2022-06-22 08:36:39
Φωτογραφία για DIY Φωτιστικά από γυάλινα μπουκάλια  - βάζα
Κοινά γυάλινα μπουκάλια ποτών ή και με πιο ιδιαίτερα σχήματα και αποχρώσεις αλλά και γυάλες-βάζα με στόμιο κλπ. Όλα μπορούν να μετατραπούν σε πολύ όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά και να πάρουν πολλές διαφορετικές όψεις, ανάλογα όχι μόνο με το είδος του μπουκαλιού που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και εκείνο του καπέλου καθώς και τα επιπρόσθετα στοιχεία με τα οποία μπορείτε είτε να διακοσμήσετε εξωτερικά την επιφάνεια του μπουκαλιού ή να το ...γεμίσετε. 

Εκτός από ένα γυάλινο μπουκάλι  ή γυάλα θα χρειαστείτε ένα καλώδιο με ντουί και διακόπτη για φωτιστικό που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό. 

Το καλώδιο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τέτοιο φωτιστικό με δύο τρόπους: 

1. Είτε τρυπώντας το μπουκάλι σε ένα σημείο του κάτω πλάγιου μέρους του, απ΄όπου και θα περαστεί ή

2. Εξωτερικά, προσαρμόζοντας δηλαδή το ντουί στο στόμιο του μπουκαλιού και αφήνοντας το καλώδιο έξω από το μπουκάλι. 


Η επιλογή είναι βεβαίως θέμα γούστου πάντως σε διαφανή ή ανοιχτόχρωμα μπουκάλια όπως και σε περιπτώσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ιδιαίτερη γυάλα και την οποία δεν θέλετε να "καταστρέψετε" δημιουργώντας τρύπα στην επιφάνεια της η επιλογή του εξωτερικού καλωδίου, ειδικά αν το φωτιστικό τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο που έχετε την δυνατότητα να το "κρύψετε" όσο γίνεται, είναι προτιμότερη.

Για να τρυπήσετε το μπουκάλι θα χρειαστείτε ένα ειδικό τρυπάνι για γυαλί (με διαμάντι) που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εργαλεία, είδη για μαστορέματα κλπ.

Kοστίζει περίπου 4-5 ευρώ και προσαρμόζεται ακριβώς όπως τα αντίστοιχα για τσιμέντο ή ξύλο σε ένα κοινό ηλεκτρικό τρυπάνι.  

Ο τρόπος για να τρυπήσετε, γενικά, γυαλί δεν είναι κάτι δύσκολο απλώς είναι μια "αργή" διαδικασία αφού, για να αποφευχθεί το ράγισμα-σπάσιμο της επιφάνειας, για μια μικρή τρύπα θα χρειαστεί να περάσετε το τρυπάνι επί αρκετά λεπτά πάνω από το κυκλάκι που θα έχετε σχεδιάσει με μολύβι πάνω σε ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας εφαρμοσμένη πάνω στο σημείο που θέλετε να τρυπήσετε. Έτσι ώστε σιγά σιγά το γυαλί να "τριφτεί" έως ότου αποκολληθεί απόλυτα ίσια και ομοιόμορφα το κομμάτι που θέλετε. Δείτε τo στο video εδώ με ένα επαγγελματικό τρυπάνι, η διαδικασία δεν έχει καμιά διαφορά δουλεύοντας με ένα απλό οικιακό ηλεκτρικό δράπανο και τρυπάνι για γυαλί.

Ένας ...εναλλακτικός και ...βολικός τρόπος, γενικά για παρόμοιες κατασκευές με γυάλινα αντικείμενα, αν δεν θέλετε να το επιχειρήσετε εσείς είναι να ζητήσετε από ένα κατάστημα με τζάμια-καθρέφτες να κάνει τις τρύπες στα σημεία που θέλετε. 

Και κανονικά βάζα-γυάλες χωρίς στενό στόμιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιου τύπου κατασκευές αν χρησιμοποιήσετε ένα "καπάκι" πχ από φελλό πάνω στο οποίο θα προσαρμοστεί το ντουί του φωτιστικού. 

Τα φωτιστικά από γυάλινα διαφανή βάζα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά αν γεμίσετε το εσωτερικό τους με διακοσμητικά στοιχεία πχ αποξηραμένα λουλούδια, κοχύλια, άμμο, αντικέ αντικείμενα κλπ. 

Αγοράζοντας ντουί για ένα τέτοιο φωτιστικό καλό είναι να έχετε μαζί σας το μπουκάλι ή να έχετε μετρήσει με ακρίβεια την περίμετρο και το ύψος του στόμιου του μπουκαλιού, ώστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο μέγεθος-τύπο ντουί.

Για να στερεώσετε το ντουί στο χείλος του μπουκαλιού, αν χρειάζεται και δεν εφαρμόζει ακριβώς, θα χρησιμοποιήσετε  διάφανη σιλικόνη σε σωληνάριο.  

Διακοσμητικά τα φωτιστικά αυτού του είδους μπορούν να πάρουν πολλές μορφές ανάλογα με τις αποχρώσεις όλων των στοιχείων που θα χρησιμοποιήσετε και να αποκτήσουν όψη από απολύτως κλασσική έως εντελώς μοντέρνα.

Μια επίσης πρωτότυπη ιδέα για τέτοια "φωτιστικά", ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη γυάλα με ιδιαίτερο σχήμα και χρώμα, είναι αντί για ντουί και κανονική λάμπα να την γεμίσετε με μια ...σειρά led. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ