2022-09-22 07:35:40
Φωτογραφία για Καλλούνα. Για έντονο φθινοπωρινό χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια
Calluna Vulgaris ("Καλλούνα η κοινή") είναι η επιστημονική ονομασία της όμορφης Καλλούνας, γνωστής και ως "Ερικα" ή "Άγριο Ρείκι" και πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος Ερεικωδών στην χώρα μας, που καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι την εποχή του φθινοπώρου. 

Γενικά Χαρακτηριστικά

Αειθαλής θάμνος ύψους 20-50cm με καταγωγή από την Ν.Αφρική και  πλούσιο επάλληλο φύλωμμα σε δύο σειρές και σε γκριζοπράσινο χρώμα. Το φθινόπωρο τα φύλλα αποκτούν έντονα κοκκινωπή - πορφυρή απόχρωση.

Το πιο χαρακτηριστικο στοιχείο της Καλλούνας είναι τα ...αναρίθμητα πολύ μικρά ανθάκια που διακλαδώνονται σε ολόκληρο το μήκος των βλαστών σε χρώμα ροζ - μωβ - κοκκινωπό ή λευκό, ανάλογα με την ποικιλία. 

Σε πολλές ορεινές περιοχές και κυρίως σε δάση με καστανιές και βελανιδιές η  Καλλούνα είναι αυτοφυής και ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά μελλισοκομίας αφού συμβάλλει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού, ενώ από τον Μεσαίωνα ακόμη καλλιεργείται και ως βότανο με αντισηπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. 


Φροντίδα

Εύκολο και ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες, σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και διαθέτει εξαιρετική αντοχή στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Χώμα: Αναπτύσσεται σε όξινα ακόμη και άγονα εδάφη, ενώ για την καλλιέργεια της Καλλούνας σε δοχεία φύτευσης χρησιμοποιείστε ένα απλό φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου. 

Θέση: Προτιμά ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, με ιδανικότερα τα προστατευμένα από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. Η Καλλούνα  ευδοκιμεί και σε σκιερές θέσεις, αλλά η ανθοφορία της είναι μειωμένη.  

Πότισμα: Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού, πλην των πολύ ζεστών περιόδων του καλοκαιριού που θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2-3 μέρες, ενώ το χώμα της θα πρέπει να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 



Λίπανση: Η λίπανση δεν της είναι απαραίτητη, όμως ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους σε μικρές ποσότητες, αρχές της άνοιξης και στο ξεκίνημα του καλοκαιριού,  την ευννοεί και αυξάνει την ανθοφορία της. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα μπορεί να κλαδευτεί για να αφαιρεθούν ξεροί βλαστοί και να αποκτήσει συμπαγές σχήμα, ενώ τα πρώτα 1-2 έτη ανάπτυξής της δεν χρειάζεται καθόλου κλάδεμα. 



Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Καλλούνα ανθίζει από το τέλος Ιουλίου έως και τον Νοέμβριο.

Η όψη της ανθισμένης Καλλούνας είναι εντυπωσιακή και μπορεί να συνδυαστεί σε γλάστρες με άλλα εποχιακά φθινοπωρινά όπως πανσέδες, κυκλάμινα, μικρά κωνοφόρα, κισσό κλπ δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα στον κήπο ή το μπαλκόνι.   

Κάθε φυτό Καλλούνας ανά έτος παράγει έως και 7 εκατ. σπόρους, που είναι πολύ μικροί σε μέγεθος, περιέζονται στον καψοειδή καρπό του φυρού και μεταφέρονται με τον αέρα. Οι σπόροι μπορούν να συλλεγούν και να φυτευθούν ενώ νέα φυτά μπορούν να δημιουργηθούν και με μοσχεύματα  στην διάρκεια του καλοκαιριού και πριν την ανθοφορία, με βλαστούς 10-20 cm που τοποθετούμε με εμπλουτισμένο φυτόχωμα.  

Από τις αρχές του φθινοπώρου στα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα αναπτυγμένα φυτά Καλλούνας, για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας έντονο ...φθινοπωρινό χρώμα!
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ