2022-05-17 18:13:09
Φωτογραφία για DIY Ψηφιδωτό τραπέζι



΄Ενας όχι δύσκολος τρόπος για να ανανεώσετε την όψη κάθε τύπου και σχήματος τραπεζιού εξωτερικών αλλά και εσωτερικών χώρων, δημιουργώντας στην επιφάνεια του ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό. 



Θα χρειαστείτε:

- Ψηφίδες σε διάφορες αποχρώσεις 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένες ψηφίδες, που διατίθενται σε καταστήματα με είδη για χόμπυ - DIY ή πλακάκια αποτελούμενα από ψηφίδες που μπορούν να αποσπαστούν από το δίχτυ που τις συγκρατεί στην πίσω τους πλευρά

- Κόλλα PVA (υγρή ατλακόλ)

- Αρμόστοκο

- Φύλλα λευκού χαρτιού



1 Αρχικά κολήστε με την κόλλα τα φύλλα χαρτιού στο τραπέζι, έτσι που να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνειά του.

Είναι μια προαιρετική διαδικασία, που χρησιμοποιείται κυρίως για ψηφιδωτά πάνω με μεταλλικές ή λουσταρισμένες επιφάνειες και βοηθά την μετέπειτα τοποθέτηση των ψηφίδων, δημιουργώντας ένα υπόστρωμα περισσότερο απορροφητικό. 


Ένας εναλλακτικός τρόπος για μεταλλικά ή λουστραρισμένα τραπέζια είναι, πριν ξεκινήσετε την κατασκευή,  να περάσετε την επιφάνειά τους με αστάρι. 

2  Ξεκινείστε να κολλάτε με την κόλλα τις ψηφίδες, αρχίζοντας από το εξωτερικό πλαίσιο του τραπεζιού και σύμφωνα με το σχέδιο που έχετε επιλέξει. 

Για ένα πετυχημένο αποτέλεσμα, χωρίς η ποσότητα κόλλας να δημιουργεί πρόβλημα, τοποθετείτε κόλλα στο πίσω μέρος ψηφίδας και όχι και στην επιφάνεια του τραπεζιού.

Ανάμεσα τόσο στις ψηφίδες όσο και στις σειρές τους θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό, το οποίο στο τελικό στάδιο της κατασκευής θα καλυφθεί με τον αρμόστοκο. 

Αφού ολοκληρώσετε το σχέδιο αφήστε την κόλλα να στεγνώσει πλήρως, τουλάχιστον για 24 ώρες.

3 Αναμείξτε την σκόνη αρμόστοκου με νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Απλώστε με σπάτουλα τον αρμόστοκο επιμένοντας στα κενά σημεία ανάμεσα στις ψηφίδες που θα πρέπει να "γεμίσουν" πλήρως, ώστε η επιφάνεια του τραπεζιού μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής να είναι εντελώς επίπεδη σε όλα τα σημεία. 

Αφήστε μερικά λεπτά να "τραβήξει" ελαφρά ο αρμόστοκος, χωρίς όμως να στεγνώσει, και με νωπό και πολύ καλά βρεγμένο σφουγγάρι σκουπίστε την επιφάνεια του τραπεζιού. 

Επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές, ξεπλένοντας το σφουγγάρι, έτσι ώστε στο τέλος ο αρμόστοκος να έχει πλήρως αφαιρεθεί από την επιφάνεια των ψηφίδων και να παραμένει μόνο στα κενά ανάμεσά τους. 

Είναι ένας πολύ εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο, εκτός των άλλων, μπορείτε να δώσετε νέα ...ζωή σε κάθε τύπου και μεγέθους τραπέζι με παλιά - φθαρμένη επιφάνεια.  

Tips:

- Στο λευκό χαρτί ή στο στρώμα ασταριού -κατά το αρχικό στάδιο- μπορείτε αν σας εξυπηρετεί και να σχεδιάσετε το σχέδιο του ψηφιδωτού που έχετε επιλέξει -αν αυτό είναι περίπλοκο- ή να σημειώσετε ενδεικτικά το χρώμα για κάθε σειρά από ψηφίδες, ώστε στην συνέχεια να είναι ευκολότερη η όλη κατασκευή.  

- Ο εξ΄αρχής σχεδιασμός είναι, γενικά, από τα βασικά στοιχεία επιτυχίας ψηφιδωτών κατασκευών μεγάλου μεγέθους.

Ειδικά για κατασκευές με συμμετρικές και όχι ακανόνιστου σχήματος ψηφίδες, χρήσιμο είναι και το αρχικό μέτρημα της διαμέτρου (ή μήκους/πλάτους σε παραλληλόγραμμα-τετράγωνα τραπέζια) της επιφάνειας σε σχέση με το μέγεθος των ψηφίδων και ο υπολογισμός της σωστής απόστασης μεταξύ τους, έτσι ώστε στο τελικό αποτέλεσμα όλες οι σειρές να είναι συμμετρικές μεταξύ τους.

Ένας πρακτικός τρόπος για απόλυτα συμμετρικές κατασκευές είναι αφού δημιουργήσετε την πρώτη εξωτερική σειρά με μικρές ψηφίδες, στις σειρές με μεγαλύτερου μεγέθους ψφίδες αυτές να τοποθετούνται έτσι που το πλάτος της κάθε μίας να καλύπτει δύο μικρές, τις προηγούμενης ή επόμενης σειράς. 

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψηφίδες διαφορετικού μεγέθους αλλά θα πρέπει όλες να έχουν το ίδιο ύψος, ώστε η επιφάνεια του τραπεζιού να είναι επίπεδη χωρίς ανομοιομορφίες. 

- Η σκόνη αρμόστοκου διατίθεται σε όλα τα καταστήματα με είδη κιγκαλερίας σε ποικιλία αποχρώσεων, ώστε να επιλέξετε αυτή ταιριάζει περισσότερο στα χρώματα του ψηφιδωτού και ανάλογα με το αν επιθυμείτε ο αρμόστοκος να δημιουργεί έντονη αντίθεση ή να εναρμονίζεται με το χρώμα των ψηφίδων. 

ΠΗΓΗ:

hometalk

 


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ