2022-04-07 10:56:17
Φωτογραφία για Όταν το μπετόν αποκτά μια πολύ ξεχωριστή αισθητική



Η τσιμεντένια νησίδα "Knubben" στο λιμάνι Νορβηγικής πόλης Arental, μια μορφή θαλάσσιου πάρκου με συναυλιακούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής, χώρους διεξαγωγής αγώνων κολύμβησης, κατάδυσης κλπ είναι ένα δείγμα για το πως στην σύγχρονη αρχιτεκτονική ένα "άψυχο" και ακαλαίσθητο υλικό όπως το μπετόν μπορεί να αποκτήσει μια πολύ ξεχωριστή αισθητική και να συνυπάρξει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. 

Από τον 1930 στον χώρο κατασκευής της σημερινής νησίδας υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε πολύ μικρότερη έκταση,  με εξέδρες κατάδυσης, χώρους αποδυτηρίων κλπ. Οι χώροι των λουτρών έκλεισαν το 1947 και από την δεκαετία του ΄60 έως ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως Jazz Club, έως και το 1980 που τελικώς κατεδαφίστηκε λόγω φθορών και αλλοιώσεων που είχε υποστεί η τσιμεντένια βάση της κατασκευής. 

Το 2018 ανατέθηκε στην αρχιτεκτονική εταιρία Snohetta η αναδιαμόρφωση του συγκεκριμένου σημείου του λιμανιού, που υπήρξε πάντα ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης των κατοίκων της μικρής πόλης και με στόχο η ολοκλήρωση του έργου να πραγματοποιηθεί το 2023, που η πόλη του Arental θα γιορτάσει τα 300 χρόνια από την δημιουργία της. 


Τα νέα σχέδια της Shohetta συμπεριέλαβαν μια "μινιατούρα" της παλαιάς κατασκευής με τις μεταλλικές σκάλες και του βατήρες, έτσι που το έργο να θυμίζει έντονα την ιστορία του λιμανιού, ενσωματωμένη μέσα σε μια πολύ μεγαλύτερης έκταση τεχνητή νησίδα με πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό. 

Οι κυματοειδείς και καμπύλες στρώσεις τσιμέντου είναι εμπνευσμένες από τα σχήματα που δημιουργούν τα νησάκια και την Νορβητική ακτογραμμή και όπως δηλώνουν οι δημιουργοί του θα πρόκειται για ένα τσιμεντένιο μπλοκ που μοιάζει συνολικά με ...παγετώνα ενώ οι σμιλεμένες άκρες και τα κοίλα σημεία θα μπορούσαν να ήταν οι φυσικές φθορές ενός όγκου πάγκου στην διάρκεια των αιώνων. 

Η επιφανειακή κατατασκευή βαζίζεται σε μη ορατές βάσεις από χάλυβα, έτσι που να διασφαλίζεται η ανθεκτικότητά της στον χρόνο και τις φθορές που προκαλεί η θάλασσα. 

Πρόκειται συνολικά για μια πραγματικά εμπνευσμένη ιδέα με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που συνδυάζει ιδανικά την ιστορία και το παρελθόν του λιμανιού με τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων, μετατρέποντας το Knubben όχι μόνο σε έναν υπέροχο χώρο αθλητικών και πολιστικών εκδηλώσεων δίπλα στην θάλασσα, αλλά και ένα σημείο συνάντησης και ψυγαγωγίας των περίπου 30.000 κατοίκους της Arendal. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:snohetta.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ