2022-07-19 00:39:26
Φωτογραφία για Πότε και για πόσο θα «χτυπήσει» ο καύσωνας την Ελλάδα
Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποιεί για έναν συνδυασμό από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα.

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει, πια, η Δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε πρωτοφανή επίπεδα προκαλώντας απώλειες ζωών και «συνδαυλίζοντας» μια σειρά από πυρκαγιές που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν μέσα σε συνθήκες τόσο έντονης υπερθέρμανσης.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες»: Καύσωνας διαρκείας και πυρκαγιές δοκιμάζουν την Ευρώπη

«Είναι από κάθε άποψη ιστορικός και πρωτοφανής ο καύσωνας που πλήττει αυτήν την στιγμή τη Δυτική Ευρώπη με επίκεντρο τη Γαλλία, την Ισπανία και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει στο ο μετεωρολόγος, διευθυντής ερευνών στο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών» Κώστας Λαγουβάρδος και προσθέτει: «Ήδη σήμερα έσπασε το ρεκόρ της Ουαλίας με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 37,1 βαθμούς Κελσίου
. Αύριο, αυτό το ρεκόρ θα ξεπεραστεί περαιτέρω. Επίσης, αύριο Τρίτη, θα καταρριφθεί πιθανότατα και το ρεκόρ της Αγγλίας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 39, ενδεχομένως και στους 40 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ της Αγγλίας ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφηκε στις 25 Ιουλίου του 2019 στους βοτανικούς κήπους του Cambridge. Αυτές οι ακραίες, οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες οι οποίες οφείλονται στις θερμές αέριες μάζες πάνω από τη Δυτική Ευρώπη θα αρχίσουν τις επόμενες ώρες να “χτυπούν” και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι θερμές αέριες μάζες θα μετακινηθούν δηλαδή στη δική μας περιοχή. Ήδη, η Γερμανία έχει αρχίσει να επηρεάζεται από αυτήν τη μετακίνηση, με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει σήμερα στη Φρανκφούρτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.»

Πότε θα «χτυπήσει» ο καύσωνας την Ελλάδα

Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, ο καύσωνας θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του την ερχόμενη Πέμπτη (21 Ιουλίου) αλλά τα χαρακτηριστικά του δεν θα είναι τα ίδια με αυτά που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Αγγλία.

«Στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά του καύσωνα είναι οι σταθερά υψηλές για μεγάλα χρονικά διαστήματα θερμοκρασίες – από 37 έως 39 βαθμοί Κελσίου, τοπικά και 40 σε πολλές περιοχές της χώρας. Να σημειώσω πάντως πως οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας γίνονται ήδη αισθητές εδώ και λίγες ημέρες, με τάση κλιμάκωσης στη Δυτική Ελλάδα. Στην Αμφιλοχία για παράδειγμα σήμερα, ο υδράργυρος έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη, από τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, και θα ανέβουν γρήγορα. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δηλαδή (23 και 24 Ιουλίου) στην Αττική θα έχουμε 39 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πανελλαδικά μέχρι το τέλος Ιουλίου. Άρα μιλάμε για τουλάχιστον ένα 10ημερο υψηλών θερμοκρασιών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την ίδια στιγμή, θα υπάρχουν και μελτέμια. Όλο αυτό το κοκτέιλ, λοιπόν, των υψηλών θερμοκρασιών που θα “συνοδεύονται” και από μελτέμια, πρόκειται να αυξήσει δυστυχώς έντονα την επικινδυνότητα για πυρκαγιές.»/πηγή Καθημερινή 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ