2022-09-01 11:02:51
Φωτογραφία για Προσωπικός γιατρός: Από σήμερα η πλατφόρμα για Αττική και Νότιο Αιγαίο. Μόλις 422 ιδιώτες για όλο το λεκανοπέδιο



Με λιγοστούς ιδιώτες γιατρούς κάνει σήμερα πρεμιέρα ο προσωπικός γιατρός στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο Νότιο Αιγαίο, καθώς το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφής για τους πολίτες.

Η πλατφόρμα ανοίγει έναν μήνα μετά την υπόλοιπη χώρα, καθώς δεν είχαν κάνει συμβάσεις πολλοί ιδιώτες γιατροί για να ενταχθούν στον θεσμό. Και σήμερα όμως παρά την πρεμιέρα, παραμένουν λίγοι.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στην Αττική 422 ιδιώτες γιατροί έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για να παράσχουν υπηρεσίες ως προσωπικοί γιατροί. Μάλιστα οι 257 προϋπήρχαν ως οικογενειακοί γιατροί από το προηγούμενο εγχείρημα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Από την άλλη και στο Νότιο Αιγαίο με το σταγονόμετρο αναμένεται να ψάχνουν τους ιδιώτες γιατρούς οι κάτοικοι, καθώς συνολικά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, μόνο 8 ιδιώτες γιατροί έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠYY, εκ των οποίων οι δύο είχαν ήδη σύμβαση έως οικογενειακοί γιατροί.


Υπενθυμίζεται ότι στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου ανήκουν τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες.

Mε βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου υγείας υπάρχουν συνολικά σε όλη τη χώρα 3209 προσωπικοί γιατροί. Κατά το υπουργείο Υγείας, οι 1000 είναι ιδιώτες γιατροί, Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί, ενώ οι 2209 είναι του Δημοσίου δηλαδή των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και των πολυϊατρείων.

Παρότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει διαφημιστεί δεόντως από την κυβέρνηση, το ιατρικό σώμα δεν έδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον κυρίως επειδή οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να είναι υπό τον επιστημονικό έλεγχο των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας τους.

Τα ιδιωτικά τους ιατρεία θα ελέγχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα όπως και το ωράριό τους το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν θα είναι σταθερό, καθώς οι εγγεγραμμένοι πολίτες θα μπορούν να προσέχονται ως επείγοντα περιστατικά και σε άλλες ώρες από τις προκαθορισμένες.

Αποτέλεσμα όμως είναι σήμερα να υπάρχουν λιγοστοί ιδιώτες γιατροί που έχουν αναλάβει το ρόλο του προσωπικού γιατρού και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να έχουν δυσκολία να βρουν κάποιον διαθέσιμο.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ξεκινά με κακούς οιωνούς, αφού και στο παρελθόν όταν είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ο «οικογενειακός γιατρός» και πάλι οι γιατροί δεν συμμετείχαν σε μεγάλο ποσοστό με αποτέλεσμα το εγχείρημα να αποτύχει.

Να σημειωθεί ότι το δικό τους προσωπικό γιατρό θα πρέπει να διαθέτουν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που είναι άνω των 16 ετών. Κατά το υπουργείο υγείας επειδή ακριβώς η πλατφόρμα εγγραφής έχει ανοίξει στην υπόλοιπη χώρα, ήδη 2.100.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό.

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ