2022-06-02 17:34:58
Φωτογραφία για Το μεγαλύτερο έργο υποδομής της Ρωσίας – Σιδηροδρομικά δίκτυα Άπω Ανατολής με ασιατική συνδεσιμότητα
Προτάσεις 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για δύο σιδηροδρομικά έργα και μια γέφυρα στο νησί Σαχαλίνη υποβλήθηκαν στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Gazprombank της Ρωσίας και η BTS-Most με έδρα τη Σιγκαπούρη , μια κατασκευαστική εταιρεία με Πρόεδρο τον Ruslan Baisarov , ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να τους παραχωρήσει το μεγαλύτερο έργο υποδομής της Ρωσίας, την επέκταση της κύριας γραμμής Baikal-Amur (BAM) και του Trans-Siberian. Σιδηρόδρομος (Transsib). Σε συνδυασμό, αυτά θα παρείχαν ένα εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο σε όλη την Άπω Ανατολή Ρωσία και θα αύξαναν το εμπόριο Ρωσίας-Ασίας κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο επείγων χαρακτήρας του έργου οφείλεται στον επαναπροσανατολισμό των ρωσικών εξαγωγών και στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κέντρου παγκόσμιας ανάπτυξης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Το έργο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας και θα διευκολύνει την ανάπτυξη τεράστιων πόρων και την ανάπτυξη του οικονομικού δυναμικού των περιοχών», δήλωσε η Gazprombank, σημειώνοντας ότι είναι πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση έργων υποδομής στο τις αρχές των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η BTS-Most είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στη Ρωσία και έχει, μεταξύ άλλων, κατασκευάσει και τις δέκα σήραγγες στο BAM.

Οι δύο εταιρείες έστειλαν στον Πούτιν επιστολή με την οποία πρότειναν την παραχώρηση στις 29 Μαρτίου.

Με την ανακατασκευή των σιδηροδρόμων και την επέκταση των σημείων συμφόρησης (συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των δεύτερων σηράγγων Severomuisky και Kuznetsovsky) η ικανότητα διακίνησης των σιδηροδρόμων θα μπορούσε να αυξηθεί σε 260 εκατομμύρια-280 εκατομμύρια τόνους.

Ο Πούτιν κλήθηκε να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και «να επεξεργαστεί από κοινού τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των ανατολικών σιδηροδρόμων με το κλειδί στο χέρι με βάση το μοντέλο συμφωνίας παραχώρησης που υπογράφηκε με τους παραχωρησιούχους».

Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Όλεγκ Μπελοζέροφ να «εξεταστούν και να αναφέρουν»
. Το θέμα συζητήθηκε στις 31 Μαΐου σε συνεδρίαση της επιτροπής για έργα για την ανάπτυξη σιδηροδρομικών υποδομών στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, υπό την προεδρία του αναπληρωτή πρωθυπουργού Marat Khusnullin.

Η κλίμακα του έργου που επιδιώκει να υλοποιήσει η κοινοπραξία είναι τεράστια. Η πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή ή την ανακατασκευή των σηράγγων Severomuisky, Kodarsky και Kuznetsovsky, καθώς και μια γέφυρα στον ποταμό Amur.

Η εκτίμηση του προϋπολογισμού για το έργο δεν έχει ακόμη πλήρως αναλυθεί, ωστόσο οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι θα χρειαζόταν να επενδυθούν 2,55 τρισεκατομμύρια ρούβλια (44,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να επεκταθεί η ικανότητα διακίνησης αυτών των σιδηροδρόμων στους 240 εκατομμύρια τόνους, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου Severomuisky σήραγγα.

Εκτιμήσεις της Gazprombank και της BTS-Most, ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του έργου σιδηροδρόμων της Άπω Ανατολής θα είχε ως αποτέλεσμα οι εξαγωγές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να αυξηθούν κατά 8,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (134 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ή περίπου το 90% των ρωσικών εξαγωγών του 2021 στην ΕΕ). Η εξόρυξη ορυκτών πόρων αναμένεται να αυξηθεί κατά 220 εκατομμύρια τόνους έως το 2025, ενισχύοντας τα έσοδα της εξορυκτικής βιομηχανίας κατά 550 δισεκατομμύρια ρούβλια, (9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το εξαγωγικό δυναμικό της διακίνησης φορτίου στα λιμάνια της Άπω Ανατολής αυξάνεται κατά 180 δισεκατομμύρια ρούβλια ( 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ούτω καθεξής. Περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι θα χρειαστούν για να υλοποιηθούν τα σιδηροδρομικά έργα. Τόσο η Gazprombank όσο και η BTS-Most είναι έτοιμες να επενδύσουν 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (250 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για συμμετοχή στην παραχώρηση.

Το ρωσικό Υπουργείο Μεταφορών έχει υπογράψει εντολή για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για αυτό το θέμα και τη διερεύνηση όλων των επιλογών τους επόμενους δύο μήνες, αν και ο Khusnullin έδωσε εντολή στο Υπουργείο Μεταφορών, την RZD, την GPB και την BTS-Most να επεξεργαστούν όλα τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις για την ανάκτηση της επένδυσης στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας.

Μια άλλη σημαντική πρόταση παραχώρησης, για την κατασκευή γέφυρας στο νησί Σαχαλίνη , που κατατέθηκε από την MGR, εξετάστηκε επίσης σε αυτή τη συνάντηση. Αυτή η εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τον Mikhail Skigin και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το λιμάνι Poronaisk στη Σαχαλίνη. Το στοιχείο κόστους για αυτό είναι 676 δισεκατομμύρια ρούβλια (11 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Αυτά τα δύο πιθανά έργα βρίσκονται σε κάποια αντίθεση μεταξύ τους, καθώς ένα από τα επιχειρήματα της MGR είναι ότι η κατασκευή μιας γέφυρας θα ήταν κατά ένα τρίτο φθηνότερο από τον εκσυγχρονισμό των ανατολικών τμημάτων του BAM και του Transsib (λιμάνια Komsomolsk-Vanino και Volochayevka-Primorye).

Τελικά, η επιτροπή πρότεινε να εκτιμηθεί η εμπορευματική βάση για μια γέφυρα προς τη Σαχαλίνη και να συνεχιστεί η ανάπτυξη του λιμένα Poronaisk ως βάσης για τη Βόρεια θαλάσσια διαδρομή. Οι αποφάσεις σχετικά με αυτές τις προτάσεις θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούλιο σχετικά με τη μορφή για την τρίτη φάση του εκσυγχρονισμού του BAM και του Transsib.

russia-briefing.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ