2022-04-14 23:55:26
Φωτογραφία για Γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας
«Μην ξεχνάτε την Ουκρανία», ήταν -για άλλη μία φορά- η έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κλείσιμο της συνέντευξής του στο CBS, την περασμένη Κυριακή. «Έχουμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο χρώμα αίματος, παλεύουμε για την ελευθερία και θα νικήσουμε».

Η εισβολή στης Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης παγκοσμίως. Χιλιάδες άνθρωποι, από Ευρώπη και ΗΠΑ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ζελένσκι να γίνουν εθελοντές στην ουκρανική λεγεώνα των ξένων, όπως οι Διεθνείς Ταξιαρχίες που υπερασπίστηκαν την Ισπανική Δημοκρατία ενάντια στον φασισμό τη δεκαετία του 1930

«Όταν ο Ζελένσκι μίλησε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ο Κέβιν ΜακΚάρθι και η Μαξίν Γουότερς, που απεχθάνονται ο ένας τον άλλον, κάθισαν δίπλα-δίπλα στο αμφιθέατρο του Καπιτωλίου» γράφει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πάκερ στο Atlantic.. «Τα μέλη του Κογκρέσου που αγνοούν τακτικά ο ένας τις ομιλίες του άλλου, άκουσαν με ενθουσιασμό τον Ζελένσκι, είδαν τα βίντεο με τους νεκρούς και χειροκρότησαν τον Ουκρανό Πρόεδρο όρθιοι και παρατεταμένα.


Με μεγάλη πλειοψηφία, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις πολιτικές της κυβέρνησης για επιβολή κυρώσεων και παροχή όπλων Ακόμη και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταμορφωθεί από τον πόλεμο. 

Ωστόσο, η «Ουκρανία είναι μακριά». 

«Ανησυχώ ότι σύντομα θα την ξεχάσουμε» λέει ο Πάκερ.  

Ακόμη και όταν ο αγώνας είναι δίκαιος, οι Αμερικανοί χάνουν αναπόφευκτα το ενδιαφέρον τους για απώλειες ανθρώπων τους οποίους δεν γνωρίζουν. Σταδιακά αυξάνεται η αδιαφορία και η ζωή συνεχίζεται», συμπληρώνει, επικαλούμενος το ποίημα με τον τίτλο «Μουσείο των Καλών Τεχνών» («Mus​​ée des Beaux Arts») που είχε γράψει ο Άγγλος Γουίσταν Χιου Όντεν το 1938, λίγες εβδομάδες έπειτα από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων».

«Στον Ίκαρο του Μπρέγκελ, λόγου χάρη: πώς καθετί Γυρίζει αμέριμνα την πλάτη στην καταστροφή·

Μπορεί ο ζευγολάτης να τον άκουσε τον παφλασμό,

Την έρημη κραυγή, μα δεν ήταν γι' αυτόν κακό μεγάλο»,αναφέρει ο Όντεν στο ποιήμα του, περιγράφοντας την αντίδραση του κόσμου σε τραγικά γεγονότα..

«Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, στον οποίο ο Όντεν είχε λάβει μέρος για λίγο, βρισκόταν στον τρίτο (και τελευταίο) χρόνο του. Οι φασίστες κέρδιζαν και η υπεράσπιση της Ισπανικής Δημοκρατίας, μειωνόταν. Όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα σήμερα» γράφει ο Πάκερ.

«Έχει περάσει ήδη ένας μήνας φρικτού πολέμου και ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι ότι ο κόσμος θα συνηθίσει και θα σταματήσει να νοιάζεται», είχε τουιτάρει η Ουκρανή φωτογράφος Γιάνα Μορόζοβα  στα τέλη Μαρτίου.

Η εικόνα του πολέμου θα «θολώσει»

«Ο χρόνος δεν  είναι με το μέρος της Ουκρανίας», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Πάκερ. «Εάν ο πόλεμος διαρκέσει μήνες, θα γίνει ακόμη πιο μακρινός για τους Αμερικανούς που παρακολουθούν από απόσταση. H ηθική τους κατά του πολέμου θα αρχίσει να θολώνει», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Μερικοί θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθεί κάποιος να διαχωρίσει κανείς την προπαγάνδα από την αλήθεια» καθώς θα επικρατήσει η λογική του "όλοι ίδιοι είναι". Θα αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πληρώσουν 5 δολ. ή 6 δολ. το γαλόνι για καύσιμα. Καθώς πλησιάζουμε, δε, στις ενδιάμεσες εκλογές (τον Νοέμβριο του 2022), οι Ρεπουμπλικάνοι θα χαρούν να δώσουν έμφαση σε αυτά τα ζητήματα και να τα χρεώσουν στο κυβερν'ον κόμμα».

Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία καταλήξει να θεωρεταιε υρωπαϊκή υπόθεση, ως ένας πόλεμος για τις σφαίρες επιρροής και το φυσικό αέριο, ή ως απόδειξη της υποκρισίας της Δύσης, τότε το αμερικανικό κοινό θα σταματήσει να ενδιαφέρεται», προειδοποιεί ο Πάκερ, υπογραμμίζοντας ότι το διακύβευμα του πολέμου θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση ξεκάθαρο στα μάτια των πολιτών της Δύσης...
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ