2022-06-20 00:09:28
Φωτογραφία για Διχόνδρα. Το εναλλακτικό γκαζόν που χρειάζεται λίγο πότισμα και καθόλου κούρεμα
Η Διχόνδρα αποτελεί την πιο δημοφιλή εναλλακτική επιλογή χλοοτάπητα, αντί για το κλασσικό γκαζόν, ενώ εκτός από φυτό εδαφοκάλυψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρεμοκλαδές με ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη για διακόσμηση κήπου και διαμόρφωση τοπίου. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Dichondra repens η βοτανολογική ονομασία της ενώ συχνά, λόγω της μορφολογίας των φύλλων της, αναφέρεται και ως "Τριφυλλάκ"ι. 

Το μοναδικό πλατύφυλλο είδος χλοοτάπητα με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του κλασσικού γκαζόν, όπως η πολύ μικρότερη ανάγκη του σε νερό και το ότι δεν απαιτεί κούρεμα.

Η Διχόνδρα είναι ιδανική για εδαφοκάλυψη ημισκιερών - σκιερών σημείων, για φύτευση σε σημεία ανάμεσα σε πλακοστρώσεις, κάτω και γύρω από δέντρα, για εδαφοκάλυψη σε σκιερά παρτέρια και γενικά για χρήση σε "απάτητες" περιοχές κήπων και σημεία με λιγοστή ηλιοφάνεια, όπου το συμβατικό γκαζόν συνήθως δεν ευδοκιμεί ικανοποιητικά. 


Τα νεφροειδούς σχήματος φυλλαράκια της έχουν έντονο πράσινο χρώμα και αναπτύσσονται σε στόλωνες (παράπλευροι βλαστοί παράλληλοι προς την επιφάνεια του εδάφους) δημιουργώντας έναν πυκνό και χαμηλού ύψους χλοοτάπητα που φτάνει τα 5-10 cm σε σημεία με ήλιο και ελαφρά ψηλότερο, μέχρι και 15cm, όταν βρίσκεται σε σκιά. 

Όταν εγκατασταθεί πλήρως είναι ιδιαίτερα ανθεκτική τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως ευδοκιμεί πολύ πιο ικανοποιητικά σε περιοχές όπου τον χειμώνα δεν επικρατούν συνθήκες παγετού και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Επίσης δεν ενδείκνυται για καλλιέργεια σε παράκτιες τοποθεσίες, καθώς η αλατότητα τόσο του εδάφους όσο και της ατμόσφαιρας επηρεάζουν δυσμενώς την ανάπτυξή της.  

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη αποκτά η Διχόνδρα και φυτεμένη ως κρεμοκλαδές σε γλάστρες τοποθετημένες σε ψηλά σημεία, σε ψηλά τσιμεντένια παρτέρια, βραχόκηπους ή και ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια. 

Μπορεί επίσης να φυτευθεί συμπμληρωματικά σε γλάστρες - ζαρντινιέρες με κάθε είδους φυτά, για κάλυψη του χώματος και συγκράτηση της υγρασίας. 

Φροντίδα

Χώμα: Σε αντίθεση με άλλα είδη χλοοοτάπητα ευδοκιμεί ακόμη και σε φτωχά ή βραχώδη εδάφη.  

Η προετοιμασία του εδάφους (απομάκρυνση πετρών-ζιζανιοκτονία-λίπανση) πριν την φύτευση είναι ακριβώς ίδια με εκείνη για σπορά - τοποθέτηση κάθε είδους χλοοτάπητα. 

Θέση: Αναπτύσσεται περισσότερο ικανοποιητικά σε ημισκιερές  ή σκιερές θέσεις. 

Πότισμα:  Το επιφανειακό και πυκνό ριζικό της σύστημα συγκρατεί την υγρασία περισσότερο από το συμβατικό γκαζόν, έτσι χρειάζεται λιγότερο πότισμα. Ειδικά αν είναι φυτεμένη σε σκιά η Διχόνδρα στην διάρκεια του χειμώνα, του φθινοπώρου και έως τα τέλη της άνοιξης μπορεί να μην χρειαστεί και καθόλου πότισμα, αν επικρατούν κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης.

Τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα κάθε 2-3 ή κάθε 3-4 ημέρες ανάλογα με την ηλιοφάνεια που επικρατεί στο σημείο που βρίσκεται και τις γενικές κλιματολογικές συνθήκες.

Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και έως την πλήρη εγκατάστασή της απαιτεί ελαφρά περισσότερο πότισμα. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα - κούρεμα. 

Λίπανση: Ένα ειδικό ενσιχυτικό σκεύασμα για χλοοτάπητες ευνοεί σημαντικά την ανάπτυξή της. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Προς το τέλος της άνοιξης και στην διάρκεια του καλοκαιριού η Διχόνδρα εμφανίζει πολύ μικροσκοπικά λευκά ανθάκια.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους, που φυτεύονται τέλος της άνοιξης ή το καλοκαίρι, όσο επικρατούν κανονικές και όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι σπόροι βλασταίνουν περίπου σε 2-3 εβδομάδες. 

Κάθε 2-3 χρόνια όταν ο τάπητας που δημιουργεί η Διχόνδρα αρχίζει να εμφανίζει κενά σημεία μπορεί να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική σπορά, αφού πριν προστεθεί φυτόχωμα - κομπόστ.

Σε όλα τα φυτώρια που διαθέτουν χλοοτάπητες θα βρείτε και σπόρους Διχόνδρας, για να δημιουργήσετε στον κήπο σας έναν μειωμένης φροντίδας και εξαιρετικά πυκνό τάπητα! 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ