2022-03-27 23:04:12
Φωτογραφία για Καταρρέει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν ήταν ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική περίοδο τόσο κοντά στην κατάρρευση - ούτε κατά τη διάρκεια των πετρελαϊκών κρίσεων και της απαγόρευσης οδήγησης τις Κυριακές, εκτιμά το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ntv

Μπορεί μέχρι τώρα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετώπιζε τις κρίσεις με μεγάλη επιτυχία και οι εταιρείες να πραγματοποιούσαν κέρδη ρεκόρ το 2021, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει τον κλάδο  μέχρι τον πυρήνα του. Το πρόβλημα είναι απλό, αλλά δεν επιλύεται βραχυπρόθεσμα: Ο λόγος είναι μια έλλειψη υλικού πρωτοφανών διαστάσεων -τα καλώδια από την Ουκρανία - και εν μέρει επίσης η έλλειψη σπάνιων πρώτων υλών όπως το ευγενές αέριο Νέον.

Στην Ουκρανία παράγεται έως τώρα το 7% των καλωδίων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στα ηλεκτρικά κυκλώματα των οχημάτων. Η σταδιακή  διακοπή στην προμήθεια των καλωδίων οδηγεί σε μια μοναδική απειλή για ολόκληρη την αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία.


Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της προμηθεύεται το 80% των καλωδίων της από την Ουκρανία και ορισμένοι κατασκευαστές παίρνουν ακόμη και το 100%. Ο λόγος: Τα τελευταία χρόνια, ολόκληρη η παραγωγή καλωδίων έχει αποσυρθεί από τη Βόρεια Αφρική και μεταφέρθηκε στην Ουκρανία λόγω των χαμηλών ωρομισθίων-περίπου δύο ευρώ κατά μέσο όρο. Αποκλείεται μια βραχυπρόθεσμη περιφερειακή μετεγκατάσταση. Και μακροπρόθεσμα; «Μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί», όπως έλεγε ο Μέιναρντ Κέινς

Εάν οι παραδόσεις από την Ουκρανία σταματήσουν πλήρως τις επόμενες εβδομάδες, η παραγωγή στα γερμανικά εργοστάσια αυτοκινήτων θα διακοπεί σε ολόκληρη την αλυσίδα . Οι συνέπειες για την ανάπτυξη και την απασχόληση θα είναι απρόβλεπτες.

Πιο σοβαρό πρόβλημα από τους ημιαγωγούς

Η κατάσταση είναι πολύ πιο εκρηκτική από ό,τι το προηγούμενο έτος, όταν τα αυξανόμενα σημεία συμφόρησης στην παράδοση από την Ασία για τους ημιαγωγούς, οδήγησαν προσωρινά ,σε διακοπές παραγωγής έως και κλείσιμο εργοστασίων . Αλλά αυτά ήταν απλώς φαινόμενα  συμφόρησης παράδοσης, όχι ολική διακοπή, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα καλώδια από την Ουκρανία.

Αυτή η επικείμενη ολική αστοχία επηρεάζει την ουσία του κλάδου, επειδή οι πλεξούδες καλωδίωσης δεν είναι τυποποιημένα προϊόντα, αλλά ειδικά για τον κάθε κατασκευαστή και το μοντέλο, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των πελατών. Επιπλέον, οι καλωδιώσεις δεν μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων: Εάν δεν είναι διαθέσιμες, δεν μπορούν να κατασκευαστούν αυτοκίνητα και ολόκληρη η αλυσίδα  σταματά.

«Αν αφήσετε στην άκρη τα δελτία τύπου από τους κατασκευαστές για τα  κέρδη ρεκόρ το 2021 και τα γιγαντιαία επενδυτικά προγράμματα και ακούσετε το «ραδιόφωνο του διαδρόμου» στα κεντρικά γραφεία των αυτοκινητοβιομηχανιών, θα έχετε  μια εντελώς διαφορετική εικόνα», αναφέρει το Ntv.«Η παράταση του πολέμου θα ήταν καταστροφική, το ίδιο και οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία και κυρίως για την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία», προσθέτει.

Σύμφωνα με έρευνες, κανένας Γερμανός κατασκευαστής δεν έχει εναλλακτικές πηγές προμηθειών βραχυπρόθεσμα. Ακόμα κι αν τα καλώδια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εκτός της Ουκρανίας, οι ποσότητες  δεν θα ήταν επαρκείς.

Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στον κλάδο της εφοδιαστικής και των μεταφορών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί προβλήματα παράδοσης σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 100.000 Ουκρανοί οδηγοί φορτηγών ασχολούνταν με την ευρωπαϊκή διακίνηση εμπορευμάτων πριν από την εισβολή στη Ρωσία.

Μόνο το 7% όλων των γερμανικών φορτηγών οδηγούνταν από Ουκρανούς οδηγούς. Αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την προμήθεια ανταλλακτικών στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα της Γερμανίας. «Απαιτείται επειγόντως ένα γρήγορο τέλος του πολέμου όχι μόνο για ηθικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Διαφορετικά, ολόκληρη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απειλείται με κατάρρευση», προειδοποιεί το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Όπως καταρρέει και το σλόγκαν :  «Η ηλεκτρική ενέργεια έρχεται από την πρίζα και με την στην παγκοσμιοποίηση, τα ανταλλακτικά είναι πάντα και παντού διαθέσιμα, χωρίς κανένα πρόβλημα με το χαμηλότερο κόστος»./πηγή Ναυτεμπορική
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ