2022-03-17 09:54:29
Φωτογραφία για 10 DIY ιδέες - μετατροπές σε πατάκια εισόδου
 Ιδέες και τρόποι για να κάνετε τα πατάκια εισόδου πιο ιδιαίτερα

ή και πιο λειτουργικά για το σημείο και την χρήση που εξυπηρετούν

Μια χρηστική μικρή λεπτομέρεια, όπως τα απλά πατάκια - χαλάκια εισόδου, μπορούν πολλούς τρόπους να αποκτήσουν και διακοσμητική αξία ή να κατασκευαστούν από υλικά που θα τα κάνουν πιο λειτουργικά, ανάλογα με το σημείο τοποθέτησής τους. 

Με ακρυλικά ή χρώματα σε σπρέϊ & προστατευτική ταινία

Ο πιο απλός τρόπος για να αλλάξετε όψη σε ένα πατάκι. 

Οριοθετείστε με προστατευτική ταινία, ανάλογα με το σχέδιο, και βάψτε με χρώματα σε σπρέϊ.

Τα απλά γεωμετρικά σχέδια είναι τα ευκολότερα για κατασκευές αυτής της μορφής. 

Παραλλαγή της ίδιας πρότασης το βάψιμο με ακρυλικά χρώματα για κατασκευές και σφουγγάρι.  

Κόψτε ένα σφουγγαράκι κουζίνας στα σχήματα που χρειάζεται, ανάλογα με το σχέδιο που θέτετε να αποτυπωθεί στο χαλάκι και τμηματικά δημιουργείστε το με διαφορετικής απόχρωσης χρώματα.  


Το ψάψιμο τόσο με χρώμα σε σπρέϊ όσο και με ακρυλικά μπορεί να συνδυαστεί στο ίδιο χαλάκι με ένα stencils που θα φτιάξετε μόνοι σας σε όποιο σχέδιο προτιμάτε. 

Με τα δικά σας stencils

Για να αποτυπώσετε με την βοήθεια stencil στο χαλάκι λέξεις ή φράσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ένα αυτοσχέδιο stencil από χοντρό χαρτόνι. 

Γράψτε το κείμενο στο  χαρτόνι με την βοήθεια χάρακα ώστε όλα τα γράμματα να έχουν το ίδιο μέγεθος. Κόψτε το εσωτερικό με κοπίδι και χρησιμοποιείστε χρώμα σε σπρέϊ ή ακρυλικό με πινέλο για να αποτυπώσετε το σχέδιο στο χαλί. 

Για πιο σύνθετα σχέδια και πιο "επαγγελματικές" εφαρμογές αυτού του τύπου χρησιμοποιείστε το ειδικό πλαστικό φιλμ για stencils. 

Τυπώστε το σχέδιο που θέλετε στο κατάλληλο μέγεθος. Ακουμπήστε το χαρτί στο πλαστικό φιλμ και κόψτε το εσωτερικό του σχεδίου με κοπίδι. Χρησιμοποιείστε πινελάκι και ακρυλικά χρώματα για να αποτυπώσετε στο χαλί το σχέδιο.

Τα ευκολότερα σχέδια για αποτύπωσή με stencils είναι τα γεωμετρικά, αποτελούμενα από 2-3 αποχρώσεις. 

Για παράδειγμα απλά χωρίστε το πλαστικό φιλμ σε ίσες γραμμές και ίσα τετράγωνα, κόψτε με κοπίδι αφήνοντας ένα κενό ανά κάθε τετράγωνο. Με πινέλο ή σφουγγαράκι αποτυπώστε στο χαλί τα τετράγωνα ίδιου χρώματος, της μιας σειράς. Αφήστε το χρώμα να στεγνώσει και μετακινείστε το stencils έτσι ώστε τα κενά σχέδια να μεταφερθούν στα σημεία που θα χρησιμοποιήσετε το επόμενο χρώμα. 

Πρόκειται ασφαλώς για κατασκευές που δεν θα διατηρηθούν αναλλοίωτες για ...πάντα. Όπως ακριβώς συμβαίνει όμως και για πατάκια χωρίς σχέδια, που επίσης μετά ένα διάστημα φθείρονται.

Σε όλες τις εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσετε κάθε τύπου χρώμα και αφού αυτό στεγνώσει, περάστε 2-3 χέρια βερνίκι για decoupage. Αδιαβροχοποιεί πλήρως την επιφάνεια που θα εφαρμοστεί και βοηθά το σχέδιο να διατηρηθεί αναλλοίωτο για μεγαλύτερο διάστημα.  

Σε ιδιαίτερα σχήματα

Η πιο εύκολη μετατροπή σε ένα είτε απλό είτε με σχέδιο πατάκι. 

Σχεδιάστε στην πίσω όψη του με μαρκαδόρο στο σχέδιο που επιθυμείτε να έχει και απλά κόψτε το με κοπίδι. 

Στα σημεία κοπής, αν πρόκειται για υλικό που ξεφτίζει, περάστε μια μικρή ποσότητα διαφανούς σιλικόνης. 

Με σωλήνα ποτίσματος

Από τις πιο ευφάνταστες προτάσεις, όχι φυσικά για την είσοδο ενός διαμερίσματος :)

Όμως σε εξοχικά σπίτια, αυλές ή ακόμη και για τα σημεία που βρίσκεται μια βρύση στον κήπο, μια ντουζιέρα κλπ είναι ιδιαίτερα λειτουργικά και πολύ ιδιαίτερα. 

Κόψτε ένα λεπτό τσόχινο ή πλαστικό επίπεδο πατάτι σε ημικυκλικό σχήμα. 

Κόψτε από εύκαμπτο λάστιχο ποτίσματος ένα κομμάτι που τοποθετημένο σε ημικύκλιο να καλύπτει την εωτερική άκρη-πλευρά από πατάκι.

Κολλήστε με μια ισχυρή αδιάβροχη κόλλα και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι τα κομμάτια του σωλήνα να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια του χαλιού. 

Κόψτε τις άκρες του σωλήνα που τυχόν περισσεύουν και τοποθετείστε στις τρύπες μικρή ποσότητα αφρού πολυθουρεθάνης. Όταν αυτός στερεοποιηθεί κόψτε την ποσότητα που τυχόν εξέχει από τις τρύπες του λάστιχου.  

Με ξύλινα πηχάκια

Πολύ ιδιαίτερες και καλαίσθητες κατασκευές, ιδανικές για μονοκατοικίες, εξοχικά σπίτια και εισόδους προστατευμένες από το νερό της βροχής.

Για την δημιουργία τους θα χρειαστείτε απλά ξύλινα πηχάκια ίδιου μήκους που θα πρέπει να τρυπηθούν, το κάθε ένα, σε τρία διαφορετικά σημεία και σε ίσες αποστάσεις. Αν σας είναι δύσκολο να το κάνετε με τρυπάνι, μπορεί να γίνει από το ξυλουργείο - κατάστημα που θα προμηθευτείτε τα ξύλα. 

Από τις τρύπες θα περάσετε σκοινί, με διάμετρο ελαφρά μικρότερη από αυτή που θα έχουν οι τρύπες, κάνοντας χοντρό κόμπο ή τοποθετώντας μια ξύλινη χάντρα ή ένα παξιμάδι βίδας στα σημεία που το ένα ξύλο ενώνεται με το άλλο, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτή να είναι απούτως σταθερή. 

Στην επάνω επιφάνεια των ξύλων, σε ένα τέτοιο πατάκι από πηχάκια, μπορεί να εφαρμοστεί decoupage με πολύχρωμα διαφορετικά χαρτιά που θα του δώσει μια πολύ ιδιαίτερη όψη. 

Μια ευκολότερη παραλλαή της ίδιας ιδέας είναι η δημιουργία κάτι αντίστοιχου με κάθετα βιδωμένα - καρφωμένα πηχάκια πάνω σε τρία οριζόντια λίγο μεγαλύτερου πάχους ξύλα. 

Με βότσαλα

Καλαίσθητη αλλά και πρακτική επιλογή για εξοχικά, παραθαλάσσια σπίτια, σημεία που βρίσκονται βρύσες ή ντουζιέρες κλπ. 

Απλά κολλήστε επίπεδα μικρά βότσαλα πάνω σε ένα απλό τσόχινο πατάκι με μια αδιάβροχη ισχυρή κόλλα. 

Με σκοινί

Σε εισόδους διαμερισμάτων και γενικά σημεία πλήρως σκεπασμένα και προστατευμένα από το νερό της βροχής, αντί για ένα συμβατικό πατάκι χρησιμοποιείστε ένα πολύ ιδιαίτερο χειροποίητο χαλάκι φτιαγμένο με κύκλους από φυσικό σκονί. 

Δείτε εδώ βήμα-βήμα την διαδικασία κατασκευής. 

Πολύ ιδιαίτερης όψης και τα με πλεγμένο σκοινί πατάκια, που όμως έχουν αρκετά πιο ...μπελαλίδικη διαδικασία κατασκευής. Δείτε την εδώ βήμα - βήμα. 

Αν πάλι σας αρέσει κάτι τέτοιο αλλά δεν θα καταφέρνετε με τις κατασκευές, εδώ θα βρείτε έτοιμο :)

Με υφασμάτινα κουρελάκια

Μια επίσης ξεχωριστή ιδέα για διαμερίσματα και πλήρως προστατευμένες εισόδους. 

Φτιάξτε με εύκολο τρόπο ένα χαλάκι από πολύχρωμα κουρελάκια υφάσματος, χρησιμοποιώντας παλιά λευκά είδη, ρούχα κλπ. 

Δείτε εδώ βήμα - βήμα πως ακριβώς θα το κάνετε. 

2 σε ...1

Ο πιο απλός τρόπος για να προσδώσετε ένα διακοσμητικό "ενδιαφέρον" στο πατάκι της εισόδου, ακόμη και αν αυτό είναι ένα απλό πατάκι του εμπορίου, ειδικά σε εισόδους διαμερισμάτων, είναι να χρησιμοποιήσετε μαζί και ένα δεύτερο βαμβακερό χαλάκι σε ταιριαστό σχέδιο. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ