2022-07-04 07:35:06
Φωτογραφία για Χόστα. Από τα πιο εντυπωσιακά φυτά για σκιερά σημεία
Η πολυετής και αειθαλής πόα με το εντυπωσιακό φύλλωμα, ιδανική για παρτέρια αλλά και δοχεία φύτευσης σε ιδιαίτερα σκιερά σημεία. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Το γένος "Hosta"περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 είδη και ποικιλίες που διαφέρουν στο μέγεθος, την απόχρωση αλλά και την υφή του φυλλώματος.  

Το ύψος των πιο συνηθισμένων καλλιεργήσιμων ποικιλιών κυμαίνεται από 20-70cm ενώ αρκετά μεγαλύτερη είναι η παράπλευρη ανάπτυξη του φυτού που μπορεί και να ξεπεράσει το ένα μέτρο.

Η καλλωπιστική αξία της Χόστα οφείλεται στο πραγματικά ιδιαίτερο φύλλωμα που ανάλογα με την ποικιλία έχει πρασινωπή (σε διάφορους τόνους), κιτρινωπή, λευκή ή και ελαφρώς μπλε απόχρωση, με πιο εντυπωσιακές τις δίχρωμες ή και τρίχρωμες ποικιλίες.

Τα μεγάλα λογχοειδή ή ωοειδή φύλλα αναπύσσονται σε συστάδες, έχουν μήκος από 5-45cm και λεία ή ανάγλυφη υφή ανάλογα με την ποικιλία.


Η Χόστα είναι  ιδανική για υγρά και "σκοτεινά" σημεία κήπων, εκεί που άλλα είδη δεν ευδοκιμούν λόγω του λιγοστού φωτός και της έντονης υγρασίας, όπως και για σκιερά μπαλκόνια.

Μπορεί να φυτευθεί σε σημεία κάτω από μεγάλα δέντρα, σκιερά παρτέρια ενώ αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά και σε γλάστρες. 

Είναι ευαίσθητη μόνο στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, ενώ το φυλλωμά της που διατηρείται πράσινο όλες τις εποχές είναι ελαφρά τοξικό, για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η κατάποσή του από κατοικίδια ζώα.

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Χόστα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου.  

Φυτά τοποθετημένα σε γλάστρες θα πρέπει να διαθέτουν πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε σημεία με πλήρη ή μερική σκιά.

Η έντονη έκθεση στον ήλιο όπως και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξασθένηση και τελικά τον μαρασμό του φυτού. 

Πότισμα:  Η Χόστα έχει ανάγκη από έντονη εδαφική υγρασία και το χώμα της, δεν θα πρέπει να στεγνώνει σχεδόν ποτέ. 

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτεί συχνό, ακόμη και καθημερινό πότισμα. 

 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση των ασθενικών - ξερών  φύλλων και λουλουδιών.  

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό σκεύασμα γενικής χρήσης για καλλωπιστικά φυτά, στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξή της. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Στην διάρκεια του καλοκαιριού η Χόστα εμφανίζει λευκά ή μπλε ανθάκια, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ τα λουλούδια κάποιων ποικιλιών διαθέτουν έντονο άρωμα. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με διαίρεση των ριζωμάτων, στην διάρκεια της άνοιξης ή στα μέσα του φθινοπώρου αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ