2022-04-03 09:31:43
Φωτογραφία για Το πάρκο που πάει… τρένο στη Λάρισα. Εικόνες και βίντεο.
Γνωστή για τις πολυάριθμες πλατείες και τα μεγάλα πάρκα της η Λάρισα. Ταχυδρομείου, Κεντρική, Νεάπολη, Άγιος Αντώνιος, Φιλιππούπολη, ΑΤΑ, Κηποθέατρο Αλκαζάρ είναι μερικά από τα πιο γνωστά, μεγάλα και ιστορικά σημεία όπου συχνάζει αρκετός κόσμος στην πόλη. 

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει δημιουργηθεί ένα καινούριο πάρκο που πραγματικά πάει… τρένο. Ο λόγος για το πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Για να ακριβολογούμε μάλιστα είναι το πάρκο που βρίσκεται εντός του Σταθμού το οποίο αν και μετράει κάτι λιγότερο από τρία χρόνια ζωής, μέσα σ’ αυτό το διάστημα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μικρών κυρίως, μα και μεγάλων, αφού έχει μια μοναδική φιλοσοφία.

Το συγκεκριμένο πάρκο δίπλα από το κεντρικό κτίριο του Σταθμού δημιουργήθηκε σε συνεργασία της Mikel Coffee Company με τον Σύλλογο Σιδηροδρομικών Λάρισας και φυσικά την σύμφωνη γνώμη του αρμόδιας Σιδηροδρομικής εταιρείας
. Νωρίτερα το σημείο ήταν αρκετά παραμελημένο για πολλά χρόνια, όπως επίσης και όλα τα ιστορικά βαγόνια που είχαν μεταφερθεί εκεί. Το συγκεκριμένο μέρος του Σταθμού γέμισε από την πυκνή βλάστηση και τα σκουπίδια. Κάποια στιγμή έκλεισε και το καφέ στο κτίριο του σταθμού ενώ δεν υπήρχε ούτε ο απαραίτητος φωτισμός για την έξοδο των επιβατών. Αυτό υποβάθμιζε σε μεγάλο βαθμό την περιοχή ενώ τα βράδια οι κάτοικοι διαμαρτυρόταν πως ήταν και επικίνδυνα τα πράγματα.

Κάποια στιγμή σημειώθηκαν αλλαγές στην εκμίσθωση του καταστήματος εντός του κτιρίου του Σταθμού. Η γνωστή λαρισινή αλυσίδα που έχει καταφέρει να φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αποφάσισε να εμπλακεί πολύ ενεργά στην προσπάθεια ανάπλασης όλου του χώρου, με την δική της φιλοσοφία.

Ήρθε σε συνεννόηση με τους συλλόγους της πόλης που αγαπούν το σιδηρόδρομο και όλοι μαζί προχώρησαν στην κατασκευή αυτού του πάρκου. Δρεζίνες ανακατασκευασμένες αλλά και καινούριες σε συνδυασμό με διάφορα εξαρτήματα, το πράσινο και τις πινακίδες από άλλη εποχή απογειώνουν την αίσθηση του διαφορετικού. Ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα πρότυπο πάρκο, πραγματικό στολίδι τόσο για τη Λάρισα όσο και πανελληνίως για το χώρο των σιδηροδρομικών.

Τα εγκαίνια του πάρκο τον Ιούνιο του 2019 αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στους κύκλους των σιδηροδρομικών σε όλη τη χώρα ενώ για τους Λαρισαίους αποτέλεσε μια αφορμή για βόλτα.

Οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και παρέες νεαρών όπως και ηλικιωμένων όλες τις ώρες της ημέρας βρίσκουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκεί τον καφέ τους και το αναψυκτικό τους σ’ ένα μέρος δροσερό και με κουλτούρα σιδηροδρομική.

«Κατοικούμε στην περιοχή τα τελευταία 8 χρόνια οπότε την έχουμε δει τόσο πριν όσο και μετά την ανακατασκευή» λέει στη larissanet, η Μαριάνθη μητέρα δύο παιδιών που τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα θα βρεθεί στο συγκεκριμένο πάρκο «Τα παιδιά μου παίζουν σε έναν ασφαλή χώρο κι εγώ έχω την πολυτέλεια να πιω ήρεμα τον καφέ μου».

Στο χώρο κάποιος μπορεί να δει από κοντά ως εκθέματα ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού γραμμής ανώτερου βαθμού με έτος κατασκευής 1948, δίπλα μια δρεζίνα επίσης μεταφοράς προσωπικού γραμμής με έτος κατασκευής 1941, μία ατμομηχανή του Ελβετικού οίκου SLM Winter Thur βάρος 32 τόνων, ένα χειροκίνητο τρυπάνι σιδηροτροχιάς, μια χειροκίνητη υδραυλική αντλία ανύψωσης γρύλων όπως και πολλά άλλα.

Το πάρκο γίνεται αντικείμενο συζήτησης ακόμα και για τους επισκέπτες στην πόλη που φτάνουν με το τρένο αφού από εκεί περνούν μόλις αποβιβαστούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του πάρκου στη Λάρισα αρκετά είναι και τα σχολεία που το έχουν επισκεφτεί με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Λάρισας, Γιάννη Μάνθο να αναλαμβάνει χρέη ξεναγού.

Το πάρκο αυτό σε συνδυασμό με το έκθεμα που βρίσκεται στην πλατεία απέναντι από το Σιδηροδρομικό Σταθμό δημιουργεί μια σιδηροδρομική ατμόσφαιρα που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης, με τη σημερινή του μορφή, εγκαινιάστηκε στις 26 Αυγούστου 1961, την ίδια μέρα που έγιναν και τα εγκαίνια του εργοστασίου ζαχάρεως και την επομένη η έναρξη των έργων αποξήρανσης της Κάρλας.

.larissanet.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ