2022-06-01 22:27:24
Φωτογραφία για Σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου… Ο ΟΣΕ θέλει, το Υπουργείο δεν εντάσσει δαπάνη!!! Η απάντηση στη Βουλή
Τον Σεπτέμβριο του 2021 η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Με ανακοίνωσή της μετέφερε την δέσμευση ότι «εντός του 2021 θα ξεκινήσουν οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023, με κόστος που θα αγγίξει τα 15,5 εκ. ευρώ».

Τον Οκτώβριο του 2021 συνάντηση με τον ίδιο Υφυπουργό είχε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας με αντικείμενο τις μελέτες για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου.

Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά ο βουλευτής Θεσπρωτίας στα κοινωνικά δίκτυα «πιβεβαιώθηκε ότι μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει από τον ΟΣΕ η διαδικασία των μελετών σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα».

Κάπως έτσι φτάσαμε στον Ιούνιο! Και η πραγματικότητα, όπως εξελίχθηκε απέχει πολύ από τις δεσμεύσεις του Υπουργείου.

Όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί οι μελέτες αλλά μάλλον είναι απίθανο να προκηρυχθούν καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης και όχι Υποδομών πρέπει να δεσμεύσει πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Όπως αναφέρει ο ΟΣΕ σε έγγραφο που έστειλε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε κατατεθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας- Ιωαννίνων και του λιμένα Ηγουμενίτσας, αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού διαδρόμου του κεντρικού δικτύου που συνδέει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με αυτό της Βόρειας Ευρώπης.

«Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας- Ιωαννίνων- Λιμένα Ηγουμενίτσας, χαρακτηρίζεται στο χάρτη των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών ως υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 εφόσον ανήκει στο κύριο Διευρωπαικό Δίκτυο Μεταφορών» σημειώνεται στο έγγραφο.

Στο παρελθόν είχε γίνει από τον ΟΣΕ η πρώτη φάση μελετών και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες για την δημοπράτησης της κατασκευής του έργου, ο Οργανισμός υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021 πρόταση ύψους 15,5 εκατομμυρίων στο CEF.

Η πρόταση έγινε δεκτή και τον Νοέμβριο του 2021 υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με αυτή η ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται στα τέλη του 2024.

Όμως Όμως «ο ΟΣΕ θα προχωρήσει στην προκήρυξη των μελετών εφόσον αποφασιστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ένταξη της δαπάνης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι προθέσεις του Υπουργείου είναι άγνωστες και μάλλον το εγχείρημα καθίσταται δύσκολο με τον περιορισμό πόρων που έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

epiruspost.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ