2022-09-05 19:05:22
Φωτογραφία για Επίκαιρη Ερώτηση Φίλη για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά



Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Σκοπεύει να συμμορφωθεί το υπουργείο Παιδείας με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών προκειμένου να αποφευχθεί νέα διεθνής καταδίκη και διασυρμός της χώρας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα1 το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να εκδώσει εγκύκλιο για το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (Χ.Ο.) μαθητές δεν θα έχουν δυνατότητα απαλλαγής, ενώ οι γονείς των μαθητών που δεν είναι Χ.Ο., θα μπορούν να ζητούν την απαλλαγή επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης.



Των δημοσιευμάτων αυτών έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Παπαγεωργίου και άλλοι, αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με τις οποίες η Αρχή θεωρεί ότι η σύμφωνη με το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, μορφή άσκησης του δικαιώματος απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι μια δήλωση των ενδιαφερομένων γονέων ή μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανών Ορθοδόξων που τυχόν το επιθυμούν, στην οποία θα αναφέρεται απλώς ότι “Λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών”. Επίσης, έχει υπάρξει τον Ιούνιο του 2021 σχετική επίκαιρη ερώτηση2 του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία ζητείτο, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών με την επίκληση στη δήλωση μόνο λόγων συνείδησης.

Πρόσφατα η Αρχή γνωμοδότησε επί νέου σχεδίου υπουργικής απόφασης σχετικά με την τροποποίηση των ρυθμίσεων3 για την απαλλαγή μαθητών/τριών από την ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα εμμένοντας στην πάγια θέση της ότι αρκεί η επίκληση μόνο “λόγων συνείδησης” για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών4 όσων το επιθυμούν. Η επίκληση εκ μέρους της υπουργού Παιδείας αποφάσεων του ΣτΕ, που είναι ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές ως προς τους λόγους απαλλαγής, προκειμένου να μη συμμορφωθεί με τη δεσμευτική απόφαση της ΑΠΔΠΧ, είναι βέβαιο ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση πολλές οικογένειες, θα ταλαιπωρήσει γονείς και μαθητές και τελικά θα καταπέσει εκ νέου στο ΕΔΔΑ, διασύροντας για μια ακόμα φορά τη χώρα. Η ενέργεια αυτή της κας υπουργού και η εν γνώσει παραβίαση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και της ΑΠΔΠΧ συνιστά μέγα θεσμικό ατόπημα. Προφανώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακινδυνεύει μια νέα καταδίκη προκειμένου προεκλογικά να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του πιο συντηρητικού και ακροδεξιού τμήματος των ψηφοφόρων και της Εκκλησίας.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών συμμορφούμενη στην 2/2022 γνώμη της ΑΠΔΠΧ ή θα εμείνει εμμονικά στους “λόγους θρησκευτικής συνείδησης” παραβιάζοντας, το δικαίωμα στην ελευθερία της συνείδησης, καθώς και το δικαίωμα στην προστασία προσωπικών δεδομένων, δικαιώματα, τα οποία πρέπει να απολαμβάνουν και οι Χ.Ο. μαθητές μαζί βέβαια με τους αλλόθρησκους, ετερόδοξους, άθρησκους, άθεους και αγνωστικιστές μαθητές;

Ο ερωτών βουλευτής

Φίλης Νίκος

thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ