2022-10-05 21:09:39
Φωτογραφία για Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2022



Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απονέμει το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2022 στους Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal και K. Barry Sharpless «για την ανάπτυξη της κλικ χημείας και της βιοορθογωνικής χημείας«. O K. Barry Sharpless βραβεύθηκε με Νόμπελ Χημείας και το 2001.



Ο Barry Sharpless, επινόησε τον όρο ‘Χημεία κλικ’ για να περιγράψει μια λειτουργική μορφή Χημείας όπου τα μόρια «κουμπώνουν» γρήγορα μεταξύ τους αποφεύγοντας τα παραπροϊόντα.

Στη συνέχεια οι Morten Meldal και Barry Sharpless – ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον – ανακάλυψαν πως ο χαλκός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση μορίων αζιδίων με αλκίνια, κάτι που βρίσκει εφαρμογή στην δημιουργία φαρμάκων, αλλά και την χαρτογράφηση του DNA.



Η Carolyn Bertozzi ανέπτυξε αντιδράσεις κλικ που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς. Οι βιοορθογώνιες χημικές αντιδράσεις της – οι οποίες συμβαίνουν χωρίς να διαταράσσεται η φυσιολογική χημεία του κυττάρου – χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την χαρτογράφηση των λειτουργιών των κυττάρων. Ορισμένοι ερευνητές διερευνούν τώρα το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι αντιδράσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στα άρθρα:

1. Τheir functional chemistry works wonders (pdf) και

2. Click chemistry and bioorthogonal chemistry (pdf)

https://physicsgg.me/2
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ