2022-03-22 07:40:48
Φωτογραφία για Το ιστορικό σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην  Καρδαμύλη



Το ιστορικό σπίτι στην Καρδαμύλη του Βρετανού συγγραφέα και περιηγητή Πάτρικ Λη Φέρμορ, που έγινε δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη

Η χώρα μας εκτός από ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός είναι και ο τόπος που  πλήθος ξένων επιλέγουν σαν μόνιμη ή δευτερούσα κατοικία τους, αγοράζοντας ή χτίζοντας σπίτια σε πολλές νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές περιοχές. 

Ο Βρετανός περιηγητής και ταξιδιωτικός συγγραφές Πάτρικ Λη Φέρμορ - Patrick Leigh Fermor υπήρξε ένας από αυτούς, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του και την δεκαετία του ΄60 δημιούργησε το εξαιρετικό αυτό σπίτι στην Μεσσηνιακή Μάνη, στο οποίο και έζησε με την συζυγό του Joan έως το τέλος της ζωής του το 2011.  

Ο Φέρμορ κατά την διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου συμμετείχε για δύο χρόνια σε μια ολιγομελή ομάδα αξιωματικών με στόχο την οργάνωση της αντίστασης του νησιού της Κρήτης στην γερμανική κατοχή και ήταν αυτή η εμπειρία που κυρίως τον έδεσε με την χώρα και τους ανθρώπους της.  


Το οίκημα, που βασίστηκε σε σχέδια του ίδιου του Φέρμαν και της συζύγου του με την τεχνική βοήθεια του αρχιτέκτονα και φίλου τους Νίκου Χατζημιχάλη, βρίσκεται σε ένα υπέροχο σημείο στο Πόρτο Καλαμίτσι μέσα στο εκπληκτικό Μεσογειακό τοπίο πνιμένο σε ελιές και κυπαρρίσια.

Το κτήμα καλύπτει έκταση περίπου εννέα στρεμμάτων και περιλαμβάνει τέσσερα πετρόκτιστα κτίσματα (κύρια οικία, γραφείο-studio, βοηθητική κατοικία, ορνιθώνας) που θυμίζουν έντονα μοναστηριακό συγκρότημα.  

Το κτίσμα της κύριας κατοικίας, λόγω του επικλινούς εδάφους, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικές αυλές και τον κήπο, ενώ οι χώροι του επάνω επιπέδου (καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτιο, λουτρό, wc) επικοινωνούν μέσω της στοάς.

Για την κατασκευή του σπιτιού εργάστηκαν πλήθος ντόπιοι λιθοξόοι, τεχνίτες κλπ με τους οποίους ο Φέρμορ ανέπτυξε ιδιαίτερα στενή σχέση.

Ο Patrick Leigh Fermor χορεύει με τους οικοδόμους κατά την ανέγερση του σπιτιού στην Καρδαμύλη, 1965. Φωτογραφία: Joan Leigh Fermor. Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, Φωτογραφική Συλλογή Joan Leigh Fermor. © Κτήμα Joan Leigh Fermor

Από: thecultureconcept.com/charmed-lives-in-greece-a-modern-story-british-museum

Το 1996 το ζεύγος Φέρμορ δώρισαν εν ζωή το σπίτι στο Μουσείο Μπενάκη, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητά του θα μεταβιβαζόταν μετά τον θανατό τους.

Στο συμβόλαιο δωρεάς οριζόταν ότι το σπίτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ερευνητές, συγγραφείς κλπ που αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν, ενώ προβλεπόταν και η δυνατότητα ενοικίασής του για 90 ημέρες ετησίως, με σκοπό την κάλυψη ενός μέρους των λειτουργικών του εξόδων, κάτι που υλοποιήθηκε από το 2020 σε συνεργασία του Μουσείου με την Aria Hotels, εταιρεία ξενοδοχείων που ειδικεύεται στην φροντίδα ιστορικών οικημάτων ανά την Ελλάδα. 

Τόσο οι περιβάλλοντες όσο και οι εσωτερικοί χώροι διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και είναι ανοιχτοί για το κοινό, για ξενάγηση και οργανωμένες επισκέψεις, συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. 

Αντικείμενα ιστορικής αξίας, το αρχείο του Φέρμορ, έργα τέχνης όπως πρωτότυποι πίνακες του Χατζηκυριάκου Γκίκα κλπ έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη και έχουν αντικατασταθεί με πιστά αντίγραφα,  ενώ και σε όλες τις κατά καιρούς εργασίες συντήρησης - προσθήκες, ώστε το σπίτι να είναι πλήρως λειτουργικό (πχ αλλαγή κουφωμάτων, ελαιοχρωματισμοί κλπ) έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί οι ίδιες τεχνικές, υλικά και αποχρώσεις των αρχικών χωρίς να αλλοιωθεί στο ελάχιστο η αρχική αισθητική των χώρων. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ariahotels.gr

benaki.org

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ