2022-04-14 23:25:35
Φωτογραφία για Θρίλερ με το ρωσικό καταδρομικό Moskva: Βυθίστηκε λέει η Ουκρανία, καίγεται αλλά είναι στην επιφάνεια, λένε οι ΗΠΑ
Η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva ("Μόσχα"), "βυθίστηκε" σύμφωνα με την Daily Mail, πράγμα που αρνείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η ουκρανική πλευρά λέει "βυθίζεται".

Σύμφωνα με το CNN, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, "είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας", ενώ το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για "μεγάλο χτύπημα" στις δυνάμεις της Μόσχας που τα έχουν βρει σκούρα με την ουκρανική αντίσταση, 50 περίπου μέρες μετά την έναρξη της εισβολής. 

"Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκένωσε το πλοίο", ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος, αξιωματούχος του Υπ. Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Moskva καίγεται, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά, ενώ πλέει αργά προς τη Σεβαστούπολη, κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη της Ουκρανίας στην Κριμαία.


"Η εκτίμησή μας είναι ότι παλεύουν ακόμη με τη φωτιά επί του πλοίου", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου έχει υποστεί, κατά την εκτίμηση των ΗΠΑ, "σοβαρή ζημία".

Ουκρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο: "Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο", είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για "έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας". "Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν", είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται "510 μέλη πληρώματος".

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι βυθίστηκε.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό "Moskva” με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune προκαλώντας του μεγάλες ζημιές, ενώ πρόσθεσε ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει αρχίσει να βυθίζεται. Σε ανάρτησή της στο Facebook η νότια στρατιωτική διοίκηση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο "Moskva” ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει. "Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό Moskva διατηρεί την πλευστότητά του", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος. "Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι", συνέχισε το υπουργείο. Το πλήρωμα του "Moskva” έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ "ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί", διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στο CNN ότι υπήρξε "έκρηξη" στο ρωσικό πλοίο, αλλά πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πουν εάν χτυπήθηκε από πύραυλο.

Από όσα δημοσιεύει η Daily Mail η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποίησε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσει την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από μια παράκτια συστοιχία να περάσουν κρυφά.

Χτύπησαν το πλοίο στην αριστερή πλευρά, ισχυρίστηκαν οι πηγές, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση. Οι ασταθείς συνθήκες στη θάλασσα σε συνδυασμό με την κλίση σήμαιναν ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει νερό. Λόγω των φόβων ότι τα πυρομαχικά του πλοίου θα μπορούσαν να εκραγούν, το Moskva εκκενώθηκε και τώρα έχει βυθιστεί, πρόσθεσαν οι πηγές της βρετανικής εφημερίδας.

Ο ρωσόφωνος  λογαριασμός του πρακτορείου Anadolu στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στο Moskva. 

Το καταδρομικό Moskva παραμένει σε εγρήγορση, με τον κύριο πυραυλικό οπλισμό του άθικτο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. "Το Moskva παραμένει σε εγρήγορση. Ο κύριος πυραυλικός οπλισμός δεν έχει υποστεί ζημιές. Το πλήρωμα του καταδρομικού απομακρύνθηκε στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονται στην περιοχή", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava ("Δόξα"). Άλλαξε όνομα ("Μόσχα") μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ