2022-06-20 08:21:26
Φωτογραφία για Η MICROSOFT ΘΕΤΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΩΣ BOOT DRIVE ΩΣ ΤΟ 2023



 Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη ενημέρωση από την εταιρεία ανάλυσης του κλάδου αποθήκευσης δεδομένων Trendfocus αναφέρει, ότι διάφοροι OEMs (Original Equipment Manufacturer) αποκάλυψαν ότι η Microsoft έχει αρχίσει να τους ασκεί πιέσεις για να εγκαταλείψουν τους σκληρούς δίσκους ως κύριες μονάδες αποθήκευσης στα προ-συναρμολογημένα συστήματα Windows 11 τους και αντ’ αυτού να χρησιμοποιούν μονάδες SSD. Η προθεσμία για τη μετάβαση έχει οριστεί για το 2023.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες της Microsoft δεν δικαιολογούνται με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 ενώ φαίνεται πως αρκετοί OEMs δεν βιάστηκαν να τηρήσουν τις… προθεσμίες. Η ιστοσελίδα Tom’s Hardware απευθύνθηκε στην Microsoft για να σχολιάσει το θέμα, ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι να μοιραστεί σχετικά με αυτό το θέμα».

Στην πιο πρόσφατη λίστα με τις απαιτήσεις hardware της Microsoft για τα Windows 11 απαιτείται η ύπαρξη μίας μονάδας αποθήκευσης 64GB ή μεγαλύτερης χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη κάποιου Solid State Drive ειδικά δεν αποτελεί ελάχιστη απαίτηση για μία τυπική εγκατάσταση του τελευταίας γενιάς λειτουργικού συστήματος της εταιρείας. Η Microsoft ωστόσο επισημαίνει ότι για την εκτέλεση των λειτουργιών «DirectStorage» και «Windows Subsystem for Android» απαιτείται χρήση SSD. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο -τουλάχιστον για όλους τους χρήστες- να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Επί του παρόντος, δεν είναι σαφές αν η Microsoft σκοπεύει ή όχι να αλλάξει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα Windows 11 από το 2023 λαμβάνοντας υπόψη τη μετάβαση σε SSD από HDD για τα προ-συναρμολογημένα/ προ-διαμορφωμένα συστήματα υπολογιστών από τους διάφορους OEMs.

Η κίνηση να ωθήσει τους OEMs να προχωρήσουν στην υϊοθέτηση των SSDs αντί για τους τυπικούς σκληρούς δίσκους (HDDs) όσον αφορά στην εκκίνηση (boot) μοιάζει λογική από άποψη απόδοσης – είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τα solid state drives είναι πολύ ταχύτερα από τους σκληρούς δίσκους για τα λειτουργικά συστήματα, προσφέροντας μία περισσότερο ομαλή και υψηλότερης απόκρισης εμπειρίας χρήσης. Ήδη, πολλοί φορητοί και επιτραπέζιοι υπολογιστές διατίθενται με SSD στον ρόλο της μονάδας εκκίνησης με αρκετά μοντέλα να χρησιμοποιούν μία δεύτερη μονάδα αποθήκευσης μεγαλύτερης χωρητικότητας όπως έναν σκληρό δίσκο για την αποθήκευση δεδομένων όπως φωτογραφιών, αρχείων βίντεο κ.ά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα φορητοί υπολογιστές, που προσφέρονται με -ειδικά σε αναπτυσσόμενες/αναδυόμενες αγορές- που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σκληρό δίσκο ως μέσο εκκίνησης. Όπως πάντα, το πρόβλημα με τη μετάβαση όλων των συστημάτων σε μονάδες SSD από HDD καταλήγει στο κόστος:

Σύμφωνα με τον John Chen, αντιπρόεδρο της Trendfocus, John Chen, η αντικατάσταση ενός σκληρού δίσκου χωρητικότητας 1TB ισοδυναμεί από άποψη κόστους με έναν SSD 256GB, χωρητικότητα που οι περισσότεροι OEMs θεωρούν ότι δεν είναι επαρκής για τους περισσότερους χρήστες. Η εγκατάσταση από την άλλη ενός SSD χωρητικότητας 512GB θα «έβγαζε τον προϋπολογισμό εκτός ορίου» για τους υπολογιστές στην χαμηλότερη κατηγορία τιμής (αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα περιθώρια κέρδους, σε αυτή τη κατηγορία τιμής θα μειώνονταν δραστικά για τους OEM).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που είχαμε με διάφορους OEMs, η μετάβαση έπρεπε να ξεκινήσει φέτος αλλά τελικά μετατέθηκε για κάποια στιγμή του χρόνου (το δεύτερο εξάμηνο, κατά την άποψη μου, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η ακριβής ημερομηνία)» δήλωσε ο John Chen στην ιστοσελίδα Tom’s Hardware. «Οι OEMs προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τη Microsoft (π.χ. η μετάβαση στις αναπτυσσόμενες αγορές να γίνει από το 2024 ή η μετάβαση για τους επιτραπέζιους υπολογιστές να γίνει το 2024) ωστόσο τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά».

Η πλειοψηφία των υπολογιστών στις ανεπτυγμένες αγορές έχει ήδη μεταβεί στα SSDs όσον αφορά τις μονάδες εκκίνησης ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο John Chen επισημαίνει ότι ενδέχεται η Microsoft να κάνει κάποιες εξαιρέσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι οι desktop υπολογιστές με δύο μονάδες αποθήκευσης και οι gaming φορητοί υπολογιστές με SSD για μονάδα εκκίνησης και HDD για μονάδα αποθήκευσης θα είναι οι μόνοι υπολογιστές που θα κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά και θα διαθέτουν σκληρό δίσκο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι τιμές ανά gigabyte παραμένουν σημαντικά υψηλότερες στην περίπτωση των SSDs έναντι των παραδοσιακών σκληρών δίσκων. Αν και ένας OEM αγοράζει σε μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα να πληρώνει λιγότερα χρήματα εντούτοις είναι ενδεικτικό ότι ένα υψηλής απόδοσης NVMe SSD SK hynix Platinum P41 1TB διατίθεται για περίπου $0,14 το gigabyte, ένα οικονομικό SSD όπως το Crucial BX500 SSD 1TB (SATA) διατίθεται έναντι $0,08 το gigabyte ενώ ένας σκληρός δίσκος Seagate Barracuda 1ΤΒ στοιχίζει μόλις $0,05 ανά gigabyte.

Δεν είναι σαφές ποια μέτρα, αν υπάρξουν, θα λάβει η Microsoft αν δεν συμμορφωθούν οι OEMs με τις επιθυμίες της. Η Trendfocus υποστηρίζει ότι η μετάβαση θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση των HDDs το επόμενο έτος. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε την πτωτική τάση στις τιμές των SSDs να σταματά τώρα που οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους, οι σκληροί δίσκοι θα περιοριστούν σε εφαρμογές μαζικής αποθήκευσης. INSOMNIA.GR



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ