2022-04-04 09:52:24
Φωτογραφία για Με μια αίτηση, σύνταξη, εφάπαξ και επικουρική - Νέα διαδικασία στο Δημόσιο
Μέσα σε λίγα λεπτά η απόφαση για την κύρια σύνταξη, την ίδια μέρα το μέρισμα, σε ενάμιση μήνα το εφάπαξ, σε 2 μήνες η επικουρική σύνταξη.

Αυτόματα θα βγαίνουν οι συντάξεις και το εφάπαξ από το Δημόσιο για το 60% με 70% των υπαλλήλων που καταθέτει αιτήσεις και έχουν μόνο ένα Ταμείο.

Κώστας Κατίκος

Η ένταξη του Δημοσίου στην ψηφιακή απονομή σύνταξης βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και θα μπει σε πλήρη και καθολική λειτουργία σύντομα, ίσως και αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι υποψήφιοι προς συνταξιοδότηση υπάλληλοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά μία αίτηση και αμέσως θα αντλούνται μέσω του ΔΑΥΚ (του Δελτίου Υπηρεσιακής Κατάστασης) οι αποδοχές τους, οι εισφορές στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, καθώς και στο Μετοχικό τους Ταμείο (ΜΤΠΥ).

Σειρά έκδοσης Με βάση τα υπηρεσιακά τους στοιχεία και τις συντάξιμες αποδοχές τους, θα βγαίνει άμεσα η κύρια σύνταξη που θα είναι οριστική.


Η έκδοση της κύριας θα ξεκλειδώνει όλες τις άλλες παροχές που συνδέονται με αυτή, δηλαδή την απονομή επικουρικής σύνταξης, την απονομή του εφάπαξ, αλλά και του μερίσματος. Η απονομή του μερίσματος από το ΜΤΠΥ προηγείται σήμερα έναντι όλων των άλλων παροχών, καθώς το Ταμείο εφαρμόζει ήδη το αυτοματοποιημένο σύστημα και μπορεί να πληρώνει στο τρίμηνο από την υποβολή της αίτησης. Ενδεικτικά, το ΜΤΠΥ θα πληρώσει τον Μάιο όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως τον Ιανουάριο του 2022 και ειδικά για τα μερίσματα χηρείας θα πληρωθούν μέχρι και οι αιτήσεις του Μαρτίου.

Με την καθολική ψηφιακή απονομή συντάξεων όμως, όλες οι παροχές θα βγαίνουν συντομότερα με την εξής σειρά:

1 Απόφαση κύριας σύνταξης αυθημερόν με την υποβολή αίτησης.

2 Απόφαση μερίσματος την ίδια μέρα με την έκδοση της κύριας σύνταξης.

3 Απόφαση και πληρωμή του εφάπαξ στον ένα μήνα μετά τη συνταξιοδότηση.

4 Απόφαση επικουρικής σύνταξης εντός 2 μηνών από την έκδοση της κύριας.

Σε λίγα λεπτά

Η ηλεκτρονική-ψηφιακή διαδικασία θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά και, μόλις υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης με τα στοιχεία που θα ζητούνται από τον ασφαλισμένο, θα βγαίνει άμεσα η οριστική απόφαση.

Δεν θα μεσολαβεί δηλαδή ούτε το στάδιο της προκαταβολής ούτε το στάδιο της προσωρινής σύνταξης, όπως γίνεται σήμερα που οι αιτήσεις υποβάλλονται μεν ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, αλλά οι αποφάσεις δεν βγαίνουν αυθημερόν γιατί δεν υπήρχε η ψηφιακή διασύνδεση των στοιχείων της αίτησης με το «φάκελο» του ασφαλισμένου.

Για τις ψηφιακές συντάξεις του Δημοσίου συνεργάζονται τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ και του ΕΣΕΠΣ, χωρίς να μεσολαβεί άλλος πάροχος και, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», έχουν γίνει ήδη οι πρώτες δοκιμές με την επιτυχή έκδοση 50 ψηφιακών συντάξεων από το Δημόσιο που όμως θα πληρωθούν όταν ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του συστήματος στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Εξαιρέσεις

Η αυτοματοποιημένη έκδοση συντάξεων αφήνει επί του παρόντος εκτός τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν διαδοχική ασφάλιση, για παράδειγμα, ΙΚΑ και Δημόσιο, καθώς και όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο και σε άλλο Ταμείο λόγω ιδιότητας, όπως, για παράδειγμα, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ή Δημόσιο και ΤΣΑΥ ή Δημόσιο και Ταμείο Δικηγόρων. Οι περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης αφορούν περίπου ένα 30% ως 40% το πολύ από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, και θα ενταχθούν στο αυτοματοποιημένο σύστημα όταν καταστεί δυνατή η διασύνδεση των ασφαλιστικών δεδομένων των φορέων τους με του Δημοσίου, καθώς με αυτά τα ασφαλιστικά δεδομένα θα εξακριβώνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οι εισφορές που πληρώθηκαν και τέλος το ποσό της σύνταξης ή της προσαύξησης όταν πρόκειται για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης.

Την ίδια μέρα

Για το 60% με 70% των υπαλλήλων όμως που έχουν μόνο Δημόσιο, η σύνταξη θα βγαίνει ψηφιακά αυθημερόν και θα είναι η οριστική, όχι η προσωρινή που παίρνουν σήμερα και περιμένουν για μήνες μέχρι να βγει η -χειρόγραφη- οριστική απόφαση. Στην πράξη η γραφειοκρατία και οι λίστες αναμονής για σύνταξη από το Δημόσιο τελειώνουν φέτος για τους περισσότερους από όσους υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση.

Πέρυσι είχαν υποβληθεί περίπου 25.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και άλλες τόσες αναμένονται φέτος. Σε αναμονή για έκδοση οριστικής σύνταξης από τις παλιές αιτήσεις είναι πάνω από 12.000 ασφαλισμένοι. Είναι πολύ πιθανόν, ανάλογα με τις τεχνικές δυνατότητες που θα έχει η ψηφιακή σύνταξη από το Δημόσιο, να ενταχθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις στην αυτόματη απονομή και αυτό θα σημάνει το τέλος και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων όσον αφορά στο κομμάτι του Δημοσίου.

Χωρίς γραφειοκρατία

Γκάζι και στις επικουρικές χηρείας

Οι επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου από το Δημόσιο βγαίνουν ήδη στους 2 μήνες μετά την κύρια σύνταξη όταν το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Με την έκδοση των συντάξεων λόγω γήρατος με το ψηφιακό σύστημα, ο ίδιος χρόνος που απαιτείται για επικουρικές λόγω θανάτου θα απαιτείται και για την έκδοση των επικουρικών λόγω γήρατος. Μέχρι πρότινος η επικουρική σύνταξη χηρείας έβγαινε σε 7 μήνες κατά μέσο όρο.

Η νέα υπηρεσία για τις επικουρικές λόγω θανάτου σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, καθώς καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης των πολιτών στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και η προσκόμιση δικαιολογητικών καθώς αυτά αντλούνται μέσω διαλειτουργικοτήτων με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Μόνον εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσία θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αίτησή του.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες => Συνταξιούχοι => ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Μέσα στο τελευταίο 12μηνο έχουν υποβληθεί πάνω από 1.500 αιτήσεις για απονομή σύνταξης λόγω θανάτου από το Δημόσιο.

eleftherostypos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ