αναβάθμιση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού σταθμού Πολυκάστρου ή την κατασκευή νέου, όπως έχει σχεδιαστεί και αποφασιστεί. Δηλαδή θα έχουμε μια αναβαθμισμένη σιδηροδρομική γραμμή αλλά δεν θα δρομολογούνται εκεί σύγχρονα προαστιακά τρένα ενώνοντας τη Θεσσαλονίκη με το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη εξυπηρετώντας αλήθεια τα συμφέροντα τίνος;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/alstom-41.html

·           8A. Αρνητικό ήταν το πρώτο δείγμα των δηλώσεών του σε ότι αφορά στο μέλλον των ελληνικών σιδηροδρόμων του φερόμενου και ως επικρατέστερου για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τρενοσέ Maurizio Capotorto, υπεύθυνου των Θυγατρικών Εξωτερικού της Trenitalia, ο οποίος, στο περιθώριο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης «Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2, 3 & 4 Οκτωβρίου 2021, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στην Αθήνα, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει μια σχέση συνέργειας και εποικοδομητικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα συμφωνία ΥΔΥ προβλέπει την απόκτηση τραίνων υδρογόνου και νέων ηλεκτρικών αμαξοστοιχιών.” “Μαζί με την κυβέρνηση”, συνεχίζει ο κ. Capotorto, “θα υλοποιήσουμε ένα έργο αναβάθμισης των σταθμών και βελτίωσης της συνολικής ποιότητας του ταξιδιού. Ακόμη, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε το «τρένο γεύσης» σε δρομολόγια τουριστικού ενδιαφέροντος. Η TΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται με τον Όμιλο FS Italiane να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, 5G και ψηφιακές, τις οποίες θεωρεί παράγοντες ανάπτυξης που ενισχύουν την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα μετά την πανδημία. Μαζί με αυτά τα στοιχεία βελτιστοποίησης της ποιότητας της προσφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα υπάρξουν επενδύσεις για την ενθάρρυνση της κοινής χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων και για τη δημιουργία «πράσινων συνδέσεων» μεταξύ των σταθμών και των πόλεων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως μέλος της FS Group, μιας από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές εταιρείες στην Ευρώπη, έχει τοποθετήσει στο κέντρο της επιχειρηματικής της δράσης τόσο τις σιδηροδρομικές μεταφορές - επιβατικές και εμπορευματικές - όσο και την επέκταση των υπηρεσιών logistics με στόχο τη συμβολή στην περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της χώρας.” Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδιώκει με συνέπεια την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να αποφέρει προφανή οφέλη για την Ελλάδα όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, περισσότερες θέσεις εργασίας, νέα τρένα, αποδοτικότερες και ποιοτικότερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ουσιαστικά ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Από αυτές τις δηλώσεις προκύπτει ή ότι δεν γνωρίζει τίποτα από την σημερινή κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων και ενημερώνεται μόνο από πρόσωπα τα οποία κατοικοεδρεύουν στο Υπομεδί, ή ότι γνωρίζει άριστα τη δεινή σημερινή κατάσταση στους ελληνικούς σιδηροδρόμους αλλά με την παράθεση «εκθέσεων ιδεών» και «μεγαλόπνοων σχεδίων» οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι θα συνεχίσουν να παραμείνουν έτι περισσότερο στάσιμοι, με το χάσμα μεταξύ των και των σιδηροδρόμων στην Ευρώπη να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/8-logistics-2021-maurizio-capotorto.html

·           9Α. «Τριτοκοσμικές συνθήκες» καταγγέλλει ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία μετακινείται καθημερινά με τον προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας, ότι επικρατούν στα προαστιακά τρένα από Λάρισα σε Λιτόχωρο και αντίστροφα: απαρχαιωμένοι συρμοί (ισχυρίζονται ότι οι καινούργιοι συρμοί – Desiro Electric –  μεταφέρθηκαν αυθαίρετα στην Αθήνα), δρομολόγια ακυρώνονται χωρίς ενημέρωση των πολιτών και όσα πραγματοποιούνται γίνονται με μιάμιση ώρα τουλάχιστον καθυστέρηση. Καταγγέλλουν επίσης ότι «υπάρχουν επιβάτες με ποικίλα προβλήματα, καρκινοπαθείς, ασθενείς που χάνουν τα ραντεβού τους, άνθρωποι που χάνουν αεροπορικά ταξίδια, εργαζόμενοι που δεν μπορούν να προσέλθουν έγκαιρα στην εργασία τους και όλοι αυτοί όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται αλλά λοιδορούνται και εξυβρίζονται από την ηγεσία της Τραινοσέ»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_38.htmlκαι

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_551.html

·           3θ. Άξιοι πολλών επαίνων οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς πολιτών σε Πτολεμαΐδα και Μεσολόγγι οι οποίοι οργάνωσαν τοπικά εκδηλώσεις και ημερίδες για την επανασύνδεση των περιοχών τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η φλόγα άναψε αλλά πρέπει να μετατραπεί σε πυρκαγιά μάλλον για να δούμε κάποια απτά αποτελέσματα, ευχόμενοι να βρούνε μιμητές και σε άλλες περιοχές:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_903.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_73.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_20.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_0.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_683.html#more

·           4θ. Η είδηση δεν έχει τίποτα το θετικό για να σημανθεί ως «πράσινη», όμως για πρώτη φορά ανώτατο στέλεχος του ΟΣΕ ομολόγησε δημόσια, χωρίς δυστυχώς να αποφύγει να πετάξει το μπαλάκι και αλλού, ότι: «Ναι, φταίει και ο ΟΣΕ για την κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη» φαίνεται να δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΟΣΕ Σπυρίδων – Χαράλαμπος Πατέρας. Να θεωρήσουμε το γεγονός ως «καλό οιωνό;»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_99.html

·           10Α.  Άλλος «σιδηροδρομικός κανονισμός» ισχύει για… επισήμους και άλλος για τους απλούς κοινούς επιβάτες του τρένου! Τρελά πράγματα επικρατούν στο σιδ/κό σταθμό του Ρουφ: Ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς του προαστιακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι ο σιδ/κός σταθμός του Ρουφ. Στον εν λόγω σταθμό έχει κατασκευαστεί διάβαση πεζών μόνο από τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα ο σιδ/κός αυτός σταθμός να είναι προσβάσιμος μόνο από τη μία πλευρά του δρόμου και συγκεκριμένα μόνον από την οδό Πειραιώς, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες των ταξιδιωτών με το τρένο. Από την άλλη πλευρά, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, δεν υπάρχει διάβαση. Πριν από μερικές εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε κάποια εκδήλωση στον σταθμό του Ρουφ, για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων 2021. Αφορμή ήταν η άφιξη της ευρωπαϊκής αμαξοστοιχίας «Connecting Europe Express», η οποία διέσχισε 26 ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα επετειακό δρομολόγιο 20.000 χιλιομέτρων. Στην εκδήλωση εκείνη ήταν παρόντες εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στελέχη του ΟΣΕ και άλλοι επίσημοι. Για τις ανάγκες – και μόνο – της εκδήλωσης κατασκευάστηκε ισόπεδη διάβαση από την πλευρά της οδού Κωνσταντινουπόλεως προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισήμων στην εκδήλωση. Κάποιοι εκ των κατοίκων της περιοχής υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την κατασκευή της ισόπεδης αυτής διάβασης. Ωστόσο, η χαρά τους δεν κράτησε πολύ διότι λίγες ημέρες αργότερα η διάβαση… ξηλώθηκε από τον ΟΣΕ. «Η διάβαση που κατασκευάστηκε ήταν προσωρινή και τοποθετήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την υπηρεσιακή εξυπηρέτηση των αναγκών της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε», απάντησε ο ΟΣΕ σε σχετική ερώτηση της «Κ». Μηχανικός του ΟΣΕ εξηγεί στην «Κ» ότι η αποβάθρα στην πλευρά της οδού Κωνσταντινουπόλεως δεν εξυπηρετεί επιβάτες παρά μόνο εμπορεύματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύχναστο σταθμό, ο οποίος – εκτός του ότι εξυπηρετεί επιβάτες – είναι χαρακτηρισμένος και ως εμπορευματικός σταθμός. Αποτέλεσμα είναι όσοι επιβάτες βρίσκονται επί της Κωνσταντινουπόλεως και επιθυμούν πλέον να επιβιβαστούν στο τρένο (η επιβατική αποβάθρα βρίσκεται απέναντι, επί της οδού Πειραιώς) θα πρέπει να διασχίσουν τις γραμμές, περνώντας πάνω από πέτρες, καλώδια και… διάφορα άλλα υλικά, αφού η διάβαση ξηλώθηκε και δεν υπάρχει! Μετά το πέρας της εκδήλωσης «Connecting Europe Express», η είσοδος στον σταθμό από αυτή την πλευρά αφορά πλέον μόνο υπαλλήλους του ΟΣΕ, ενώ εξυπηρετεί και όσους επιθυμούν να φτάσουν στο θέατρο που βρίσκεται στο σημείο. Πρακτικά απαγορεύεται η πρόσβαση σε επιβάτες, καθώς κρίνεται επικίνδυνο να περνούν πάνω από τις αφύλακτες γραμμές και δεν προβλέπεται από τον σιδηροδρομικό κανονισμό. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, για την οποία κατασκευάστηκε η διάβαση, υπήρχε ιδιαίτερη φύλαξη στο σημείο με σταθμάρχες και προσωπικό, το οποίο διατηρούσε τον έλεγχο της κυκλοφορίας των πεζών στο σημείο. Μάλιστα δε επειδή στο παρελθόν κάποια επιβάτιδα διέσχισε τις γραμμές του τρένου και τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη αμαξοστοιχία, εισήλθε σε δικαστική διαμάχη με τον ΟΣΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τον σιδηροδρομικό κανονισμό απαγορεύεται η διέλευση πεζών πάνω από αφύλακτες γραμμές. Τα φαινόμενα, ωστόσο, καταδεικνύουν ότι ο σιδηροδρομικός κανονισμός παρακάμπτεται στην περίπτωση διεξαγωγής εκδηλώσεων και διέλευσης επισήμων(!) Κάτοικος μάλιστα της περιοχής όταν ρώτησε τον υπεύθυνο του σταθμού του Ρουφ πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην επιβατική αποβάθρα από την πλευρά της Κωνσταντινουπόλεως, έλαβε την απάντηση: «Μπορείτε αν το επιθυμείτε να αιτηθείτε στον ΟΣΕ την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης». Ο ίδιος κάτοικος περιγράφει στην «Κ» ότι «η απουσία διάβασης δεν αποτρέπει τον πολίτη που θέλει να χρησιμοποιήσει τον σταθμό, απλώς καθιστά την προσέγγισή του πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη και φυσικά αδύνατη γι’ αυτούς με κινητικά προβλήματα».

(https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_47.html)  

Λέτε ο σιδ/κός σταθμός του Ρουφ να είναι ο πρώτος που θα «αναβαθμιστεί» ώστε να αποκτήσει πρόσβαση και από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρόσφατα και σε διαφορετικές συνεντεύξεις που έδωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ντάριο Λο Μπόσκο (Dario Lo Bosco), όσο και ο υπεύθυνος των Θυγατρικών Εξωτερικού της Trenitalia, Μαουρίτσιο Καποτόρτο ( Maurizio Capotorto), και φερόμενος ως επικρατέστερος για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για συνεργασία Ελληνικού Κράτους και Τρενοσέ ώστε να «αναβαθμιστούν» οι σιδ/κοί σταθμοί στο Ελληνικό Σιδηροδρομικό δίκτυο;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/dario-lo-bosco-etr470.htmlκαι

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/8-logistics-2021-maurizio-capotorto.html

·           11A. «Μάζεψε» τις απίστευτες δηλώσεις του υπεύθυνου των Θυγατρικών Εξωτερικού της Trenitalia, Μαουρίτσιο Καποτόρτο (Maurizio Capotorto), και φερόμενου ως επικρατέστερου για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τρενοσέ, περί επενδύσεων της εταιρίας σε «νέες τεχνολογίες, 5G και ψηφιακές, τις οποίες θεωρεί παράγοντες ανάπτυξης που ενισχύουν την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα μετά την πανδημία», αλλά και περί επενδύσεων «για την ενθάρρυνση της κοινής χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων και για τη δημιουργία "πράσινων συνδέσεων” μεταξύ των σταθμών και των πόλεων» ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ντάριο Λο Μπόσκο (Dario Lo Bosco). Επίσης προέβη στην αποκάλυψη ότι τελικώς η εταιρία Alstom  θα αναλάβει την τοποθέτηση των συσκευών αμμοδιασπορέων και αμμοδόχων στις ηλεκτρικές αυτοκινητάμαξες ETR 470, ενώ «αποχαρακτήρισε» τους εν λόγω συρμούς από την κατηγορία των «βελών», προσπαθώντας να μετριάσει τις προσδοκίες των μελλοντικών υποψηφίων σιδηροδρομικών επιβατών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες των εν λόγω συρμών. Προέβλεψε περίπου και την ημερομηνία δρομολόγησης των συρμών ETR 470 στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, προσδιορίζοντας την ημερομηνία τον Ιανουάριο του 2022 (κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε). Αντίθετα επέμενε ότι «η Τρενοσέ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την Ελληνική Κυβέρνηση θα αναβαθμίσει σιδηροδρομικούς σταθμούς (δίχως να διευκρινίσει ποιους και πότε) ενώ επέμεινε έτι περισσότερο στο σχέδιο της εταιρίας για το ενδεχόμενο (τι θα πει αλήθεια “ενδεχόμενο”) χρήσης ιστορικών τρένων (π.χ., της πρώην βασιλικής αμαξοστοιχίας), καθώς και “τρένων της γεύσης”, που θα προσφέρουν οινογαστρονομικές εμπειρίες, για τουριστικούς σκοπούς», (δίχως να διευκρινίσει φυσικά σε ποια «τουριστική» γραμμή πρόκειται να τα δρομολογήσει). Ωστόσο η σημερινή κατάσταση του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού σταθμού της χώρας δεν περιποιεί τιμή για καμιά σιδηροδρομική εταιρία στην Ελλάδα, ούτε και στον «3ο κόσμο»:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/dario-lo-bosco-etr470.htmlκαι

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_30.html#more

·           12Α. Ούτε στο «κάτω» επίπεδο της εισόδου των επιβατών ούτε και στο «άνω» επίπεδο των αποβάθρων πάνε καλά τα πράγματα στο σιδ/κό σταθμό Θεσσαλονίκης, αφού εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία του προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης λόγω αστοχίας στη σιδηροδρομική επιδομή. Μάλιστα οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες επιβατών ότι έχουν αποσυρθεί οι ηλεκτράμαξες Siemens – Desiro Electric και έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτράμαξες και βαγόνια (ελκόμενοι συρμοί) δυσκολεύοντας τη μετακίνηση ΑμεΑ και ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, καθώς τα εν λόγω βαγόνια διαθέτουν σκαλιά για την επιβίβαση των επιβατών. Κατά τα άλλα τους ενοχλούσαν τα σκαλιά στις αυτοκινητάμαξες ΜΑΝ2:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_62.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_25.html,

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_67.html,

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_36.htmlκαι

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_30.html

·           5θ. Ο κόσμος (επιτέλους) άρχισε να αντιδρά στην κοροϊδία: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας για την συγκοινωνιακή απομόνωση της περιοχής της Αμφίκλειας έλαβε χώρα στις 10.10.2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας με θέμα την συγκοινωνιακή απομόνωση της περιοχής, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Εκεί επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η ομόφωνη δυσαρέσκεια των κατοίκων όλης της περιοχής για την συρρίκνωση των σιδηροδρομικών δρομολογίων στην παλιά ορεινή σιδ/κή γραμμή μεταξύ Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και την παράλληλη απουσία δρομολογίων των ΚΤΕΛ στην ευρύτερη περιοχή. Κοινό αίτημα η επαναφορά των προηγούμενων καθημερινών δρομολογίων του σιδηρόδρομου και των λεωφορείων στην περιοχή:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_23.html

·           13Α. Δεν έχει «βέλη» πλέον η… φαρέτρα της Τρενοσέ: Νταρίο Λο Μπόσκο (Dario Lo Bosco): «Οι αμαξοστοιχίες ETR470 δεν ανήκουν στην οικογένεια των "Βελών"»!!! Οι αμαξοστοιχίες ΕΤR470 δεν ανήκουν στην οικογένεια των τρένων που χαρακτηρίζονται «Βέλη», διευκρίνισε ο κ. Λο Μπόσκο. Για τη δρομολόγηση των πρώτων αμαξοστοιχιών αυτής της οικογένειας «θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια δουλειάς, με πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ferrovie dello stato (FSI)», επισήμανε ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διευκρινίζοντας ότι για να μπορούν τα τρένα ν' αναπτύξουν τέτοιες ταχύτητες στο ελληνικό δίκτυο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι λεγόμενες «γραμμές προτεραιότητας» και η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Σόφια. Έτσι τα (ασημένια αρχικά και μετέπειτα λευκά) ξέπεσαν από την κατηγορία «βέλη» (γρήγορα σαν βέλη, δηλαδή) στην κατηγορία «νέα γρήγορα τρένα»: «Ας απολαύσουμε πρώτα το 2022 τα νέα γρήγορα τρένα (σ.σ. τα ETR470), τα οποία θα προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα, άνεση και ασφάλεια, αλλά και τους αναβαθμισμένους (σ.σ. σε συνεργασία με τον ΟΣΕ) σιδηροδρομικούς σταθμούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τώρα, ο κύριος Μπόσκο που βλέπει «αναβαθμισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς» να μας πει να τους αντικρύσουμε και εμείς! Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ή τα κορυφαία στελέχη της Τρενοσέ έχουν ελλιπέστατη ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρίας στην Ελλάδα ή κάτι τους έχει πειράξει ομαδικώς; (να υποθέσω τα συχνά δρομολόγια με τρένο στην Ελλάδα, οι «υψηλές» τους ταχύτητες, η «απαστράπτουσα» καθαριότητα, η «λάμψη» των σταθμών του προαστιακού στην Αττική, τι άλλο να γράψω δεν γνωρίζω;):

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/dario-lo-bosco-etr470.html

·           14A. Είναι αναγκαίο οι μονάδες συντήρησης του μουσειακού τροχαίου υλικού της Τρενοσέ και του Οσέ να εντρυφούν τακτικά στο Μπλογκ των «Σιδηροδρομικών Νέων» ώστε να παρατηρούν πως είναι σωστά συντηρημένο και σε ποια κατάσταση πρέπει να διατηρείται ένα όχημα του Simplon Orient Express:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_17.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/09/simplon-orient-express.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/orient-express.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/orient-express-2.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/orient-express_16.html

·           15Α. Παντελώς λανθασμένο κρίνει τον διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο αλλά και την ηλεκτροκίνηση του εν λόγω τμήματος ο συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ και συνταξιούχος Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ Δημήτρης Μακροδημόπουλος σε μια απολύτως τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση / μελέτη. Στη συγκεκριμένη μελέτη θα έπρεπε να προστεθεί και μια επιπλέον παράγραφος ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι απολύτως αντίθετοι με τη διευκόλυνση μετακίνησης στρατού, στρατιωτικού εξοπλισμού και εφοδίων από την Ελλάδα στο μαλακό υπογάστριο της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να λάβει χώρα εκεί ένα παγκόσμιο μακελειό άνευ προηγουμένου, καθότι οι Έλληνες και η Ελλάδα υποστηρίζουν μόνον την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία λαών, πολύ δε περισσότερο όταν οι εχθρικές ενέργειες στρέφονται εναντίων λαών και χωρών με τις οποίες η Ελλάδα διατηρούσε φιλικές, σχεδόν αδελφικές σχέσεις, για περισσότερο από δέκα αιώνες:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_525.html

·           16Α. Η Τρενοσέ «ψήνεται» για… «τουριστικά δρομολόγια» με τη «βασιλική σιδηροδρομική άμαξα» των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων στο μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου που βρίσκεται σε λειτουργία; Δηλαδή σκέφτεται να τη δρομολογήσει λ.χ. στον προαστιακό Πάτρας; Ε, τότε γιατί να μας ενοχλούν οι επιδείξεις μόδας στην Ακρόπολη και στον Παρθενώνα ή η διοργάνωση «πάρτιζ» στο θωρηκτό Αβερωφ;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_32.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/blog-post_42.html

·           17Α. Φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ η εγκατάσταση των ηχοπετασμάτων εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή της Λάρισας, παρότι φαίνεται ότι κινδυνεύουν ζωές. Ο «σιδηροδρομόφιλος» εκεί Περιφερειάρχης ακούει;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/search?updated-max=2021-10-14T12:00:00%2B03:00&max-results=19&start=114&by-date=false

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/12/blog-post_48.html

·           18Α. Ξανά εμφανίστηκαν τα προβλήματα στην υποδομή του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το πολύ ανησυχητικό είναι ότι τα ελάχιστα πλέον δρομολόγια που εκτελούνται στο περιφερειακό σιδ/κό δίκτυο αντικαταστάθηκαν πολύ εύκολα και αδιαμαρτύρητα από λεωφορεία:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/10/52-53.html

·           19Α. Για τον Μάρτιο του 2022 προβλέπει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων την ολοκλήρωση της πιστοποίησης σύμφωνα με τον Ελληνικό Σιδηροδρομικό Κανονισμό και τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στους συρμούς ETR470, ουσιαστικά ένα χρόνο αργότερα από την αρχική πρόβλεψη της Τρενοσέ (25.03.2021). Για να δούμε:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/11/blog-post_68.html

·           6θ. Μικρό έργο αλλά έστω κι αυτό κάτι είναι: υπεγράφη στις 3 Νοεμβρίου 2021 η σύμβαση, από τον ανάδοχο του έργου, με τίτλο: «Λειτουργική Αποκατάσταση του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Πύργου Ηλείας» προϋπολογισμού 489.618 €. Ο διαγωνισμός έγινε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και το έργο χρηματοδοτείται από την Π.Δ.Ε. Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο πλαίσιο της πράξης Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Σταθμών στη διαδρομή Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας /Σταθμός Πύργου» με κωδικό ΟΠΣ 5037466 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κτιρίου, στην πρόσοψη τους τοίχους και τα δάπεδα, συντήρηση της στέγης, ελαιοχρωματισμούς, αποξήλωση των παλαιών και σιδερένιων κουφωμάτων και αντικατάστασή τους καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου με φυτεύσεις έτσι ώστε να δένει αρμονικά με την νέα μορφή του. Ωστόσο ουδέν μέχρι σήμερα είδαμε να πραγματοποιείται επί του ιστορικού αυτού σιδ/κού σταθμού.

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/11/blog-post_9.html#more

·           7θ. Κονιορτοποιεί τις παντελώς αστήρικτες δικαιολογίες του ΟΣΕ η μελέτη και οι απαντήσεις του ΣΦΣ για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας. Αν σκεφτούμε τη τεράστια ζήτηση σε επισκεψιμότητα που παρουσιάζει το προσκύνημα της Αγίας Παρασκευή Τεμπών μήπως ο ΟΣΕ πρέπει να συνδέσει από τις δυο κατευθύνσεις (δηλαδή τόσο από Ευαγγελισμό όσο και από Ραψάνη) την παλαιά παραποτάμια σιδηροδρομική χάραξη του Πηνιού (ανα)κατασκευάζοντας (τη) στάση στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και μαζί με την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής Νέοι Πόροι – Πλαταμώνας να δρομολογεί πυκνά τακτικά δρομολόγια από Καλαμπάκα και Λάρισα προς την Αγία Παρασκευή Τεμπών, τη Ραψάνη, τους Νέους Πόρους και τον Πλαταμώνα, ώστε: α. να εξυπηρετεί τους προσκυνητές της Αγίας Παρασκευής, β. να αποσυμφορίζει τα δρομολόγια του προαστιακού Λάρισα - Θεσσαλονίκη, γ. να μετακινεί με ασφάλεια, με ταχύτητα, οικολογικά και οικονομικά λουομένους από τις μεγάλες Θεσσαλικές περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Λάρισας προς τις ακτές της Πιερίας για τα θερινά μπάνια των Θεσσαλών;

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/11/blog-post_31.html

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/02/blog-post_732.html

·           20Α. Ακραία υποστελεχωμένος είναι ο ΟΣΕ. Το πρόβλημα έχει πάρει τέτοια έκταση, που είναι «κοινό μυστικό» ότι με τέτοια λειψανδρία και χωρίς Τηλεδιοίκηση, ανάπτυξη του σιδηροδρομικού έργου δεν μπορεί να γίνει. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) υπηρετούν 880 εργαζόμενοι έναντι 2.100 περίπου οργανικών θέσεων, οι οποίοι καλούνται καθημερινά σε υπερεργασία προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Σιδηροδρόμου. Ο ΟΣΕ, χρειαζόταν….εχθές, 290 άτομα φρέσκο προσωπικό, από τα οποία περίπου 150 αφορούν τις σιδηροδρομικές ειδικότητες σταθμαρχών και κλειδούχων. Το θέμα αναδείχθηκε αρχικά από τους σιδηροδρομικούς του Σ.Σ. Βόλου, οι οποίοι έδωσαν δημοσιότητα στο θέμα, όταν από την άλλη πλευρά, η «αποψίλωση» σταθμών της Βόρειας Ελλάδας, από ανθρώπινο δυναμικό, έχει περάσει ασχολίαστη από ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, και ενδεικτικά, αναφερόμαστε στον άξονα Πλατύ – Φλώρινα, όπου από καιρό τα τραίνα στην μονή αυτή γραμμή πηγαίνουν… μόνα τους, αφού ούτε στο Αμύνταιο, ούτε στη Βέροια, ούτε Έδεσσα, ούτε στη Νάουσα υπάρχουν σταθμάρχες και κλειδούχοι. Υπάρχει, βέβαια, μόνο ένας κλειδούχος στην Έδεσσα, ο οποίος δεν χειρίζεται την αλλαγή τροχιάς σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα χρειαστεί, λόγω έντονης ολισθηρότητας στις γραμμές, φαινόμενο συχνό στην περιοχή λόγω μεγάλης υγρασίας. Το θέμα, μεταξύ άλλων, έχει τεθεί στη Ρ.Α.Σ., από την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η οποία ζητεί τη λήψη μέτρων από το Διαχειριστή Υποδομής, δηλαδή από τον ΟΣΕ, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά σιδηροδρομικά ατυχήματα, ενώ η διενέργεια προσλήψεων από τον ΟΣΕ είναι θέμα που με τη σειρά του εξαρτάται από το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση, η οποία με σχετική απόφαση και όπως έχει συμβεί με άλλες ΔΕΚΟ μπορεί να απεμπλέξει τον Οργανισμό από τις χρονοβόρες διαδικασίες. Προφανώς οι ανάγκες του ΟΣΕ σε προσωπικό δεν εξαντλούνται στις σιδηροδρομικές ειδικότητες, αλλά σε αυτές πρέπει να δοθεί προτεραιότητα καθώς, ακόμη και αν γίνουν αύριο προσλήψεις, σταθμάρχες και κλειδούχοι χρειάζονται εκπαίδευση περίπου οκτώ μηνών πριν ενταχθούν παραγωγικά στο δίκτυο:

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/11/blog-post_115.html

·           21Α. Δεν λειτουργούν οι ανελκυστήρες στη πεζογέφυρα του Άδενδρου με αποτέλεσμα να ρισκάρουν τη ζωή τους επιβάτες διερχόμενοι τις σιδηροδρομικές γραμμές καταγγέλλει με σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος Χήτας:

sidirodromikanea

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ