2022-05-12 08:30:54
Φωτογραφία για Καλσεολάρια. Ένα φυτό με μοναδικής ομορφιάς λουλούδια
Η ιδιαίτερη Καλσεολάρια με τα πολύ όμορφα και ασυνήθιστου σχήματος λουλούδια, ένα φυτό κατάλληλο για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους.  

Γενικά χαρακτηριστικά



Calceolaria το βοτανολικό όνομα του γένους, που περιλαμβάνει περισσότερα από 700 επιμέρους είδη, και με καταγωγή από την Λατινική Αμερική και κυρίως την Χιλή και το Μεξικό όπου συναντάται ως αυτοφυές.

Ετήσια ή πολυετής πόα, ανάλογα με το είδος, η Κανσεολάρια είναι κατά βάση φυτό θερμοκηπίου. Χρειάζεται δηλαδή έμμεσο ηλιακό φως, υγρασία και όχι υπερβολική ζέστη.

Οι υβριδικές ποικιλίες που διατίθενται για ερασιτεχνικές καλλιέργειες ευδοκιμούν τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό προστατευμένο χώρο.

Κατάλληλη για φύτευση κυρίως σε γλάστρες, όμως μπορεί να τοποθετηθεί και σε ημισκιερά σημεία κήπων, σε θέσεις κάτω από δέντρα όπως και σε προστατευμένα από τον ήλιο και τον έντονο αέρα μπαλκόνια 


Το ύψος του φυτού διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και στις κανονικές φτάνει τα 80-90cm με περίπου 30cm παράπλευρη ανάπτυξη, ενώ οι νάνες υβριδικές ποικιλίες δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 15-20cm.

Το  φύλλωμα είναι συμπαγές, αποτελούμενο από σχετικά μεγάλου μεγέθους δερματώδη φύλλα που διαθέτουν ελαφρά χνουδωτή υφή.

Η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα πολύ ιδιαίτερης μορφολογίας λουλούδια που μοιάζουν αρχικά με πλατιές "φούσκες" και έως την ολοκλήρωση του χρόνου ζωής του αποκτούν στρογγυλό σχήμα.

Τα άνθη, ανάλογα με την ποικιλία, είναι μονόχρωμα σε αποχρώσεις κίτρινου, κόκκινου, ή πορτοκαλί, ενώ πιο εντυπωσιακή όψη έχουν οι δίχρωμες ή και τρίχρωμες ποικιλίες με μικρές ραβδώσεις και στίγματα στις ίδιες αποχρώσεις. 

Φροντίδα

Χώμα: Επιλέξτε για την Καλσεολάρια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί. 

Θέση: Για την ανθοφορία της χρειάζεται φως αλλά όχι άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία που έχει σαν αποτέλεσμα τα εγκαύματα του φυλλώματος και τον σταδιακό μαρασμό του φυτού. 

Ιδανικά σημεία για την Καλσεολάρια είναι οι θέσεις όπου δέχεται έμμεσα πρωινό ή απογευματινό ήλιο, ενώ σε περιόδους με ακραία υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να μεταφέρεται σε προστατευμένο και πιο δροσερό σημείο.

Σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να τοποθετηθεί και σε σημεία κάτω από δέντρα ή γενικά προστατευμένα από τον ήλιο από άλλα μεγαλύτερου μεγέθους φυτά. 

Πότισμα:  Όπως όλα τα τροπικά είδη έχει ανάγκη από έντονη υγρασία, όμως ταυτόχρονα το χώμα στις ρίζες δεν θα πρέπει να είναι μόνιμα έντονα νωπό, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμά τους.

Ανάλογα και με την θέση της η Καλσεολάρια χρειάζεται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα τους ζεστούς μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Φυτά σε δροσερό εσωτερικό χώρο που διατηρούν περισσότερο την υγρασία του χώματος, απαιτούν λίγο πιο αραιό πότισμα. 

Κατά την διαδικασία του ποτίσματος κατευθύνετε το νερό αποκλειστά στο χώμα, ώστε να μην βρέχονται τα λουλούδια της, ενώ στις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού την ευνοεί ιδιαίτερα και το ψέκασμα των φύλλων με δροσερό νερό.  

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν μαραμένων - ασθενικών βλαστών και κόψιμο των λουλουδιών όταν αυτά ολοκληρώσουον τον κύκλο ζωής τους.

Λίπανση: Ένα υγρό ενισχυτικό σκεύασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά, μία φορά τον μήνα, στην διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα βοηθά την γενική ανάπτυξη και ευρρωστία του φυτού. Αποφύγετε λιπάνσεις από την στιγμή που θα αρχίσουν να σχηματίζονται τα πρώτα άνθη και έως το τέλος της ανθοφορίας. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Καλσεολάρια σε εξωτερικούς χώρος ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης και έως περίπου το τέλος του καλοκαιριού.

Φυτά σε εσωτερικούς χώρους και κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες ανθοφορίες και μπορεί να διαθέτουν λουλούδια ακόμη και στην διάρκεια του χειμώνα.  

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους στο τέλος της άνοιξης ή το καλοκαίρι.

Οι σπόροι φυτεύονται σε προστατευμένο από τον ήλιο σπορείο και μετά 2-3 εβδομάδες, όπου και βλασταίνουν, τα νέα φυτά μπορούν να μεταφερθούν σε μικρά γλαστράκια. 

Η Καλσεολάρια δεν είναι από τα πιο γνωστά καλλωπιστικά είδη, όμως σε μεγάλα φυτώρια και ανθοπωλεία θα βρείτε σπόρους αλλά και έτοιμα φυτά για να ομορφύνετε τον κήπο, το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο με τα έντονα χρώματα και τα πολύ ιδιαίτερης όψης λουλούδια της. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ