2022-04-05 16:14:50
Φωτογραφία για Γιατί κλείνει το σχολείο των προσφύγων;
Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ από το 2015 μέχρι σήμερα με την εθελοντική δράση φοιτητών και φοιτητριών του παρέχει εκπαιδευτική στήριξη σε παιδιά πρόσφυγες προσχολικής και σχολικής ηλικίας που διαμένουν στη Δομή του Ελαιώνα, ενισχύοντας ταυτόχρονα με πολλούς τρόπους την ένταξη των παιδιών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο ανάπλασης της περιοχής η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα θα κλείσει στις 31 Μαΐου, δηλαδή λίγο πριν την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Η εκκένωση της δομής έχει ήδη ξεκινήσει και δεκάδες οικογένειες έχουν μεταφερθεί στο Σχιστό. Άμεση συνέπεια αυτής της απόφασης είναι να βρεθούν αναγκαστικά εκτός σχολείου περίπου 300 παιδιά που φοιτούν σε όμορα σχολεία όλων των βαθμίδων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τη χρονιά, αφού η αναζήτηση νέων σχολείων λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και τα πρακτικά προβλήματα της μετακίνηση προς αυτά καθιστούν ανέφικτη τη συνέχιση της φοίτησης. Μετά από δύο σχολικές χρονιές κατά τις οποίες τα παιδιά πρόσφυγες ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένα από την τηλεκπαίδευση, ακυρώνεται και πάλι η πρόσβασή τους στο σχολείο που με τόσο κόπο χτίστηκε φέτος.


Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την βίαιη διακοπή της φοίτησης των παιδιών προσφύγων και τη ματαίωση των προσπαθειών τους. Ζητάμε την άμεση αναστολή της απόφασης κλεισίματος της Δομής του Ελαιώνα πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ζητάμε επίσης την άμεση παρέμβαση των εκπαιδευτικών αρχών, όπως σωστά έγινε για τα προσφυγόπουλα από την Ουκρανία, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών προσφύγων, όπως προβλέπεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας.

https://www.ecd.uoa.gr/?p=11683&fbclid=IwAR0T466NjbyiZs2p0CLs1Xov0e1wKWDJZr2GEUmrdkug6glc5iR5BmIJU_s
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ