2022-10-06 20:29:07
Φωτογραφία για Σαλόνια με καναπέδεςτοποθετημένους ελεύθερα στον χώρο και όχι στον τοίχο
Πολύ συχνά, ακόμη και αν ο χώρος του σαλονιού δεν διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο πλάτος, η πιο ενδεδειγμένη διάταξη, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά,  είναι η τοποθέτηση καναπέδων ελεύθερων στον χώρο έτσι που τα σημεία των τοίχων να μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο. 

Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε μικρά σαλόνια με τετραγωνισμένο σχήμα μια τέτοια διάταξη μπορεί να αποδεχθεί πολύ πιο πρακτική, ειδικά σε χώρους που τα ελεύθερα σημεία των τοίχων είναι περιορισμένα λόγω εξωτερικών - εσωτερικών κουφωμάτων, σωμάτων καλοριφέρ ή επίπλων αποθήκευσης που δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση. 

Σε ιδιαίτερα ευρύχωρα σαλόνια - καθιστικά η συγκεκριμένη διάταξη είναι σε κάθε περίπτωση η πιο ενδεδειγμένη, ώστε η σύνθεση των κεντρικών επίπλων (καθίσματα + τραπέζι) να βρίσκονται στο κέντρο του δωματίου. 

Η τοποθέτηση δύο καναπέδων σε γωνιακό σχηματισμό όπως και οι ενιαίοι γωνιακοί καναπέδες είναι η πιο συχνή περίπτωση που ένας από τους καναπέδες ή η μία πλευρά του γωνιακού μπορεί να μην ακουμπούν σε τοίχο. 


Στην περίπτωση αυτή και αν ο χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος είναι προτιμότερο ελεύθερα να τοποθετηθεί το πιο μικρό και λιγότερος ογκώδες έπιπλο /τμήμα του επίπλου. 

Η τοποθέτηση ενός γραφείου στην πλάτη του καναπέ είναι ένας τρόπος για να αξιοποιηθεί όσο πιο λειτουργικά μια τέτοια διάταξη επίπλων στο χώρο του σαλονιού. 

Στενά γραφεία ή ένα τραπέζι κονσόλα που μπορεί να κάνει και χρέη γραφείου είναι τα πιο κατάλληλα για την συγκεκριμένη χρήση και φυσικά το μήκος τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει εκείνο του καναπέ, ώστε οπτικά το σύνολο να είναι ισορροπημένο. 

Το ύψος επίσης ενός τέτοιου γραφείου θα πρέπει να είναι ελαφρά μικρότερο από το αντίστοιχο του καναπέ, έτσι που κανένα αντικείμενο από τον χώρο του γραφείου να μην ενοχλεί.

Σε συνθέσεις αυτής της μορφής ένας καναπές με φαρδιά-ογκώδη μαξιλάρια λειτουργεί πολύ πιο όμορφα αισθητικά, αφού τα μαξιλάρια δημιουργούν την ψευδαίσθηση βάθους και μεγαλύτερης απόστασης του ενός επίπλου από το άλλο. 

Αν δεν σας ενδιαφέρει η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του χώρου στην πλάτη του καναπέ επιλέξτε αντί για γραφείο έναν τύπο ανοιχτού ή κλειστού επίπλου αποθήκευσης πχ κονσόλα με ράφια-συρτάρια, έναν μπουφέ, μια χαμηλή ραφιέρα κλπ. 

Και τα έπιπλα αυτής της μορφής θα πρέπει να έχουν μήκος ίδιο ή ελαφρά μικρότερο από τον καναπέ και να είναι τοποθετημένα ακριβώς στο κέντρο της πίσω πλευράς του. 

Ένα - δύο ψηλά αντικείμενα πχ επιτραπέζια φωτιστικά, ψηλά βάζα κλπ πάνω σε ένα τέτοιο έπιπλο λειτουργούν πολύ όμορφα αισθητικά και οπτικά απομονώνουν ελαφρά τον κυρίως χώρο του καθιστικού.  

Αν ο χώρος στην πλάτη του καναπέ είναι μικρός επιλέξτε ένα εντελώς απλού σχεδιασμού έπιπλο - πάγκο σε σχήμα Π με ανοιχτό κάτω μέρος, έτσι που οπτικά το σημείο να μην μοιάζει "παραφορτωμένο". 

Ανεξάρτητα από το σχήμα και μέγεθος του σαλονιού όπως και το στυλ διακόσμησής του ένας καναπές τοποθετημένος ελεύθερα στον χώρο είναι ο πιο απλός και καλαίσθητος τρόπος για να διαχωρίσετε τον χώρο του καθιστικού από εκείνον της τραπεζαρίας. 

Φροντίστε να υπάρχει ένας άνετος σχετικά διάδρομος ανάμεσα στα έπιπλα και τοποθετείστε το τραπέζι φαγητού παράλληλα με τον καναπέ. 

Σε στενόμακρα σαλόνια με δύο καναπέδες και παραλληλόγραμμο τραπέζι φαγητού μια ιδιαίτερα καλαίσθητη διάταξη είναι η τοποθέτηση των καναπέδων αντικριστά και της τραπεζαρίας παράλληλα με τον ελεύθερο στον χώρο καναπέ. 

Ακόμη και σε όχι πολύ μεγάλα μακρόστενα σαλόνια η διάταξη αυτή αξιοποιεί όσο πιο λειτουργικά το μήκος του χώρου και αφήνει πλήρως ελεύθερο τουλάχιστον έναν τοίχο για έπιπλα αποθήκευσης, τζάκι, tv κλπ 

Το σημείο μπροστά από μπαλκονόπορτες που συχνά επιλέγεται για την τοποθέτηση καναπέ είναι επίσης ένα σημείο που προσφέρεται για την τοποθέτηση ελεύθερου στον χώρο επίπλου, έτσι που και το άνοιγμα του κουφώματος να μην εμποδίζεται και να υπάρχει ένας μικρός τουλάχιστον διάδρομος πίσω από τον καναπέ χωρίς αυτός να είναι ...κολλημένος στην κουρτίνα :)

Γενικά οι μικροί ή πιο ευρύχωροι διάδρομοι στην πλάτη ενός καναπέ τοποθετημένου ελεύθερα στον χώρο είναι ένα στοιχείο που όχι μόνο λειτουργεί όμορφα αισθητικά και ταυτόχρονα οπτικά μεγαλώνει τον χώρο αλλά και λειτουργικά επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση στο δωμάτιο από εκείνο το σημείο και όχι μέσω του κεντρικού σημείου του καθιστικού που συνήθως βρίσκεται το τραπεζάκι.

Τέλος, ο συγκεκριμένος τρόπος τοποθέτησης είναι και ο μοναδικός κατά τον οποίο αναδεικνύεται πλήρως το σχήμα και το σχέδιο κάθε καναπέ, αφού έτσι είναι ορατές όλες οι πλευρές του, σε αντίθεση με την τοποθέτησή του στον τοίχο όπου το μισό σχεδόν έπιπλο ...κρύβεται.

Ειδικά όταν πρόκειται για καναπέδες μικρού όγκου, ιδιαίτερου σχεδιασμού κλπ η συνολική εικόνα τους και κατ΄επέκταση και αυτή του δωματίου είναι κατά πολύ διαφορετική από όταν τοποθετούνται ακουμπησμένοι στον τοίχο. 

Tip:

- Ακόμη και αν είστε βέβαιοι ότι στον δικό σας χώρο δεν εξυπηρετεί μια τέτοια διάταξη, δεν θα ...πληρώσετε τίποτα αν το δοκιμάσετε :) Πολύ συχνά, όπως και σε όλα, έτσι και στον τρόπο διαμόρφωσης του σπιτιού μένουμε προσκολημμένοι σε αυτό που έχουμε συνηθίσει ή και που άλλοι επέλεξαν για εμάς, ενώ πάντα υπάρχει και άλλος τρόπος. 

Γενικά, οι μετακινήσεις - αλλαγές στην θέση των επίπλων είναι ο μόνος τρόπος για να εξαντλήσετε πραγματικά όλες τις πιθανές επιλογές τοποθέτησής τους ακόμη και σε χώρους που πιστεύετε ότι δεν έχουν πολλές δυνατότητες.  Έτσι με το που θα νοιώσετε την ανάγκη μια αλλαγής στον χώρο επιχειρήστε να αλλάξετε θέση ή ...θέσεις στα πάντα. Το αποτέλεσμα μπορεί και να σας εκπλήξει! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
elmueble.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ