2022-06-25 07:29:57
Φωτογραφία για Διαμορφώσεις κήπων - εξωτερικών χώρων όταν το έδαφος παρουσιάζει υψομετρικές διαφορές



Οι κλίσεις και υψομετρικές διαφορές του εδάφους είναι ένα σύνηθες στοιχείο σε κήπους - περιβάλλοντες χώρους μονοκατοικιών και κυρίως εξοχικών σπιτιών, που αν αξιοποιηθεί με τις κατάλληλες ανά περίπτωση επιλογές από πρόβλημα μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για την γενική διαμόρφωση του χώρου. 

 

Σκαλιά ή χαμηλά τοιχία (πεζούλες) είναι οι συνηθέστερες λύσεις για την διαμόρφωση εξωτερικών χώρων με επικλινή σημεία, για την κατασκευή των οποίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε μορφής ακανόνιστες ή συμμετρικές φυσικές πέτρες ή χτιστές τσιμεντένιες κατασκευές. 



Το ποσοστό κλίσης του εδάφους αλλά και η συνολική επιφάνεια του χώρου είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την επιλογή διαμόρφωσης ανά περίπτωση, με τα σκαλιά να προτιμούνται σε περιπτώσεις μικρών - μέτριων υψομετρικών διαφορών και τα τοιχία-πεζούλες εκεί που η κλίση του εδάφους είναι εντονότερη. 


Εκτός του καθαρά λειτουργικού ρόλου σύνδεσης των περιοχών με διαφορά ύψους και την αισθητική τους προσφορά, οι "πεζούλες" συμβάλλουν σημαντικά στην συγκράτηση του εδάφους και την αποφυγή διάβρωσής του από τα νερά της βροχής.

Έτσι η ποιότητα του εδάφους όπως και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποτελούν επίσης καθοριστικά στοιχεία για την επιλογή του είδους διαμόρφωσης και των καταλληλότερων υλικών ανά περίπτωση.  

Οι ακανόνιστες πέτρες κάθε τύπου και μεγέθους είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για διαμορφώσεις εξεωτερικών χώρων με επικλινή σημεία και μπορούν να συνδυαστούν σε κατασκευές σκαλοπατιών και χαμηλών τοιχίων, βραχόκηπων κλπ. 

Αντίστοιχες κατασκευές από μπετόν, με την ίδια ακριβώς λειτουργική και αισθητική χρησιμότητα, επιλέγονται όταν η γενική αρχιτεκτονική του κτίσματος το επιβάλλει έτσι ώστε και ο περιβάλλον χώρος να εναρμονίζεται οπτικά ή σε περιπτώσεις που για την αποφυγή διάβρωσης του εδάφους οι τοποθετημένες επιφανειακά πέτρες -με μορφή πεζούλας/ξερολιθιάς- δεν επαρκούν. 

Το ξύλο είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαμορφώσεις εξωτερικού χώρου αυτής της μορφής για την δημιουργία σκαλοπατιών-παρτεριών ή για την κάλυψη του εδάφους.

Οι ξύλινες κατασκευές είναι  βεβαίως περισσότερο ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες και μειωμένης αντοχής στον χρόνο σε σχέση με τις πέτρες ή το μπετόν, όμως η αισθητική τους είναι ξεχωριστή. 

Συχνά ένα επικλινές σημείο είναι το μοναδικό για την διαμόρφωση ενός παρτεριού - κήπου, σε μικρής επιφάνειας περιβάλλοντες χώρους. 

Ανάλογα με το ποσοστό κλίσης της εδάφους αυτό θα πρέπει ανά σημεία να συγκρατηθεί με πέτρες, ανάμεσα στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν φυτά, δέντρα ή δοχεία φύτευσης. 

Φυτά με μειωμένες απαιτήσεις σε νερό είναι τα ιδανικότερα για φύτευση σε τέτοια σημεία, που είναι γενικά από τα καταλληλότερα για την δημιουργία άνυδρων κήπων μειωμένης φροντίδας όπως και για φύτευση Μεσογειακών καλλωπιστικών και βότανων, απόλυτα ταιριαστών και οπτικά με την αισθητική της πέτρας. 


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ