2022-04-16 00:54:24
Φωτογραφία για Βερβένα. Ένα πολύ όμορφο καλλωπιστικό για γλάστρες και παρτέρια.
Η εντυπωσιακή Βερβένα για να προσθέσετε έντονο χρώμα σε καλοκαιρινές γλάστρες και παρτέρια. 

   

Γενικά χαρακτηριστικά

Ανθοφόρα πόα με καταγωγή από την Βόρεια και Νότια Αμερική. 

Στην οικογένεια Verbenaceae όπου ανήκει το συγκεκριμένο καλλωπιστικό ανήκουν περισσότερα από 150 είδη που διαφέρουν τόσο μορφολογικά όσο στην διάρκεια ζωής κάθε φυτού, αφού κάποιες ποικιλίες είναι ετήσιες ενώ άλλες πολυετείς. 

Το ύψος της Βερβένας, αν φυτευθεί στο έδαφος μπορεί να ξεπεράσει το 1 - 1,50 με περίπου αντίστοιχη και παράπλευση ανάπυξη.

Φυτά σε γλάστρες παρουσιάζουν μικρότερη κρεμοκλαδή ανάπτυξη.

Η Βερβένα ανήκει στα είδη που μπορούν να φυτευθούν σε παρτέρια και δοχεία φύτευσης ενώ συχνά χρησιμοποιείται ως φυτό εδαφοκάλυψης. 

Ιδανικό φυτό και για φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια. 

Τα σκουροπράσινα και οδοντωτά στις άκρες τους φύλλα φύονται αντικρυστά κατά μήκος των βλαστών στην κορυφή των οποίων εμφανίζονται  οι συστοιχίες των λουλουδιών που σχηματίζουν μικρά ομπρελοειδή μπουκέτα. 


Τα λουλούδια της Βερβένας έχουν λευκό, ροζ, μωβ, κόκκινο ή ελαφρά μπλε απόχρωση ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι υβριδικές δίχρωμες ποικιλίες. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για την Βερβένα ένα κοινό φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση, καθώς ανήκει στα είδη που δεν έχουν ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις.   

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας και ζεστές θέσεις, διαφορετικά η ανθοφορία της είναι μειωμένη. Θα πρέπει επίσης να προστατεύεται από σημεία με έντονο αέρα. 

Πότισμα:  Φυτό με σχετική αντοχή στην ξηρασία, χρειάζεται μέτριο πότισμα,  κάθε 3-4 ημέρες από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, για φυτά τοποθετημένα στο έδαφος.

Φυτά σε γλάστρες χρειάζονται πότισμα στην διάρκεια του καλοκαιριού κάθε 2-3 ημέρες, ενώ αν τοποθετήσετε την Βερβένα σε κρεμαστές γλάστρες πλήρως εκτεθειμένες στον ήλιο, πιθανώς τις ημέρες με ιδιαίτερη ζέστη να χρειάζεται ελαφρύ πότισμα σχεδόν καθημερινά. 

Το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ενώ στα φυτά σε γλάστρα  αδειάζετε το νερό στο πιατάκι, ώστε εκτός από το επιφανειακό χώμα και οι ρίζες να στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων. 

Φυτά σε γλάστρες όπως και φρεσκοφυτεμένα φυτά, έως να εγκλιματιστούν πλήρως στις θέσεις τους, χρειάζονται ελαφρά περισσότερο νερό αλλά χωρίς το χώμα να διατητείται μόνιμα νωπό. 

Κλάδεμα: Το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο παρά μόνο αν θέλετε να διατηρήσετε το φυτό σε πιο χαμηλό ύψος και με πιο συμπαγές σχήμα.  

Για να έχει η ανθοφορία της διάρκεια θα πρέπει να κόβονται τα μαραμένα λουλούδια.

Λίπανση: Η συστηματική λίπανση είναι απαραίτητη για έντονη και παρατεταμένη ανθοφορία.

Χρησιμοποιείστε ένα ενισχυτικό για καλλωπιστικά, κάθε 30-40 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης και έως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις στα διαστήματα που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.   

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Βερβένα ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού και σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ακόμη και πολυετείς ποικιλίες μετά 2-3 χρόνια συχνά μαραίνονται ή δεν παρουσιάζουν νέα ανθοφορία. 

 

Ο πιο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμούς της Βερβένας είναι με σπόρους, αν και νέα φυτά μπορούν να δημιουργηθούν και με μοσχεύματα και με διαίρεση των ριζωμάτων. 

Από τα αρχές της άνοιξης, εκτός από σπόρους, στα φυτώρια θα βρείτε και έτοιμα φυτά Βερβένας για να προσθέσετε έντονο χρώμα  στον καλοκαιρινό κήπο ή το μπαλκόνι σας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ