2022-08-10 12:10:02
Φωτογραφία για Νέο σεμινάριο ποίησης και φιλοσοφίας με τη Μαρία Σβαρνιά στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa

 



Μήπως ήρθε η ώρα… να δείξεις το ταλέντο σου στο λόγο και τη γραφή;

 

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Ποίηση & φιλοσοφία» με καθηγήτρια τη Μαρία Σβαρνιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa” με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό βιαστείτε!

 

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Ποια η σημασία και η σημαντικότητα των λέξεων;  Έχουν τα λόγια προεκτάσεις και επιπτώσεις στην ζωή μας; Ποια η πορεία του λόγου και του λυρικού λόγου στον χρόνο; Ποια η ιστορία τους και ποια η διαχρονική τους επιρροή;  Πως μπορούμε να αναπτύξουμε φιλοσοφική σκέψη; Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθουμε να χειριζόμαστε τον γραπτό λόγο μέσα από δύο ξεχωριστά είδη του, την φιλοσοφία και την ποίηση.

Το βιωματικό εργαστήριο της ποίησης, στοχεύει στο να αποκτήσουν οι σπουδαστές επαφή με τα μέτρα της νεοελληνικής ποίησης και να κατανοήσουν τις τεχνικές τους, αποκτώντας τα αισθητικά εργαλεία του ποιητικού λόγου.  Παράλληλα, θα κάνουν πρακτική  μέσω των ποιητικών ασκήσεων πάνω σε συγκεκριμένα ποιητικά είδη και μέσω της γραφής αλλά και της διάδρασης, μετά το πέρας του σεμιναρίου θα έχουν αποκτήσει την δυνατότητα να χειρίζονται με ευχέρεια τον ποιητικό λόγο.

Το βιωματικό εργαστήριο της φιλοσοφίας, στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των σπουδαστών, καθώς και στην εξοικείωσή τους με επιλεγμένες έννοιες της φιλοσοφίας, μέσω της επαφής με το έργο σημαντικών φιλοσόφων.  Στόχοι του σεμιναρίου είναι το να κατανοήσουν οι σπουδαστές βασικές φιλοσοφικές έννοιες, να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες αντιλήψεις και οπτικές πάνω σε σύγχρονα κοινωνικά θέματα, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, να δουλέψουν πάνω σε ασκήσεις φιλοσοφίας και να αποκτήσουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις φιλοσοφικές ιδέες που θα διδαχθούν.

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

 

Εισαγωγή στην αρχαία Ελληνική ποίηση. Τα Ομηρικά Έπη ως πηγή έμπνευσης:  Ιλιάδα. Τα Ομηρικά Έπη ως πηγή έμπνευσης:  Οδύσσεια. Γράφουμε νεοελληνική ποίηση – Δισύλλαβα μέτρα: ίαμβος, τροχαίος. Γράφουμε νεοελληνική ποίηση – Τρισύλλαβα μέτρα: ανάπαιστος, δάκτυλος, μεσότονος. Η σημαντικότητα της κριτικής σκέψης. Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Η προπαγάνδα και η ηθική της πειθούς. Στρατευμένη ποίηση. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο ρόλος τους στην διαμόρφωση νέων αξιών. Ο ρατσισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα Ι. Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα ΙΙ. Η φιλοσοφία της αγάπης. Φιλοσοφία και ποίηση:  η περίπτωση του Σενέκα. Γράφουμε σονέτο και τερτσίνες. Προσωπική ποίηση.  Ο υπερρεαλισμός. Γράφουμε σε αυτόματη γραφή. Γράφουμε ελεύθερο στίχο. Γράφουμε στιχουργικά παιχνίδια: ακροστιχίδες, αινίγματα, ασκήσεις μνήμης, ποιήματα με μίμηση κινήσεων. Ηθική και φιλοσοφικά ζητήματα στην εποχή του κορονοϊού. Απρόσωπη ποίηση (Δημοτική ποίηση). Γράφουμε δίστιχα: λιανοτράγουδα, μαντινάδες, πατινάδες και κοτσάκια. Case study:  Του Νεκρού Αδελφού. Προσωπική ποίηση.  Έλληνες ποιητές μέχρι τον 19ο αιώνα. Το Άξιον Εστί. Η Ρωμιοσύνη. Έπος και θρησκευτικότητα.  Η Θεία Κωμωδία και η αντίληψή μας για την κόλαση. Ελληνική μελοποιημένη ποίηση.  Από τα ρεμπέτικα στο Νέο Κύμα. Γράφουμε χαϊκού.

 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Παρασκευή 18:00-19:45 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6971 970 971 ή στο e-mail: [email protected]

 

Γνωρίστε την καθηγήτρια του σεμιναρίου πατώντας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=0iEtCJ63GtE

 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ:https://tabula.gr/NEW/?page_id=21019

 

Δείτε τα τμήματα ολοκληρωμένων σπουδών της σχολής, πατώντας εδώ:

https://tabula.gr/NEW/?page_id=16081



Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ