2022-05-05 08:34:48
Φωτογραφία για Ένα πανέμορφο λουλούδι για εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
Οι εντυπωσιακές Αμαρυλλίδες που ανάλογα με το είδος τους θα στολίσουν πραγματικά τον κήπο, το μπαλκόνι σας ή το εσωτερικό του σπιτιού με τα πανέμορφα λουλούδια τους. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Βολβώδες χειμερινής ανθοφορίας που ανήκει στο γένος Hippeastrum με καταγωγή απο την Ν.Αμερική και περιλαμβάνει εκατοντάδες ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στις αποχρώσεις του λουλουδιών, που μπορεί να έχουν λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, μπορντώ, πρασινωπό, κίτρινο ή ροζ χρώμα, με πιο εντυπωσιακές τις υβριδικές δίχρωμες ποικιλίες.

Το είδος που βοτανολογικά αναφέρεται ως Amaryllis belladonna είναι διαφορετικό, κατάγεται από την Ν.Αφρική και παράγει άνθη ροζ χρώματος. Φυτεύεται αρχές της άνοιξης και η περίοδος ανθοφορίας του διαρκεί από το τέλος του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο, σε αντίθεση με τις Αμαρυλλίδες Hippeastrum που φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν από τις αρχές του χειμώνα έως την άνοιξη. 


Η βλαστοί της Αμαρυλλίδας έχουν όρθια ανάπτυξη και το ύψος των βλαστών κυμαίνεται στα 30-40cm. Στην κορυφή κάθε βλαστού αναπτύσσονται από 4-6 άνθη αστεροειδούς σχήματος άνθη που σε διάμετρο, ανάλογα με την ποικιλία, μπορούν και να ξεπερνούν τα 20cm.

Τα φύλλα που εκφύονται από την βάση του βολβού είναι λεπτά, λογχοειδή και με μήκος 30-40cm. 

Αν και καλλιεργείται κυρίως ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά και σε εξωτερικό περιβάλλον, αρκεί να τοποθετηθεί σε φωτεινό αλλά προστατευμένο σημείο και χωρίς άμεση έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

H Amaryllis belladonna με τα ροζ άνθη, καλλιεργείται κυρίως ως φυτό εξωτερικού χώρου τοποθετημένη σε σημεία προστατευμένα κυρίως από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού.

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για το Αμαρυλλίδα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου ανάλογα με το είδος και τον χώρο που θα φυτέψετε του βολβούς.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε συνθήκες ηλιοφάνειας αλλά χωρίς άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα η γλάστρα της θα πρέπει να περιστρέφεται, έτσι ώστε τα ανθικά στελέχη να αναπτύσσονται κατακόρυφα χωρίς να αποκτούν κλίση προς την κατεύθυνση του φωτός. 

Φύτευση των βολβών: Το σημαντικότερο στην διαδικασία φύτευσης της Αμαρυλλίδας σε γλάστρα είναι ότι αυτή θα πρέπει να είναι μόνο 5-6cm μεγαλύτερη από την διάμετρο των βολβών, ώστε αυτοί να είναι "στριμωγμένοι" στο δοχείο φύτευσης.

Τοποθετείστε τους βολβούς στο γλαστράκι, στο πριν θα έχετε προσθέσει μια στρώση χαλίκι για καλή  αποστράγγιση και αφράτο φυτόχωμα, έτσι που ένα μικρό μέρος του βολβού να εξέχει από την επιφάνεια του χώματος. 

Η καλλιέργεια της Αμαρυλλίδας, όπως και πολλών από τα βολβώδη είδη, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσα σε νερό, αντί για χώμα. 

Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό βάζο καλλιέργειας βολβών σε νερό, που βοηθά ώστε μόνο οι ρίζες και ένα μικρό τμήμα του βολβούνα βρίσκονται μέσα στο νερό ώστε αυτός να μην σαπίσει και αλλάζετε το νερό κάθε 3-4 ημέρες.   

Πότισμα:  Η Αμαρυλλίδα έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα στο αρχικό στάδιο φύτευσης του βολβών και από ελαφρά εντονότερη υγρασία στην διάρκεια σχηματισμού των λουλουδιών. 

Ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα και με την θέση που έχετε τοποθετήσει την Αμαρυλλίδα και πάντα αφού το χώμα της έχει στεγνώσει.

Κλάδεμα: Η Αμαρυλλίδα δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν μαραμένων - ασθενικών φύλλων. 

Όταν ξεραθούν πλήρως τα άνθη κόψτε το επίγειο τμήμα του φύτου και βγάλτε τους βλαστούς από το χώμα. Καθαρίστε τους από το χώμα, αφήστε για μερικές μέρες σε ένα σκιερό σημείο να στεγνώσουν πλήρως και αποθηκεύστε σε χάρτινες σακούλες ή κουτιά για να τους φυτέψετε ξανά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 

Λίπανση: Χωρίς να είναι της είναι απολύτως απαραίτητο ένα κοκκώδες ή υγρό λίπασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά ενισχύει την ανθοφορία της.

Ξεκινείστε τις λιπάνσεις ένα μήνα μετά την φύτευση των βολβών και επαναλαμβάνετε έως το τέλος της ανθοφορίας κάθε 4-5 εβδομάδες. 

Πολλαπλασιασμός

Ο ευκολότερος τρόπος πολλαπλασιασμούς της Αμαρυλλίδας είναι μέσω των βολβιδίων που αναπτύσσονται παράπλευρα του κεντρικού βολβού. Μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας αφαιρέστε με μαχαίρι τα βολβίδια που έχουν αναπτυχθεί αρκετά και φυτέψτε σε γλαστράκια με εμπλουτισμένο φυτόχωμα.

Η Αμαρυλλίδα είναι δυνατόν να αναπαραχθεί και με τους μικρούς μαύρους σπόρους που περιέχονται στα λουλούδια της. Όμως η διαδικασία δεν είναι πάντα επιτυχής αφού κάποιες ποικιλίες παράγουν μη γόνιμους σπόρους, ενώ σπόροι υβριδικών ποικιλίων συχνά δημιουργούν φυτά διαφορετικής απόχρωσης σε σχέση με το μητρικό. 

Σε μεγάλα ανθοπωλεία και φυτώρια εκτός από έτοιμα φυτά θα βρείτε ποικιλίες βολβών Αμαρυλλίδας για να προσθέσετε στο εσωτερικό του σπιτιού, τον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αυτό λουλούδι. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ