2022-07-12 08:23:38
Φωτογραφία για Μια καλοκαιρινή Κουζίνα στην ...αυλή
Αντίθετα από ότι θα πίστευε κανείς, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών στην χώρα μας που μας επιτρέπουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να "ζούμε" σε αυλές και μπαλκόνια, η επιλογή μιας κουζίνας σε εξωτερικό χώρο δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη.

Αναζητώντας δε προϊόντα και προτάσεις για τέτοιου τύπου κουζίνες, τόσο σε ηλεκτρονικά όσο και σε έντυπα διακοσμητικά περιοδικά, θα πέσει κανείς κατά κύριο λόγο πάνω σε μεγαλεπήβολου ...αμερικάνικου  ύφους και αισθητικής λύσεις, κάποιες στα όρια του ...κιτς ή απευθυνόμενες σε ...βίλες :)

Και όμως μια τέτοια εξωτερική κουζίνα είναι μια λύση που όχι μόνο διατηρεί την κεντρική εσωτερική κουζίνας του σπιτιού πιο καθαρή και τακτοποιημένη αλλά κυρίως κάνει αισθητά πιο ευχάριστη την ενασχόληση με όλα τα της κουζίνας ενώ ταυτόχρονα μας "υποχρεώνει" να περνάμε περισσότερο χρόνο στην αυλή, τον κήπο ή ένα σκεπαστό μπαλκόνι, δημιουργώντας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μια έντονη ατμόσφαιρα εξοχής και ...διακοπών. 


Ο χώρος που θα σας χρειαστεί εξαρτάται αποκλειστικά από το αν θα θελήσετε να δημιουργήσετε μια πλήρως οργανωμένη κουζίνα, σε ό,τι αφορά κυρίως της ηλεκτρικές συσκευές ή έναν απλό πάγκο που θα διαθέτει τα στοιχειώδη, δηλαδή νεροχύτη, εστίες γκαζιού και προαιρετικά ένα μικρό ψυγείο.

Για την κατασκευή του πάγκου, πάνω και γύρω από τον οποίο μπορεί να διαμορφωθεί μια πλήρως λειτουργική κουζίνα, οι επιλογές είναι πολλές αφού μπορεί να πρόκειται για μια παραδοσιακή χτιστή πέτρινη κατασκευή, για έναν πάγκο χτισμένο με τσιμεντόλιθους ή αλφα μπλοκ αλλά και κατασκευασμένος από ξύλο. Όλες οι χτιστές κατασκευές μπορούν ασφαλώς να επενδυθούν με πλακάκι, κάθε τύπου πέτρες επίστρωσης, διακοσμητικά τουβλάκια κλπ. 

Η εγκατάσταση του νερού είναι μια όχι δύσκολη διαδικασία, τραβώντας σωλήνες από την πιο κοντινή στο σημείο βρύση της αυλής ή του μπαλκονιού. Απλά κάντε το με τρόπο που να είναι εμφανείς όσο λιγότερο ή χρησιμοποιείστε φυτά ή όποιο άλλο όμορφο διακοσμητικό ή και χρηστικό στοιχείο για να κρύψετε  υδραυλικές εγκαταστάσεις, αντιαισθητικές σωληνώσεις, καλώδια κλπ. 

Το αμέσως επόμενο που θα πρέπει να εξασφαλίσετε είναι ο τρόπος που η συγκεκριμένη κουζίνα θα είναι προστατευμένη από τον ήλιο και το νερό της βροχής.

To απλούστερο είναι να επιλέξετε για την διαμόρφωσή της έναν ήδη στεγασμένο χώρο όπως σκεπαστό μπαλκόνι - κιόσκι, κάτω από μια πέργκολα κλπ.

Διαφορετικά επιλέξτε εκ των υστέρων τον καταλληλότερο τρόπο σκίασης, ανάλογα με το σημείο. 

Φυσικά τέλειο ...ταίρι σε τέτοιες κατασκευές εξωτερικών χώρων, ειδικά σε σπίτια στην ύπαιθρο, καλοκαιρινές κατοικίες κλπ και αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο είναι ένας ξυλόφουρνος ή μια ψησταριά και όλα δίπλα ή κοντά σε ένα μεγάλο τραπέζι. Έτσι συνολικά ο χώρος θα σας "προσκαλεί" να απολαύσετε τόσο τα καθημερινά όσα και τα γεύματα με φίλους σε ένα πραγματικά ...εξοχικό περιβάλλον.

Χτιστές κατασκευές, παλιοί μαρμάρινοι νεροχύτες, πορτάκια ντουλαπιών από ακατέργαστο ξύλο και γενικά στοιχεία και αντικείμενα από πέτρα, ξύλο, πηλό, ψάθα ή καλάμι είναι τα πιο ταιριαστά για να διαμορφώσετε και να διακοσμήσετε μια κουζίνα σε εξωτερικό χώρο σε παραδοσιακό - χωριάτικο ύφος. Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια και απόλυτα λειτουργική κουζίνα δεν μπορεί να δημιουργηθεί και με περισσότερα μεταλλικά στοιχεία, μεταλλικό νεροχύτη, απλούς πάγκους - ραφιέρες πιο μοντέρνου σχεδιασμού κλπ ανάλογα με την γενική αρχιτεκτονική και αισθητική του σπιτιού. 

Σε κάθε περίπτωση αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο αξίζει πραγματικά η διαμόρφωση μιας τέτοιας κουζίνας που είναι σίγουρο ότι θα εξελιχθεί στο ...στέκι σας για όλους τους μήνες  που ο καιρός θα σας επιτρέπει να κάθεστε, να τρώτε αλλά και να ...μαγειρεύετε έξω :)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Για το τραίνο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Για το τραίνο"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ