2022-04-07 17:20:34
Φωτογραφία για Η ΕΕ καλεί τους νέους να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν εισιτήρια τρένων
"Το οφείλουμε σε μια ολόκληρη γενιά που δεν μπορούσε να ταξιδέψει τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας.

Οι νέοι που εξασφαλίζουν δωρεάν εισιτήρια μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ 1 Ιουλίου 2022 και 30 Ιουνίου 2023 για έως και 30 ημέρες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε αιτήσεις για δωρεάν κάρτες DiscoverEU, που θα επιτρέψουν σε 70.000 18χρονους να εξερευνήσουν την Ευρώπη με τρένο.

Του Sean Goulding Carroll 

Ο πρώτος γύρος αιτήσεων των 35.000 εισιτηρίων διαρκεί από το μεσημέρι της Πέμπτης (7 Απριλίου) έως το μεσημέρι της 21ης ​​Απριλίου. Ο δεύτερος γύρος, ο οποίος θα προσφέρει επιπλέον 35.000 εισιτήρια, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Τα εισιτήρια κατανέμονται αναλογικά στα κράτη μέλη με βάση το μέγεθος του πληθυσμού.

Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2003 και 30 Ιουνίου 2004 μπορούν να υποβάλουν αίτηση, με τον γύρο του Οκτωβρίου να προορίζεται για όσους κλείσουν τα 18 το δεύτερο εξάμηνο του 2022.


«Σήμερα, προσφέρουμε 35.000 ευκαιρίες ταξιδιού σε όλη την Ευρώπη για νέους 18 ετών, προσθέτοντας στις 130.000 που έχουν ήδη διατεθεί από το 2018. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ανακαλύψουν νέα μέρη και να δημιουργήσουν ζωή- διαρκείς συναντήσεις», δήλωσε η Mariya Gabriel, Επίτροπος της ΕΕ για τη νεολαία.

Όσοι εξασφαλίσουν δωρεάν εισιτήρια μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ 1 Ιουλίου 2022 και 30 Ιουνίου 2023 για έως και 30 ημέρες. Οι επίδοξοι ταξιδιώτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το εισιτήριό τους μόνοι τους ή σε μια ομάδα έως και τεσσάρων φίλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους νέους να τεκμηριώσουν τις περιπέτειές τους στο interrail χρησιμοποιώντας το #DiscoverEU στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επανεκκίνηση του συστήματος interrail ακολουθεί μια μακρά παύση λόγω της πανδημίας COVID-19 και έρχεται εν μέσω του «Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας».

Το έτος θα δει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να οργανώνουν δραστηριότητες που απευθύνονται στους νέους, μια δημογραφική ομάδα που θεωρείται ότι έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα αυστηρά μέτρα υγείας που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση του COVID-19.

«Το DiscoverEU δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ταξίδια στους νέους από ποτέ. Με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, γιορτάζουμε τη νεολαία. Το οφείλουμε σε μια ολόκληρη γενιά που δεν μπορούσε να ταξιδέψει τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας.

Εφαρμογή

Για να υποβάλουν αίτηση για τα εισιτήρια, οι νέοι πρέπει να απαντήσουν σε ένα διαδικτυακό κουίζ που καλύπτει έξι ερωτήσεις σχετικά με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ιστορία.

Το κουίζ είναι ενδεικτικό των ελπίδων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι το DiscoverEU θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής ενότητας σε ολόκληρο το μπλοκ, παρέχοντας στους νέους μια πλουσιότερη εκτίμηση για την Ευρώπη.

Μια έρευνα σε προηγούμενους ταξιδιώτες του DiscoverEU έδειξε ότι το 66% ταξίδεψε με τρένο εκτός της χώρας διαμονής του για πρώτη φορά χάρη στο πρόγραμμα. Για πολλούς ήταν και το πρώτο τους ταξίδι χωρίς γονέα ή κηδεμόνα.

Οι παραλήπτες του ταξιδιωτικού πάσου θα λάβουν επιπλέον μια εκπτωτική κάρτα DiscoverEU, η οποία παρέχει μειωμένες τιμές για δημόσια μέσα μεταφοράς, πολιτισμό, διαμονή, φαγητό και άλλες υπηρεσίες. Η κάρτα στοχεύει να διευκολύνει όσους έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό να ταξιδεύουν ευρέως.

Χρηματοδότηση

Το DiscoverEU θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Erasmus+, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Η ενσωμάτωση στο Erasmus+ σημαίνει επιπλέον ότι το DiscoverEU πρέπει να υιοθετήσει μια πιο δομημένη προσέγγιση μάθησης.

Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος σε μια συνάντηση πριν από την αναχώρηση για να συζητήσουν τη σημασία του προγράμματος DiscoverEU και αργότερα να παρακολουθήσουν μια «συνάντηση», κατά την οποία οι ίδιοι συμμετέχοντες θα συμμετάσχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες με ντόπιους, κατά προτίμηση σε ένα μέρος «ιστορικής, πολιτιστικής ή βιώσιμης σημασίας».

Ενώ το σιδηροδρομικό ταξίδι ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, γίνονται εξαιρέσεις για όσους ξεκινούν το ταξίδι τους από νησί ή από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ηπείρου, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οχηματαγωγά ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αεροπορικά ταξίδια.

Οι ταξιδιώτες με αναπηρία μπορούν επίσης να ζητήσουν βοήθεια για το ταξίδι τους, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής συνοδείας.

Πολιτικός συμβιβασμός

Το 2017, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια πρόταση να δοθεί σε όλους τους Ευρωπαίους δωρεάν κάρτες Interrail για τα 18α γενέθλιά τους, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σκεπτικό ότι το εκτιμώμενο τίμημα των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν πολύ υψηλό.

Το πρόγραμμα DiscoverEU θεωρείται πολιτικός συμβιβασμός μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Η ιδέα των δωρεάν εισιτηρίων Interrail για νέους πρωτοστάτησε το 2014 από τους Γερμανούς φίλους Vincent-Immanuel Herr και Martin Speer, οι οποίοι είδαν τα ταξίδια ως έναν τρόπο για την αύξηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι δυο τους ξεκίνησαν μια αναφορά, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 40.000 υπογραφές από όλη την ήπειρο.

[Επεξεργασία Zoran Radosavljevic]

euractiv.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ