2022-09-18 02:20:04
Φωτογραφία για Διαμόρφωση Κήπου: Εδαφοκάλυψη με χαλίκι

 



Το χαλίκι είναι το πιο οικονομικό και ταυτόχρονα φυσικό και πρακτικό υλικό, όχι μόνο για μικρές επιλεγμένες περιοχές, παρτέρια κλπ αλλά και ως βασικό υλικό εδαφοκάλυψης σε διαμορφώσεις κήπου.  Απορροφά το νερό της βροχής, αισθητικά είναι απόλυτα  ταιριαστό σε κάθε κήπο  ανεξάρτητα από την γενική διαμόρφωση και τα είδη φυτών που βρίσκονται στον χώρο, δεν απαιτεί κανενός είδους συστηματική φροντίδα όπως πχ το γκαζόν, ενώ κοστίζει πολύ λιγότερο και τοποθετείται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με την κάλυψη του χώματος με τσιμέντο και πλάκες επίστρωσης κλπ. 

Διατίθεται στην αγορά σε πολλά διαφορετικά είδη - αποχρώσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνδυαστικά για ακόμη πιο εντυπωσιακές διαμορφώσεις. 

Πριν το χαλίκι τοποθετείται στο έδαφος το ειδικό γεωύφασμα που δεν επιτρέπει την εμφάνιση αγχριόχορτων ενώ και το χαλίκι, όπως και όλα τα υλικά εδαφοκάλυψης, θα πρέπει να ακολουθούν την φυσική κλίση - ρύση του εδάφους, αφού πριν βεβαίως έχουν επιδιορθωθεί όλα τα σημεία που τυχόν το χώμα παρουσιάζει λακούβες. 


Ο καθαρισμός του γίνεται μόνο με λεπτή τσουγκράνα, γι΄αυτό και τα μοναδικά σημεία που η εδαφοκάλυψη με χαλίκι δεν συνιστάται είναι αυτά στα οποία βρίσκονται φυλοβόλλα δέντρα με μικρά φύλλα. Για παράδειγμα εύκολα μια φορά τον χρόνο θα μαζέψετε τα πεσμένα φύλλα μιας μουριάς ή μιας συκιάς από μια περιοχή του κήπου στρωμένη με χαλίκι όχι όμως και αυτά μιας ροδιάς.

Ανάλογα με το σημείο, το ποσοστό βροχόπτωσης αλλά και την χρήση πχ αν πρόκειται για περιοχή που πατιέται έντονα ή όχι, κάθε 3-4 χρόνια συνήθως χρειάζεται να προστίθεται μικρή ποσότητα χαλικιού, ώστε αυτό να έχει μόνιμα το ίδιο ύψος - πάχος και που για μια σωστή εδαφοκάλυψη δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 3-4cm. Το πιο συχνό "μειονέκτημα" που πολλοί βρίσκουν στο χαλίκι, ότι δηλαδή μετά λίγο καιρό "χάνεται" ή παρασύρεται από το νερό της βροχής, οφείλεται αποκλειστικά στο αρχικά μικρό πάχος της στρώσης του χαλικιού. 

Στο τελείωμα κάθε περιοχής στρωμένης με χαλίκι μπορεί να τοποθετηθεί κάθε υλικό οριοθέτησης παρτεριών πχ κυβόλιθοι, πέτρες κλπ όπως βεβαίως και τα ειδικά εύκαμπτα διαχωριστικά για παρτέρια. 

Με τους ίδιους τρόπους και το ίδιο λειτουργικά οριοθετούνται τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες περιοχές ενός κήπου στρωμένες με χαλίκι, διάδρομοι, σημεία αναψυχής κλπ.  

Το χαλίκι μπορεί ασφαλώς και να συνδυαστεί με άλλα υλικά εδαφοκάλυψης όπως μεμονωμένες πλάκες επίστρωσης, ξύλο, βότσαλο κλπ

Αισθητικά είναι από τα πλέον ιδανικά υλικά εδαφοκάλυψης ειδικά για Μεσογειακούς αλλά και άνυδρους κήπους.

Με συνδυασμό χαλικιού διαφορετικών αποχρώσεων μπορούν να δημιουργηθούν πολύ ιδιαίτεροι εντυπωσιακοί σχηματισμοί. Δείτε και εδώ πολλές τέτοιες προτάσεις - ιδέες.   

Πρόκειται, γενικά, για ένα από τα πιο φυσικά και καλαίσθητα υλικά εδαφοκάλυψης που χωρίς να απαιτεί καμιά συστηματική φροντίδα δημιουργεί σε κάθε κήπο μια πολύ όμορφη εικόνα.   

https://www.geosimio.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/%CF%8D%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%82-2m-100grm2-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81/





https://geognosia.gr/product/diachoristiko-parterion-plastiko-bradas/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ